Nyd de mange fordele ved mandelmælk + opskrifter

Mandelmælk har et højt indhold af vitaminer og mineraler og har en konsistens der minder meget om normal mælk. Samtidig er den fri for gluten, laktose og kolesterol.
Nyd de mange fordele ved mandelmælk + opskrifter
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Mandelmælk er en af de bedste fødevarer at indtage, hvis gerne vil tabe sig. Den er laktosefri og rig på antioxidanter og essentielle mineraler som kalium og kalcium. Den er den perfekte erstatning for almindelige komælk, da den har et lavt indhold af kolesterol, har en lækker smag af mandler, er rig på mineraler og har endnu færre kalorier end soyamælk. Læs mere om de mange fordele ved mandelmælk i denne artikel.

Fordele ved mandelmælk

En af de vigtigste fordele ved mandelmælk er, at den er fri for gluten, laktose og kolesterol. Da den desuden har samme konsistens som komælk, kan den bruges på samme måde som den almindelige mælk.

Mandelmælk har også et højt indhold af vitamin E, som er en naturlig antioxidant, som hjælper med at forebygge kræft og samtidig sløver aldringsprocessen. Ud over vitamin E, indeholder det også vitamin D, vitamin A, proteiner, omega-6, zink, kalcium, jern, magnesium og kalium.

Der er mange fordele ved mandelmælk.

Mandelmælk deler en del egenskaber med soyamælk, men den har et lavere kalorieindhold. Her er et eksempel:et glas komælk indeholder 140 kalorier, rismælk indeholder 120, soyamælk 80 og mandelmælk 40 kalorier. Hvis mandelmælken er sukkerfri, indeholder den kun 30 kalorier or glas.

Sidst men ikke mindst, indeholder mandelmælk mange vandopløselige og ikke- vandopløselige fibre. Disse fibre beskytter væggen i tarmene, hjælper med at regulerer absorptionen af sukker og kontrollerer niveauet af kolesterol.

På den anden side, anbefaler vi altid, at du tjekker indholdsfortegnelsen på mælken, da næringsindholdet hos de forskellige mærker kan variere. Dette uanset, er mandelmælk det  mest komplette og nærende alternativ til komælk, som er tilgængeligt på markedet.

Otte fordele ved mandelmælk

Almonds

Mandelmælk har mange egenskaber, som kan være godt for mange menneskers helbred. Den er brugbar hvis man gerne vil tabe sig, regulere sit kolesterol eller bruge det som hjælpemiddel til at kontrollere gastritis. Man skal bare drikke noget mandelmælk hver dag. Her giver vi dig otte fordele ved mandelmælk og vi forklarer, hvorfor det bør være en del af din kost:

 1. Den har et lavt indhold af kalorier, hvilket gør den perfekt for alle, som gerne vil tabe sig. Hvis man erstatter komælk med mandelmælk i sin daglige kost, kan det virkelig hjælpe med til, at man tabet sig de ekstra kilo. Det er også en ret praktisk substitut, fordi de to slags mælk har mange ligheder og deres konsistens er stort set den samme.
 2. Mandelmælk er godt hvis man har et højt kolesteroltal og mange triglycerider i kroppen, da den forhøjer det gode kolesterol (HDL) og reducerer den dårlige kolesterol (LDL). Til sammenligning, reducerer det kolesterol dobbelt så godt som olivenolie. Desuden styrker det også hjertet.
 3. Det hjælper med absorptionen af sukker og fedt i tarmene.
 4. Mandelmælk er nemt at fordøje og anbefales til folk, som er laktoseintolerante. Dette letter nemlig fordøjelsen.
 5. Det hjælper med at hæve kaliumniveauet i kroppen, som kan være lavt når man lider af diarré eller opkast. Mandelmælk har et højt indhold af kalium og hjælper altså med at give kroppen nye forsyninger.
 6. Fibrene i mandelmælk hjælper med at beskytte tarmvæggen.
 7. Mange mennesker som lider af gastritis eller andre problemer med maven vælger at gøre mandelmælk til en del af deres daglige kost for at regulere kroppens funktioner.
 8. Mælkens indhold af vitamin B2 hjælper med at styrke negle og hår og med at give huden fugt.

Bivirkninger ved mandelmælk

Ikke engang mandelmælk kan betragtes som den perfekte fødevare. Den har visse forbehold og bivirkninger, som man bør overveje, før man gør den til en fast del af sin kost.

Negativ indvirkning på skjoldbruskkirtlen

mandelsmælk kan have en negativ indvirkning på ens skjoldbruskkirtler.

Mandler er en goitrogensk fødevare, hvilket betyder at de indeholder naturlige kemikalier som kan forhindre kroppen i at optage jod og bruge det korrekt i kroppen. Dette kan have en negativ effekt på skjoldbruskkirtlen.

Mad som soya, kål, hørfrø, broccoli og mandler får skjoldbruskkirtlen til at udvide sig. Hvis man spiser for store mængder af disse madvarer, vil de kemikalier, som de indeholder kunne blokere optagelsen af jod og lede til dannelsen af svulster i kroppen.

