Opdag egenskaberne ved den eksotiske pink dragefrugt

Dragefrugt er en meget værdsat plante, når det kommer til det attraktive udseende. Dens spiselige frugt er dog for nylig blevet et moderne valg i køkkenet.
Opdag egenskaberne ved den eksotiske pink dragefrugt
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Dragefrugt er frugten af kaktussen, Hylocereus cacteus. Den kommer fra den sydlige del af Mexico og Centralamerika, og der er forskellige varianter af denne tropiske frugt. Blandt dem er den pink dragefrugt, som kan have frugtkød af samme farve eller hvid med nogle sorte frø indeni.

På trods af at have et eksotisk udseende har den en smag, som minder om mange andre frugter. Nogle personer beskriver smagen som en mellemting mellem kiwi og pære.

I denne artikel vil vi fortælle dig om dets komposition og karaktertræk.

Egenskaber og sundhedsmæssige fordele ved pink dragefrugt

Dragefrugt har fået stor interesse de seneste år på grund af dets betydelige indhold af næringsstoffer. Videnskabsfolk har derfor opdaget nogle af dets vigtigste effekter både som en fødevare samt til anvendelse i kosmetikindustrien. Blandt dets primære fordele skiller de følgende sig ud:

Antioxidante egenskaber

Det er en af de primære positive effekter af dragefrugt. Som vi har vidst i lang tid, indeholder det forskellige komponenter, som tjener som antioxidante molekyler, der beskyttter cellerne i kroppen mod handlingen fra frie radikaler.

Der findes en tilstrækkelig mængde videnskabelige beviser, som forbinder frie radikaler med bestemte kroniske sygdomme såsom gigt, kræft, diabetes og hjertesygdomme. Selvom frie radikaler ikke er den eneste årsag, kan en kost rig på antioxidanter være forebyggende.

Pink dragefrugt i tern

Dragefrugt er frugten fra en kaktus. Den er oprindeligt fra Centralamerika, men er også tilgængelig andre steder i verden.

Læs også denne artikel: De sundeste fødevarer for ældre

Oligosakkarider med en præbiotisk effekt

En del af det næringsmæssige indhold af dragefrugt består af kulhydrater. Foruden glukose og fruktose viser det betydelige mængder af oligosakkarider. De er mere eller mindre lange kæder af sukker.

Eksperter har observeret, at mavesyre og enzymer ikke kan nedbryde denne type fiber. Den når derfor tyktarmen ufordøjet, hvor den tjener som føde for tarmbakterier. På den måde kan vi sige, at indtaget af dragefrugt er i stand til at stimulere væksten af nogle sunde stammer af probiotika såsom bifidobakterier og lactobacillus.

Der er stadig meget tilbage, man kan undersøge om forholdet, der eksisterer mellem en sund tarmflora og et godt helbred. I dag ved vi, at det har en indvirkning på nogle situationer såsom irritabel tarmsyndrom, irritabel tyktarm, overvægt, metabolisk syndrom og ikke-alkoholisk fedtlever.

Det styrker immunsystemet

Kroppens evne til at håndtere patogener afhænger af bestemte faktorer i kosten. Celler, inklusiv dem i forsvarssystemet, har dermed alle de næringsstoffer, de skal bruge for at kunne fungere optimalt.

Som eksperter pointerer, skiller C-vitamins og zinks rolle sig ud, og de er begge til stede i dragefrugt. Det er også vigtigt at huske på A-vitamins rolle (i dette tilfælde er det beta-karoten, som er en af dets forløbere).

Dette næringsstof har evnen til at forebygge infektioner, mens ascorbinsyre støtter forskellige cellulære funktioner i det medfødte og erhvervede immunsystem. En god del af disse celler er også placeret i lymfevæv, der er forbundet med tarmene.

Mikrobiota i tarmene interagerer med disse celler, så alle fødevarer med en præbiotisk effekt holder disse mikrobiota i god stand og faciliterer denne positive effekt på immunsystemet.

Dragefrugt indeholder jern

Dragefrugt er en af de få friske frugter, som giver en betydelig mængde jern. Som vi vil se på senere, indeholder det 1,9 mg per 100 gram, hvilket repræsenterer omkring 10% af det daglige behov for jern.

Tilstedeværelsen af C-vitamin faciliterer derudover optagelsen af det.

Vigtigheden af frugt

Det er vigtigt at understrege værdien af dragefrugt som en del af fødevaregruppen bestående af frugter. De fleste frugter viser positive ernæringsmæssige karaktertræk. Det har derfor generelt positive effekter på vores helbred og velvære at inkludere dem i vores daglige kost.

