Pin-up stil til boligindretning: 6 idéer

Moden fra 1950'erne kan anvendes i soveværelser, badeværelser og køkkener. Udforsk nøglerne til "pin-up"-stilen til boligindretning.
Pin-up stil til boligindretning: 6 idéer

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 16 september, 2022

Pin-up stil er defineret ved sit design, der er karakteristisk for 1950’erne og 1960’erne. Dengang repræsenterede den en forstyrrende, provokerende og påtrængende måde, hvorpå modeller poserede til fotografier. Selv om den oftest identificeres med tøj, make-up og feminine positurer, er pin-up-stilen i dag sprunget ud i boligindretning.

Faktisk er det muligt at udføre visse dekorative handlinger, der er orienteret mod en meget populær æstetik i første halvdel af det tyvende århundrede. Ved at installere visse møbler, ændre detaljer i husholdningsapparater og placere specifikke dekorative elementer er det muligt at bringe denne stil ind i hjemmet!

Hvad er “pin-up”-stilen?

I begyndelsen blev pin-up-begrebet brugt til at definere modeller, der lavede fotografiske produktioner med særlige karakteristika. Markante smil, forførende blikke mod kameraet og sensualitet er nogle af grundpillerne. Hvad angår beklædning, er stramme kjoler, dybe halsudskæringer, sløjfer og høje hæle afgørende.

Selv om der findes optegnelser fra 1920’erne og 1930’erne, nåede pin-up-æstetikken sit højdepunkt i løbet af 50’erne. Det skyldtes i høj grad den amerikanske model Bettie Page, kendt som “pin-up-dronningen”. I de følgende år mistede den noget af sin popularitet, så den blev forbundet med de midterste årtier af det 20. århundrede.

I de sidste år fik pin-up-æstetikken et nyt boom, som det skete med så mange andre retro stilarter. Den er ofte knyttet til billeder som f.eks. reklamer for sodavand, billeder af gamle biler eller benzintanke. De karakteristiske farver er rød, pink, aquagrøn og visse pastelfarver.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du indrette køkkenet om sommeren

Nogle måder at anvende pin-up stilen på i indretningen af dit hjem

Det er ikke kun muligt at bruge denne stil i tøj, kosmetik eller billeder. Det er også muligt at udføre en række boligrenoveringer i pin-up stil. Det er en billig og enkel trend at anvende vinyl, lagner, gardiner og visse typer møbler.

Pige med pin-up stil og tyggegummi

Pin-up stilen opstod som en betegnelse for de modeller, der brugte den. Derefter skiftede den til en hel kulturel og periodisk bevægelse.

1. Kom klistermærker på skabe eller skohylder

Et af de rum i hjemmet, hvor du nemt kan bruge pin-up stilen, er soveværelset. For at gøre dette er selvklæbende vinylklistermærker med retrobilleder en god mulighed på tøjskabe eller skohylder af ethvert materiale. Det er dog vigtigt at huske på, at det kan efterlade mærker, når du fjerner dem.

2. Et køkken med pin-up stil til boligindretning

Reklamerne for gamle sodavand, cigaretter eller typiske produkter fra 1950’erne kan finde et ideelt hjem i køkkenet. For pin-up stil er dette rum i huset ikke kun et sted til at lave mad.

Der kan du placere allestedsnærværende plakater eller badges på væggene. En anden mulighed er at dekorere køleskabet med magneter. Der er mange muligheder for at dekorere på denne måde.

3. Soveværelser og senge

Selvklæbende vinyl passer også til væggene og sengegavlen. Dette rum er meget brugt i pin-up stil til boligindretning, da du kan vælge motiver og de farver, der er typiske for denne mode.

Du kan f.eks. bruge røde og hvide eller sorte og hvide polkaprikker. Derudover er det muligt at ledsage det med sengetøj i bløde farver.

4. Attraktive vægge

Plakater, badges eller illustrationer med pin-up-billeder passer meget godt på væggene i gangen eller soveværelset. Faktisk har oprindelsen af begrebet at gøre med den handling at hænge billeder op.

Generelt er der tale om store designs, så der skal være en betydelig mængde plads til rådighed. Dette er en stilart, der er kendetegnet ved store dekorative ornamenter.

En anden mulighed er at beklæde en væg med blomstertapet, en meget typisk trend i denne tid. I det tilfælde kan du bruge pastelfarver.

5. Møbler i pin-up stil

Hvis du har mulighed for at investere lidt flere penge i pin-up indretning, er det muligt at indarbejde matchende møbler. For eksempel en kuffert i retro stil til opbevaring af genstande, en lysekrone eller en vintage lænestol. I sidstnævnte tilfælde går det meget godt til en gulvlampe, som kan optage et hjørne af rummet.

Kvinde laver kaffe i en retro diner

Visse elementer er karakteristiske for denne stil, f.eks. pladespillere. Hvis du får dem, kan du bruge dem til at indrette dit hjem.

6. Et retro badeværelse i pin-up stil

Der er to primære metoder til at bringe en 1950’er-æstetik ind i badeværelset. En af dem er placeringen af badeforhæng med pin-up billeder og plakater, som ofte er lette at finde i butikkerne.

Den anden er installationen af et medicinskab til badeværelset – et møbel, der refererer til tidligere årtier. Det bør være lille, firkantet og hvidt i farven.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tips til at indrette med Feng Shui på terrassen

Indarbejd “vintage” tilbehør fra dine bedsteforældre

Mange mennesker, der nu er bedsteforældre, levede deres ungdom i pin-up’ens gyldne alder. Derfor er der en god chance for, at nogle af de accessories, du leder efter for at bringe denne stil ind i hjemmet, kan findes blandt deres ejendele.

De kan f.eks. have store spejle, telefoner med drejeskive, vægophæng, lommetørklæder, vinylplader eller pynt af metalplader. Dine bedsteforældre kan også være ivrige efter at komme af med nogle af disse ting. Ellers kan de fås i forskellige specialforretninger eller onlinebutikker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Adhitia, Tiara Sekar, M. Kholid Arif Rozaq, and M. Fajar Apriyanto. “Pin Up Style Dalam Fotografi Fashion Kontemporer.” spectā: Journal of Photography, Arts, and Media 3.1 (2019): 61–72. Disponible en: https://doi.org/10.24821/specta.v3i1.3123
  • Parejo , Nekane,  Transcripción cinematográfica de la mirada erótica  del fotógrafo Bellocq en  Pretty Baby  de Louis Malle. Çedille. Revista de Estudios Franceses [Internet]. 2016; (12):337-347. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80844831017
  • Freibert, Finley. “From AIDS-Era Queer Icon to Sanitized Nostalgic Property: The Cultural Histories of Bettie Page Merchandise Circulation.” Film Criticism 42.2 (2018). Disponible en: https://doi.org/10.3998/FC.13761232.0042.203
  • Lara, GMP, & Gomes, TM de O. (2019). Como pin-ups contemporáneas. Cadernos de Estudos Lingüísticos , 61 , 1–15. Disponible en: https://doi.org/10.20396/cel.v61i0.8654900

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.