7 nøgler til at neutralisere en narcissist

Der er 7 tricks, du kan bruge til at neutralisere narcissister og forhindre, at deres personlighedsforstyrrelse kontrollerer dit liv. Lær dem i denne artikel!
7 nøgler til at neutralisere en narcissist

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er ikke let at håndtere en person, der har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Hvis du ønsker at neutralisere en narcissist, kræver det en masse mod, intelligens og – til en vis grad – en følelse af anderledeshed.

Det anslås, at  mellem 1% og 15% af befolkningen lider af denne lidelse.

Men i modsætning til hvad mange tror, er narcissisme ikke bare en maske. Det er en psykisk lidelse, hvor personen har en uforholdsmæssig høj opfattelse af sig selv, mangler empati og kræver konstant opmærksomhed. Det er ikke en opfundet konstruktion, men de ramte tror virkelig, at de er overlegne.

Lad os se på, hvordan man kan håndtere dem på en sund måde.

Hvordan kan man neutralisere en narcissist?

Man tror ofte, at der bag en narcissistisk person gemmer sig en skrøbelig eller manipulerbar person.

Intet kunne dog være længere fra sandheden. Mens der er narcissister, der passer til profilen, er der andre, hvis ego og afgudsdyrkelse af sig selv er ægte.

Ikke desto mindre bestrides den populære profil af lidelsen af forskere. Derfor bør du være meget forsigtig, når du har med disse mennesker at gøre. Ved mange lejligheder skaber denne type personlighed konflikter og problemer, så det er bedst at holde afstand eller vide, hvordan man håndterer disse mennesker på en sund måde.

Vi vil gerne tilbyde syv tricks til at neutralisere en narcissist.

1. Lær at sige nej

To personer skændes

“Nej” er ikke bare det magiske ord, du skal lære for at neutralisere en narcissist. Det er den søjle, der støtter alle de andre tips, en søjle, som du skal tilegne dig.

Du skal huske, at disse mennesker ønsker, at deres omgivelser skal godkende deres adfærd, meninger og handlinger. De kan bruge forskellige teknikker til at gøre dette, lige fra manipulation til kommunikation.

Hvis du lærer at sige nej til disse usunde typer adfærd, meninger og handlinger, så vil du opbygge en solid grænse, der vil adskille dig fra personen med denne personlighedsforstyrrelse. Du vil forhindre dem i at kontrollere eller manipulere dig, for ikke at nævne det faktum, at du ikke vil opmuntre personens fodring af sit eget ego.

Narcissister er sultne efter anerkendelse. Selv om de ikke har brug for det for at nære deres personlighed, er de altid på udkig efter det. At holde op med at give dem anerkendelse er som at skære hovedet af slangen, da du angriber problemet ved roden.

Start med at minde dig selv om, at du ikke fortjener en bestemt behandling, og at du ikke er villig til at tolerere den. Lær at sige nej.

2. Lad være med at fokusere på dem for at neutralisere en narcissist

En person med denne lidelse kræver altid opmærksomhed. Vi taler dog ikke om den slags opmærksomhed, der udmønter sig i klapsalver. Uanset hvor lille den er, er enhver opmærksomhed trods alt velkommen.

Hvis du ikke er opmærksom på, hvad de siger eller gør, gør du det modsatte af, hvad de forventer, at du gør.

Dette er dog meget lettere sagt end gjort, da en narcissist er ekspert i at få din opmærksomhed. Nogle gange må du lære at håndtere deres tilstedeværelse, hvilket betyder, at du ikke kan ignorere dem helt. Du kan dog holde interaktionen på et minimum, samt din interesse for det, de laver.

3. Vær ikke nervøs i deres nærvær

En person med denne forstyrrelse har et tilsyneladende højt selvværd (oppustet og forvrænget, men ikke ægte), et stærkt ego og tilsyneladende uovertruffen selvtillid.

De fungerer ofte meget godt i samfundet, har misundelsesværdige kommunikationsevner og er dygtige til at stå frem foran andre. Det er naturligt at føle sig lidt nervøs, når du står foran ham eller hende.

At eliminere nervøsitet, angst eller følelser af mindreværd er en anden ting, du skal gøre for at neutralisere en narcissist. Hvis du viser alt dette, vil hans eller hendes personlighed blive styrket, og han eller hun vil ikke være bange for at knuse dig med det.

De få gange, du har med dem at gøre, skal du være fast, bevare en rolig holdning og aldrig undervurdere dig selv.

