Rørsukker: Ernæringsmæssige oplysninger, fordele og anvendelser

Rørsukker er en type sødemiddel, som du måske kender for sin farve og smag. Vi fortæller dig mere om det her.
Rørsukker: Ernæringsmæssige oplysninger, fordele og anvendelser
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 22 november, 2022

Rørsukker er et sødemiddel. Det er et produkt, der har større krystaller end andre typer sukker.

Farven er lysegul eller lys gyldenbrun. I denne artikel forklarer vi mere om denne type sødemiddel, de mulige sundhedsmæssige fordele, det giver, og hvordan det kan bruges.

Hvad er rørsukker?

Rørsukker er fremstillet af sukkerrør og er delvist raffineret, idet det beholder noget af den oprindelige melasse, som giver det sin karamelfarve. Det opfattes ofte som råsukker, fordi det kun er lidt raffineret. Food and Drug Administration (FDA) forsikrer dog, at det ikke er helt råt.

Sukker, der ikke er fuldt raffineret, er ikke sikkert til menneskeføde, da det kan indeholde urenheder. Selv om rørsukker gennemgår en rensningsproces, er den ikke lige så udtømmende som den, der anvendes på almindeligt, raffineret sukker.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 7 tegn på, at du spiser for meget sukker

Hvordan fremstilles det?

Processen til fremstilling af rørsukker er næsten den samme som for andre typer sukker, bortset fra den sidste del.

Først vaskes og hakkes sukkerrørene eller sukkerroerne. Derefter udvindes den søde saft, som indeholder store mængder sukrose, som er hovedforbindelsen. Denne saft indeholder dog også urenheder, som fjernes i filtreringsprocessen. Dette forhindrer bakterievækst.

Det næste trin er opløsning, som finder sted, når vand og sukrose kombineres. Dette vand fordamper, når sukkerrørs- eller roesaften koges til en mættet opløsning, der gør produktet tykkere. På dette tidspunkt begynder sukrosen at danne krystaller med en subtil brun farve.

Når rørsukker fremstilles, krystalliserer en lille del af sukrosen ikke på grund af vandindholdet og urenhederne og karamelliserer, indtil den bliver let bitter. Dette er melassen med en let karamelsmag.

Hvis man derefter ønsker at opnå raffineret hvidt sukker, fjernes melassen. Dette er ikke tilfældet med rørsguar. Melassen er delvist tilbage, og afhængigt af mængden af melasse betragtes det som brunt, rør-, eller muscovadosukker.

Rørsukker i form af sukkerknalder

Næringsoplysninger for rørsukker

Rørsukker giver visse næringsstoffer og mineraler. Vi fortæller dig mere om dette i en beregning baseret på 1 teskefuld, som svarer til 5 gram sukker:

 • Kalorier: 18
 • Fedt: 0 gram
 • Natrium: 0,1 milligram
 • Kulhydrater: 4,6 gram
 • Fibre: 0 gram
 • Sukkerstoffer: 4,6 gram
 • Protein: 0 gram
 • Calcium: 0,55 milligram
 • Kalium: 1,33 milligram
 • Magnesium: 0,01 milligram
 • jern: 0,017 milligram

På trods af at det indeholder nogle mineraler, såsom calcium, kalium og jern, er deres værdier ikke relevante for den gennemsnitlige kost. Kalorieværdien er dog lige så høj som for raffineret sukker.

Desuden er der undersøgelser, der hævder, at biprodukter fra melasse, herunder rørsukker, kan give antioxidanter, der er tilbage fra forarbejdningen. De er dog også meget få i forhold til andre fødevarer.

Fordelene ved rørsukker

Rørsukker har flere sundhedsmæssige fordele. Selv om der altid er et stort forbehold: Det er stadig sukker. Derfor bør forbruget af det overvåges.

Det indeholder flere næringsstoffer end almindeligt sukker

Sammenlignet med de næringsstoffer, som almindeligt raffineret sukker indeholder, indeholder rørsukker flere mineraler (calcium, magnesium og kalium) end almindeligt sukker. Raffineret sukker giver kun kalorier, men ingen mineraler.

Man skal dog indtage meget sukker for at opfylde indtagskravene for disse mikronæringsstoffer, og det er ikke sundt.

Det indeholder flere antioxidanter

I en videnskabelig undersøgelse blev rørsukker, raffineret sukker og brunt sukker sammenlignet. Formålet var at undersøge produkternes antioxidant kapacitet og deres toksicitet.

Det blev vist, at rørsukker var bedre end de to andre typer sukker, fordi dets vandindhold var lavere og dets askeindhold højere. Samt dets mineralindhold.

Det blev også afsløret, at de vigtigste antioxidanter i dette sukker er 4-hydroxybenzoesyre, chlorogensyre, protocatechuinsyre, trans-ferulinsyre og apigenin. På den anden side blev der ikke identificeret nogen toksicitet.

Det har et lavere glykæmisk indeks end andre typer sukker

Det glykæmiske indeks (GI) er en indikator for, hvor hurtigt en fødevare kan øge blodsukkeret. Det vil sige, at det bestemmer, hvordan kroppen reagerer på en kulhydratholdig fødevare.

GI-værdien måles mellem 0 og 100. Jo hurtigere kulhydrater nedbrydes og øger blodsukkeret, jo højere er det glykæmiske indeks. Så jo tættere på 100, jo højere er fødevarens GI.

Rør sukker har et GI på 75, mens raffineret sukker har et GI på 80 og majssirup med højt fruktoseindhold har et GI på 87. Der findes andre sødemidler som stevia, agave og fruktose, som også har et lavere GI.

Forbrug af dette sukker i forbindelse med visse sygdomme skal godkendes af en sundhedsperson. For eksempel er det ved diabetes nødvendigt med fødevarer med et lavt GI, så rørsukker ville ikke være en del af kosten.

En person er ved at måle sit blodsukker

Kontraindikationer

Virkeligheden er, at for at nå det antal vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, ved kun at bruge rørsukker, ville det være nødvendigt at spise mere end anbefalet for at se nogen fordel. Husk, at den angivne mængde sukker for mænd er maksimalt 9 teskefulde og for kvinder maksimalt 6.

Det svarer til maksimalt henholdsvis ca. 36 og 25 gram om dagen.

Den tidligere beregning, der omfattede næringsoplysningerne for rørsukker, var for 5 gram. Så lad os tage eksemplet med calcium:

Kroppen har brug for 1000 milligram calcium om dagen. Mængden af rørsukker for at nå dette behov ville være enormt stor.

Videnskabelige beviser peger på, at et overdrevent sukkerforbrug kan have forskellige konsekvenser:

 • Diabetes.
 • Fedme.
 • Højt blodtryk.
 • Hjerteproblemer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet

Anvendelse af rørsukker

På grund af sin lette karamelsmag anvendes rørsukker ofte i bagning. Det blandes også i juice og smoothies, men dets mest almindelige funktion er som topping til desserter.

Det findes ofte drysset på kager, småkager, tærter og muffins. Mange mennesker starter deres dag med at komme det på cornflakes eller havregryn.

Det er dog stadig sukker, så vi anbefaler at bruge det i de anbefalede mængder på maksimalt 36 og 25 gram for henholdsvis mænd og kvinder. Husk, at sukker er forbundet med kroniske problemer, hvis det indtages i for store mængder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.