De psykologiske faktorer bag fedme

At bekæmpe fedme indebærer, at man skal tænke på aspekter, der handler om mere end ændringer i kost og motion. Det kræver, at vi tager hensyn til de psykologiske faktorer, der også påvirker eller opretholder fedme.
De psykologiske faktorer bag fedme
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 06 november, 2022

Ekstrem tyndhed eller fedme er to situationer, som ikke får tilstrækkelig opmærksomhed. Det, vi ser på ydersiden, er udstående ribben eller en udstående mave, men kun få mennesker tager sig tid til at forstå og få lidt mere at vide om, hvad der foregår i baggrunden. I denne artikel vil vi se nærmere på de psykologiske faktorer bag fedme.

Der bliver sagt meget om disse kroppe, og det hele er ubehageligt. Folk udtaler moralske domme i en næsten anklagende tone. Der findes tusindvis af hadske kommentarer på sociale netværk om, hvordan overvægtige mennesker ser ud.

Er der psykologiske faktorer bag fedme?

Når vi tænker på fedme, drejer mange af teorierne sig om uhensigtsmæssige livsstilsvaner, såsom overspisning, en fedtmættet kost og mangel på motion. Hvis en person med fedme nu på nærmest magisk vis ændrede disse vaner, ville det så være nok?

Hvis vi forstår, at sundhed er meget mere end bare at løbe en tur, og at det har noget at gøre med, hvad vi tænker og føler, så ændrer svaret sig. Det er ikke nok. Det er der, hvor de psykologiske faktorer bag fedme begynder at blive relevante.

Det er værd at bemærke, at der er mange faktorer, der spiller ind på fedme. Det er klart, at det hele ikke handler om noget versus noget andet, fysisk versus psykologisk, genetik versus miljø. Det er alle disse ting og mere til. Kun på denne måde vil vi kunne foreslå en fornuftig, holistisk og nyttig tilgang til patienten.

Overvægtig kvinde spiser i seng om natten

Hvad er disse psykologiske faktorer bag fedme?

Lad os nu se på nogle af de psykologiske faktorer i forbindelse med fedme:

  • Lavt selvværd, for selvkritisk.
  • Stress- eller traumatiske situationer.
  • Angst, depression.
  • Tidligere voldsepisoder.
  • Følelsesmæssig spisning. Personen bruger mad som en måde at flygte fra sine problemer eller håndtere situationer på. Maden fungerer som et tilflugtssted og en flugtvej til de følelser, der føles.
  • Vanskeligheder med impulskontrol. Faktisk rapporterer mange patienter med fedme, at de ikke kan holde op med at spise.

Hvordan kan vi håndtere fedme ved hjælp af psykologi baseret på de psykologiske faktorer bag fedme?

Der findes forskellige strategier til at håndtere fedme. Nogle af dem er følgende.

Psykoedukation

Her bør arbejdet involvere forskellige områder. Det handler ikke kun om at udvikle ressourcer til impulskontrol, men også om at tage fat på selvværd og selvopfattelse.

På den anden side vil der også være informative og ernæringsmæssige anvisninger om, hvordan man læser produktmærker, hvordan man vælger mad og tilbereder afbalancerede retter.

Målet er at give dem redskaber, så de lidt efter lidt kan træffe bedre beslutninger. Det er vigtigt, at forskellige fagfolk deltager for at opnå en omfattende og holistisk tilgang.

Arbejde på motivation

Der opfordres til selvomsorg og til at søge interesser. På denne måde er målet, at folk vil indse, at der er flere ting at tale om end mad, og at de vil begynde at udvikle deres egne interesser og projekter.

Behandling af overbevisninger om fedme

Hver person har sine egne idéer om det, de gennemlever. Kun ved at kende patientens fortolkning kan vi hjælpe dem til at skabe sunde og bæredygtige vaner over tid.

Tilvejebringelse af værktøjer til at håndtere stress

Et sådant eksempel er gennem afslapning i stedet for mad. Følelsesmæssig håndtering er en vigtig del af behandlingen.

Kvinde dyrker yoga

Inddragelse af familien

Ernæring er meget mere end blot den rette kalorie- og proteinbalance. Der er også sociale og kulturelle aspekter omkring det.

Derfor skal eksperter spørge ind til familiens tro og skikke vedrørende mad. På denne måde vil de kunne anbefale støttemetoder til personen.

Respekt for kroppen og pleje af sundheden

At stå over for fedme betyder ikke, at vi ikke accepterer forskellige kroppe. Ligesom der findes kortere og højere mennesker, findes der også tyndere og mere robuste mennesker.

Det, vi skal tage hensyn til , er, at overvægt har konsekvenser for den generelle sundhed. At acceptere fedme betyder ikke at stigmatisere forskellige kroppe, ikke at gøre nar af dem, der ikke har en “ideel krop”, og ikke at fremme modeller for ekstrem tyndhed.

At acceptere fedme betyder imidlertid også at indtage en proaktiv rolle med hensyn til egenomsorg og søge en balance mellem vores fysiske bygning og genetiske arv uden at forsøge at gøre din krop til noget, den ikke er. Det betyder naturligvis ikke, at man skal gå over til det ekstreme og faktisk tilskynde til dårlige spisevaner.

Det er vigtigt at huske på, at fedme har komorbiditet med andre sygdomme eller komplekse situationer. Det kan f.eks. være forbundet med depression eller traumer.

I den forstand er det nødvendigt at forsvare kroppens mangfoldighed, men også at være ansvarlig i vores tilgang til fedme. Ikke kun på grund af de involverede risici, men også fordi den ofte har en direkte forbindelse med andre sygdomme og tilstande.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.