7 måder til at passe på huden om efteråret

Det er ikke kun om sommeren, at huden skal beskyttes mod den kraftige sol. Om efteråret kan det milde vejr også forårsage skader. Find ud af, hvordan du kan passe på din hud om efteråret her!
7 måder til at passe på huden om efteråret
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 13 oktober, 2022

Det er nødvendigt at passe på huden om efteråret for at afhjælpe eventuelle skader, som sommeren har forårsaget. Selv om hudpleje ikke bør ignoreres på nogen årstid, er det tilrådeligt at tilpasse dine hudplejevaner til, hvad din hud har brug for alt efter vejret.

Efter at have været udsat for sommersolen er det almindeligt at opleve pletter, udtørring eller rødme i huden. Disse virkninger kan behandles og skal heles, før vinteren forværrer dem. Din indsats bør dog ikke kun fokusere på dit ansigt, men også på hele din krop.

Det er vigtigt at starte indefra og ud og inddrage stoffer, der passer til din hudtypes særlige træk. Lad os på baggrund af det se på, hvorfor det er vigtigt at skabe en rutine.

Vigtigheden af at passe på huden om efteråret

Det mexicanske selskab for dermatologisk og onkologisk kirurgi definerer hudpleje som brugen af hygiejne-, fugtgivende og solbeskyttende produkter, der har en god toleranceprofil, og som er blevet testet på en syg dermis.

At udføre denne opgave om efteråret handler om mere end æstetik. Det handler om at forstå og pleje huden som en beskyttende barriere mod alle ydre påvirkninger. Bakterier, kulde, varme og forurening falder alle ind under denne kategori.

Desuden er en sund hud en afspejling af vores fysiske og mentale sundhed. Og det er for ikke at nævne, at forglemmelse af hudpleje fremskynder de fysiske tegn på ældning og forvandler dermis til et sårbart organ.

Når vores hud er ordentligt plejet, er den elastisk, glansfuld og blød. Om efteråret bliver dette endnu vigtigere, fordi der ofte er en blanding af varme, regnfulde og blæsende dage, som kan svække vores huds sundhed.

Kvinde påfører ansigtscreme som en del af at passe på huden om efteråret

Efter sommeren har huden en tendens til at være skadet. Derfor er det vigtigt at passe ekstra godt på den om efteråret.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Mandelsyre: Hvad er det, og hvad er dets fordele for huden?

Tips til at passe på huden om efteråret

De kontinuerlige temperaturvariationer, der normalt forekommer om efteråret, fortjener, at man overholder en streng hudplejerutine. I denne sæson er det vigtigt at anvende tips som dem, der er anført nedenstående.

1. Fugt din hud

For at passe på huden om efteråret skal du sørge for at fugte den både indvendigt og overfladisk. Drik tilstrækkeligt med vand, og udnyt det vand, der naturligt findes i visse typer fødevarer. Påfør også regelmæssigt fugtighedscreme over hele kroppen.

Fundación Piel Sana påpeger, at vand er hudens vigtigste bestanddel, og at dets bidrag er afgørende for at bevare elasticitet. De tilføjer også, at en dehydreret dermis bliver mindre elastisk og mere problematisk.

2. Skift din ansigtsrens

Når du skifter fra en sæson til en anden, er det en god idé at skifte dine hygiejneprodukter ud. Om efteråret er der mindre svedproduktion, og huden er ikke så fedtet. Derfor er produkter lavet med naturlige ingredienser gode for dig.

Et ideelt rensemiddel er micellarvand, da det bevarer hudens struktur.

3. Fjern altid din makeup, inden du går i seng

Hvis du ikke fjerner din makeup, bliver dine porer tilstoppede. Hver aften inden du går i seng, skal du rense dit ansigt, indtil der ikke er nogen urenheder tilbage. Ansigtet er bedre iltet, når det er fri for makeup. Denne handling er gavnlig for at forebygge tidlig rynkedannelse og akneudbrud.

4. Eksfoliér din hud

Eksfoliering er en del af dybderensning, da det fjerner døde hudceller. Planlæg en eksfoliering mindst en gang om ugen ved hjælp af milde produkter, så du ikke irriterer din hud. Kig efter produkter med E-vitamin eller prøv naturlige eksfolianter.

5. Tag hurtige brusebade og uden for meget sæbe

Måske vil det kolde vejr give dig lyst til at tage et varmt brusebad. Det er ikke forkert at tage et, men sørg for at afkorte tiden og bruge vand med en moderat temperatur. Hud, der har været udsat for varmt vand i lang tid, mister styrke i sit beskyttende lag og får et dehydreret udseende.

En anden anbefaling med hensyn til dit bad eller brusebad er at vælge pH-neutral sæbe eller rensemidler, da de er skånsomme og ikke ændrer hudens karaktertræk.

6. Spis sundt

En artikel i tidsskriftet Dermato-Endocrinology rapporterer, at vitaminer, carotenoider, tocopheroler, flavonoider og forskellige planteekstrakter indeholder antioxidanter, der er gavnlige for hudpleje.

Selv om du finder dette i topiske midler og orale kosttilskud, får du den bedste fordel af det gennem mad. Få næringsstoffer i en varieret kost rig på fibre, A-, B-, C- og E-vitamin samt mineraler. Her er nogle af de bedste kilder:

  • Yoghurt.
  • Æg.
  • Grøntsager.
  • Frugt.
  • Bælgfrugter.
  • Nødder.

7. Glem ikke solcreme

Solens stråler er skadelige på alle årstider, så du bør altid bruge solcreme. Det er klart, at i løbet af efteråret falder strålingen i intensitet, men det betyder ikke, at chancerne for skader på huden falder. Tværtimod er kulde og tørhed ret skadelige.

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA) anfører, at bredspektret solcreme er afgørende for at forebygge hudkræft og beskytte huden mod andre sygdomme.

Den amerikanske sammenslutning mod kræft foreslår på sin side, at man passer på huden på følgende måde:

  • Dæk dig til og søg skygge, når du skal tilbringe meget tid udendørs.
  • Sørg for, at solbeskyttelsesfaktoren er mindst 30.
  • Begræns din direkte eksponering for solen, især mellem kl. 10.00 og 16.00 om morgenen.
Kvinde påfører solcreme

Det er vigtigt at bruge solcreme på alle tider af året, selv når solen ikke er kraftig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Beskyt dit ansigt mod solen med den rette solcreme

En “peeling”: En fordel for huden om efteråret

Et ekstra tip til hudpleje er anvendelse af en peeling. Denne type kosmetisk behandling afbalancerer pH-værdien, fornyer udseendet og fugter huden.

Om efteråret er denne type behandling perfekt, fordi der er mindre sandsynlighed for hyperpigmentering på grund af de anvendte stoffer, da intensiteten af solens stråler falder. Så har du tænkt dig at give det et forsøg?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.