Hvad er blindtarmsbetændelse og hvad skyldes det?

Nogle relaterer blindtarmsbetændelse til dårlig kost eller spændinger og stress. Dog er der ingen videnskabelige beviser, især ikke når meget små børn rammes.
Hvad er blindtarmsbetændelse og hvad skyldes det?
Lourdes Martínez

Bedømt og godkendt af Farmaceut og ernæringsspecialist Lourdes Martínez.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Betændelse i blindtarmen er meget normalt i alle aldre. I de fleste tilfælde kræver det et kirurgisk indgreb, for at fjerne denne lille del der “stikker ud” fra tyktarmen og ligger meget tæt opad tyndtarmen. Læs med her, hvis du vil lære mere om denne lidelse: Hvad er blindtarmsbetændelse og hvad skyldes det?

Hvad er blindtarmsbetændelse?

Mange mennesker siger, at blindtarmen ikke har noget formål, og derfor fjerner læger den, hvis den begynder at volde problemer. Men dette lille organ har funktioner, og de er relateret til immunforsvaret, selvom dette ikke anses for at være vigtigt. Det er en del af den samlede harmoni og gode funktion af kroppen og bør derfor ikke undervurderes. Som man siger, “den er der af en grund”.

Men hvad er blindtarmsbetændelse? Er det, når blindtarmen bliver betændt af uforklarlige årsager? Nogle relaterer denne inflammation til dårlig kost eller spændinger og stress. Dog er der ingen videnskabelige beviser, især ikke når meget små børn rammes.

Denne patologi er farlig, hvis den ikke behandles, fordi den kan perforere blindtarmen og forårsage, at dele af tarmen siver ud i kroppen. Dermed spredes skadelige stoffer, toksiner og negative bakterier ud i underlivet. Denne tilstand kaldes bughindebetændelse og er meget alvorlig, da den kan give farlige infektioner, og kan endda være dødelig.

Blindtarmen

Hvis en kvinde lider af bughindebetændelse, kan det påvirke hendes æggestokke og æggeledere og sågar forårsage infertilitet.

Hvad er blindtarmsbetændelse: Sådan opdager man betændelse

Nogle symptomer er meget karakteristiske, imens andre kan skyldes flere forskellige sygdomme. Derfor er det nødvendigt at være særlig opmærksom, så man undgår fejldiagnosticering, der kan betyde at blindtarmen brister og gør situationen værre. Ikke alle patienter oplever de samme symptomer, og de har heller ikke alle symptomerne på  samme tid. Nogle af de hyppigste er:

 • Kvalme og opkast.
 • Stærk og pludselig smerte i den højre, nedre del af maven.
 • Stærk og pludselig smerte omkring navlen.
 • Smerter når der trykkes på området, de forværres når hænder eller fingre fjernes.
 • En kropstemperatur mellem 99,5 °F og 110,4 °F.

I tilfælde af blindtarmsbetændelse stiger feberen, smerten generaliseres, og man kan gå i chok.

Det er ikke altid nemt at opdage symptomerne på blindtarmsbetændelse, da det ofte forveksles med de første tegn på influenza eller leverproblemer. Det modsatte kan også forekomme: Der er diagnosticeret inflammation i blindtarmen, der udføres en operation, men det viser sig ikke at være blindtarmen den er galt med.

Blindtarm

Hvad er blindtarmsbetændelse: Sådan undgår du problemer

Antages det at blindtarmsbetændelse udvikler sig som et resultat af dårlig kost eller følelsesmæssige problemer, kan vi arbejde på at ændre disse vaner. Der er ingen garanti for at blindtarmen aldrig vil briste, men det vil i det mindste reducere chancen.

Slap af

Emotionel afslapning er meget vigtigt og nødvendigt at gøre regelmæssigt. Angst, stress og nerver har negative konsekvenser på vores helbred. Prøv på at undgå at leve under pres, vrede, bekymring, utilfredshed eller bekymringer om fremtiden. Giv dig selv tid til at gøre de ting du kan lide, og ting som “fylder din sjæl”. Det kan være at læse en bog, tage en lur, lege med dine børn eller gå en tur i parken.

Kost

Japansk kost

At have en afbalanceret kost er essentielt for at føle sig godt tilpas og sikre sig, at sin tarm er sund. Og det vil hjælpe dig med at undgå blindtarmsbetændelse. Prøv at spise flere gange i løbet af dagen, men i små mængder, i stedet for at spise meget mad kun to gange om dagen. Undgå animalsk fedt, forarbejdet kød, mælkeprodukter, sukker og raffineret mel. Alt dette forårsager en akkumulering af toksiner, der kan give tarmproblemer. Vælg fuldkornsprodukter, frugt og grøntsager, bønner og bælgfrugter og tørrede frugter og nødder.

Motion

Dyrk sport to eller tre gange om ugen for at afspænde og nyde livet en smule, glemt alt om dine forpligtelser og problemer. Du vil også opretholde en sund vægt og flygte fra den daglige rutine, hvor du sidder foran computeren hele dagen. Gå, ride, cykle, løbe, svømme, danse, hoppe… Hvad end du har lyst til, men hold din krop i bevægelse.

Hvad så med efter operationen?

Hvis du har fået en operation imod blindtarmsbetændelse eller bughindebetændelse, er det vigtigt at vide, at du i et stykke tid skal følge en speciel kost og passe godt på dig selv. Hospitalopholdet varer imellem 2 og 6 dage i tilfælde af, der skulle opstå betændelse i bihulen. Hvis det på den anden side var et mere alvorligt problem, skal du måske blive på hospitalet i et par uger, det hele afhænger af det enkelte tilfælde.

Det er vigtigt at du spiser meget sundt, og mad af god kvalitet, efter du har fået fjernet din blindtarm. På den måde vil dine tarme altid være rene, og de vil ikke akkumulere giftstoffer. De første tre måneder efter operation skal du ikke spise:

Sukker eller hvedemel

Denne type mad er generelt dårligt for dit helbred, og det er især dårligt, hvis du skal opereres. De danner mange giftstoffer, som akkumuleres i tyktarmen og fremmer fremkomsten af bakterier.

Junkfood

Junk food

I denne gruppe kan vi inkludere alt, der er friturestegt og forarbejdet, herindunder pølser. Disse fedtstoffer “klistrer” sig til tarmvæggene og går også i blodbanen.

Fødevarer af animalsk oprindelse

Der er en god ide, i et par måneder efter operationen, at følge en vegetarisk eller vegansk kost, det vil sige fjerne alle mejeriprodukter, æg og rødt kød. Disse fødevarer indeholder ikke kun hormoner og andre farlige produkter, men for eksempel kan mælk også sætte sig på tarmvæggene.

Andre fødevarer du bør undgå

 • Alkoholiske drikke
 • Kaffe
 • Te
 • Chokolade
 • Stærk mad
 • Stærke krydderurter og krydderier

Husk at du vil være meget skrøbelig, og alt dette vil være meget tungt og dårligt for din krop. For at komme dig bedst muligt bør du ikke lave fysisk hårdt arbejde, hvile dig så meget som muligt, gå korte og langsomme ture og undgå stress.

Hvad er blindtarmsbetændelse og hvad skyldes det? Det ved du nu, så du kan være på forkant med det hele.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.