Selv om goitrogene fødevarer er skadelige for helbredet i store mængder, kan de faktisk være meget gavnlige for det menneskelige immunforsvar i de rette mængder. Hvis man har en underaktiv skjoldbruskkirtel, bør man dog forsikre sig om, at man ikke spiser for mange af disse fødevarer i store mængder. Alle som har en underaktiv skjoldbruskkirtel bør helst undgå mandelmælk.

Hvis man på den anden side har en normalt fungerende skjoldbruskkirtel, vil mandelmælk i moderater mængder hver dag ikke have nogen negativ effekt på kirtlen.

Giv ikke mandelmælk til babyer

Brugen af soya- eller mandelmælk i stedet for for komælk i sutteflasken er en risikabel erstatning. Mandelmælk giver simpelthen ikke en baby den næring, han eller hun har brug for. Hvis man vælger at satse på mandelmælk i stedet for brystmælk eller modermælkserstatning, vil effekten højst sandsynligt være, at babyen kommer til at lide af fejlernæring, hvilket kan resultere i helbredsproblemer som kan vare resten af deres liv.

Selv det at bruge mandelmælk som erstatning for brystmælk eller modermælkserstatning bare en gang imellem, kan være farligt. Undersøgelser lavet af American College of Nutrition har vist, at babyer som drikker mandelmælk udvikler en autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen. De kemikalier som producerer struma, har meget større virkning i en lille babykrop end i kroppen på en voksen. Derfor bør man helt undgå at give mandelmælk til spædbørn.

For meget sukker

Et af de mest oplagte problemer med mandelmælk, er det store indhold af sukkerSelv om mandelmælk ikke har et naturligt indhold af sukker, bliver det tilføjet af de fleste producenter for at forbedre mælkens smag.

De fleste muligheder på markedet i dag indeholder omkring 20 gram sukker per portion. Heldigvis findes der i dag også mærker, som ikke har tilsat sukker og derfor ikke indeholder noget sukker og dermed også indeholder mindre end et gram kulhydrater. Derfor er det også ekstra vigtigt altid at tjekke mærkningen på mælken, så man ved, hvad man drikker.

Vi anbefaler, at man laver sin egen mandelmælk derhjemme.

Opskrift på hjemmelavet mandelmælk

Nyd de mange fordele ved mandelmælk ved at lave det selv!

Det er virkelig nemt at lave sin egen mandelmælk. Det eneste man skal bruge, er to kopper rå mandler, tre kopper vand, salt og sukker. For at lave din egen mælk, skal du bare følge disse simple skridt:

 • Lad mandlerne ligge i blød natten over, eller i mindst otte timer.
 • Si vandet fra og skyl mandlerne med rent vand.
 • Put mandlerne i en blender sammen med tre kopper vand.
 • Blend i ti minutter. Sørg for at ændre hastigheden på blenderen i løbet af de ti minutter, så du f.eks først blender på lav hastighed i tre minutter, derefter tre minutter med høj hastighed og så videre.
 • Når du har en helt glat, hvid væske, kan du tilsætte lidt sukker eller honning for at søde blandingen, og en knivspids salt.
 • Si derefter blenderens indhold igennem et ostelærred eller et viskestykke, så du kun får en hvidlig væske uden grums.
 • Voila! Så nemt er det at lave sin egen, hjemmelavede mandelmælk.

En af de mange fordele ved mandelmælk er dens hvide farve og tekstur, som er meget lig komælk. Mælken kan bruges til morgenmadsprodukter, i kaffen, den kan drikkes alene og man kan endda bruge den i sunde, nærende opskrifter.

Eksempler på opskrifter med mandelmælk

Her er nogle praktiske og lækre vegetariske opskrifter, hvor man kan udnytte de mange fordele ved mandelmælk:

Løgdip til fire personer

Det skal du bruge:

 • 250 gram løg
 • to skefulde fløde
 • et glas mandelmælk
 • salt
 • olivenolie

Sådan gør du:

Til denne opskrift bør løget hakkes fint og derefter dampes med lidt olivenolie. Efter fem minutter tilføjes mandelmælk, salt og fløde. Rør alle ingredienserne godt sammen og løgdippen er klar til servering.

Grøntsagspaté til fire personer

Det skal du bruge:

 • 100 til 150 gram croutoner
 • 2,5 dl mandelmælk
 • 30 gram sorte stenfri oliven
 • to store, finthakkede løg
 • to revne gulerødder
 • to fed hvidløg
 • blandede grøntsager
 • tomatsovs
 • solsikkekerneolie
 • salt

Sådan gør du:

Sæt først croutonerne i blød i mandelmælken i nogle timer. Damp løg og hvidløg. Bland derefter alle ingredienserne sammen og hæld dem i en kageform smurt med olie. Bag i 30 minutter. Når patéen er kølet af, er den klar til at blive serveret. Hæld evt. tomatsovs over og server derefter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
 • Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
 • Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.