At spise tre til fem portioner af frugter og grøntsager om dagen bidrager til en lavere risiko for overvægt og nogle typer af kræft. Det reducerer også risikofaktorer forbundet med hjertekarproblemer såsom blodtrykket. Det forbedrer derudover også tilstanden af mikrobiota i tarmene.

Ernæringsmæssig komposition

Alle de sundhedsmæssige fordele ved dragefrugt er på grund af dets komponenter. Dets ernæringsmæssige værdi minder om den for de fleste frugter med et stort indhold af vand, fibre og vitaminer. Kompositionen per 100 gram frugt er som følger:

 • Vand: 87 gram.
 • Protein: 1,1 gram.
 • Fedt: 0,4 gram.
 • Kulhydrater: 11 gram.
 • Fiber: 3 gram.

Indenfor dets komposition skiller nogle vitaminer fra B-gruppen sig også ud, såsom B1, B2 og B3. Det har også en betydelig mængde af C-vitamin og mineraler såsom calcium, jern, fosfor og zink. Som det sidste er det værd at nævne tilstedeværelsen af fytonutrienter såsom lycopen (i varianterne med rødt frugtkød), karoten og fenoler.

Sådan kan man udvælge og spise pink dragefrugt

Pink dragefrugt skåret i tern

Dragefrugt kan bruges i salat eller som en juice.

Når man udvælger dragefrugt, skal de være klare røde i farven. Hvis de stadig er grønne, er de ikke rigtig modne endnu. Det er normalt for dem at have nogle pletter på skrællen. Hvis der er mange, er det dog et tegn på, at de allerede er meget modne.

For at skære dem, skæres de i halve på langs med en skarp kniv. Man kan tage frugtkødet ud med en ske, præcis ligesom man gør med en avocado. Det er vigtigt at holde øje med ikke at skære stykker af skrællen, eftersom denne del af frugten ikke er spiselig. Når frugten er skrællet og skåret, er der forskellige måder at nyde den på.

Man kan for eksempel gøre det følgende:

 • Skær den i tern og spis den alene eller sammen med andre typer frugt.
 • Inkorporér den i en salat.
 • Drik den som en juice eller smoothie med andre frugter.
 • Du kan også tilføje den til yoghurt eller mælk.

Pink dragefrugt er en eksotisk frugt med en stor ernæringsmæssig værdi

Det er vigtigt at inkludere frugt i din daglige kost på grund af de mange fordele, det har for din krop. En god mulighed er dragefrugt. Det er uden tvivl en af de mest attraktive eksotiske valg på markedet.

Ikke blot er pink dragefrugt let, men det bidrager også med fibre og et stort antal vitaminer og mineraler. Det bidrager derudover til forebyggelse af kroniske sygdomme at spise det. Som det sidste forbedrer det ens tarmfloras tilstand og forstærker immunsystemet.

Det kan interessere dig ...
Lær at lave lækre frugtdrikke: 5 lette opskrifter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær at lave lækre frugtdrikke: 5 lette opskrifter

Frugtdrikke er en god mulighed for at holde din krop hydreret. Hvis du ikke kan lide at drikke almindeligt vand, kan du lave disse lækre opskrifter... • Ames BN, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. Procedings of the National Academy of Sciences of the  U S A. Septiembre 1993.90(17):7915-7922.
 • Carr A.C, Maggini S. Vitamine C and Inmune Function. Nutrients. Noviembre 2017. 3;9(11):1211.
 • Chew B.P, Park J. S. Carotenoid action on the immune response. Nutrients. enero 2004. 134(1):257S-261S.
 • Childs CE, et al. Diet and Immune Function. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1933.
 • Ghezzi P, et al. The oxidative stress theory of disease: levels of evidence and epistemological aspects. British Journal of Pharmacology. Junio 2017.174(12):1784-1796.
 • Quigley EM. Gut bacteria in health and disease. Gastroenterology and Hepatology  (N Y). Septiembre 2013.9(9):560-569.
 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-516.
 • Sonawane M.S. Nutritive and medicinal value of dragon fruit. The Asian Journal of Horticulture. Diciembre 2017. 12(2):267-271.
 • Wichienchot S., et al. Oligosaccharides of pitaya (dragon fruit) flesh and their prebiotic properties. Food Chemistry. Junio 2010. 120(3):850-857.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.