4. Sæt grænser med det samme for at neutralisere en narcissist

En af de bedste teknikker til at beskytte dig selv mod en narcissist er at sætte grænser fra første øjeblik. Hvis du allerede ved det første møde opdager, at en person lider af denne forstyrrelse, er der intet bedre end med det samme at reducere dine chancer for at lide.

For at gøre dette kan du overveje følgende:

  • Lad ikke deres prioriteter gå forud for dine.
  • Lad dem ikke overvurdere deres meninger eller handlinger og gøre det modsatte med dine.
  • Kommunikér eksplicit, hvor langt de kan gå (hvad de kan sige foran dig, eller hvad de kan gøre omkring dig).
  • Vær forberedt på at identificere tegn på, at de forsøger at manipulere dig.
  • Lad dem vide, at de ikke er mere eller mindre end andre.
  • Som det sidste skal du gå væk, hvis du føler, at deres personlighed absorberer dig eller dræner dig på nogen måde.

Disse er blot er nogle idéer, du kan anvende for at modvirke en narcissistisk person. Hvis du ikke kunne gøre det fra det første møde, har du stadig tid til at gøre det. Du skal blot være selvsikker og beslutsom, hvis du synes, at deres holdning er ved at overtage dit liv.

5. Lad dig ikke manipulere eller ændre mening

En dukke og dukkefører

Det er afgørende at vide, hvordan man identificerer disse situationer.

Manipulation er en af de mange facetter af narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Blandt mange andre ting gør folk det for at demonstrere deres magt eller indflydelse over andre. De gør det ofte ikke på en imponerende eller brat måde i starten, men det er noget, de arbejder gradvist på.

Under alle omstændigheder vil en narcissist altid forsøge at kontrollere dig, uanset om det er tilsigtet eller utilsigtet. De vil forsøge at ændre dine vaner, meninger, idéer og handlinger.

Personen kan f.eks. påvirke dig til at udskifte din tøjstil med en, som vedkommende bedre kan lide. Så det, du aldrig bør gøre, er at ændre mening, især når det drejer sig om ting, der går imod dine principper eller idealer.

6. Nedton deres bedrifter og færdigheder for at neutralisere en narcissist

Et andet trick til at håndtere en narcissist er at nedtone deres bedrifter eller færdigheder.

Vi foreslog ovenstående, at du ignorerer dem, undtagen ved de lejligheder, hvor det er strengt nødvendigt at håndtere dem. Men hvis de viser den mere ekstraordinære side af deres personlighed, kan du kompensere ved at nedtone deres præstationer.

En person med denne lidelse vil f.eks. få dig til at tro, at vedkommende er mere attraktiv, intelligent eller kvalificeret til at udføre en opgave.

Du kan lade personen vide, at hans eller hendes meninger er overvurderet, hvilket ikke betyder, at du skal benægte dem. At fortælle personen, at han eller hund ikke er lige så attraktiv, at du kender klogere mennesker, eller at du er mere kvalificeret til en aktivitet, vil virkelig gå personen på.

7. Vis også dine færdigheder

I forbindelse med ovenstående foreslår vi endnu et tip til at neutralisere en narcissist: Vis også dine færdigheder. Nervøsitet bør aldrig invadere dig i deres nærvær. Det betyder dog ikke, at du skal praktisere falsk beskedenhed eller skjule dine evner.

Vær ikke bange for at vise dem de ting, du er bedre til, for at give dem en sund dosis virkelighed. Hvis han eller hun praler af visse akademiske præstationer, livsbedrifter eller kvaliteter, så vær ikke bange for at fortælle ham eller hende, at du har gjort lignende ting.

Dette og de andre anbefalinger vil gøre det muligt for dig at neutralisere en narcissist.

Som vi diskuterede i begyndelsen, er narcissisme en mental forstyrrelse, der kan forbedres en smule med professionel hjælp. Forventningerne skal dog være realistiske: Det er et komplekst problem og kræver ofte en lang helingsproces.

Hvis du kender en person, der har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, og du holder af vedkommende, skal du hjælpe vedkommende med at søge specialiseret støtte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Miller, J. D., Lynam, D. R., Hyatt, C. S., & Campbell, W. K. Controversies in narcissism. Annual review of clinical psychology. 2017: 13: 291-315.
  • Mitra, P., & Fluyau, D. Narcissistic Personality Disorder. 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.