Sådan hjælper du dit barn med at håndtere døden

Døden kan være svær at håndtere, især når man er barn. Men du kan faktisk hjælpe dit barn gennem processen.
Sådan hjælper du dit barn med at håndtere døden
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Selvom døden er en naturlig del af livet, så gør det ondt, når en, vi holder af, dør. Med børn er vi nødt til at hjælpe dem med at håndtere døden og give udtryk for den sorg, de føler.

Døden er en del af livet. Når vi er blevet knyttet til en, vi har kær, som dør, så påvirker det alle, der holdt af det menneske. At hjælpe dit barn med at håndtere døden kan være svært, for de forstår ikke betydningen af tabet. Og de har brug for os til at hjælpe dem til at forstå, at de må give udtryk for deres følelser uden frygt.

Begrebet, død, er afhængig af alderen

Forældre skændes bag barn

Betydningen af døden skifter, efterhånden som barnet bliver større.

Et barns forståelse af dødens betydning, afhænger af deres alder. For en baby på op til 2 år oplever barnet kun fraværet af den afdøde person. Efter 3 år kan børn tro, at døden er midlertidig og kan gøres om. Mellem 5- og 6-års alderen kan de forstå, at det er permanent, og de forstår forskellen mellem liv og død.

De ved, at folk kan dø, men det er ikke før, de bliver 8 eller 9, at de opdager, at de også selv kan dø. Efter 10-års alderen kan de fuldstændig forstå betydningen af døden.

Børns reaktion på døden

Trist barn

Børn reagerer baseret på det, de ser i deres familie.

Når et barn skal erkende, at en af deres nærmeste er død, vil deres reaktion variere, afhængig af de reaktioner, de ser hos resten af familien. 

I familier, der taler åbent om emnet, vil barnet have mulighed for at give udtryk for deres smerte og sorg. I familier, hvor døden er tabu, vil det være sværere for barnet at erkende, fordi de ikke ved, hvordan de skal give udtryk for det, de føler.

Nogle børn kan give udtryk for deres smerte gennem tavshed, mens andre viser deres sorg. På den anden side kan nogle reagere ukontrollerbart og trodsigt. Der kan også være tegn på følelsesmæssig indelukkethed, angst, vrede og depression. Det vil også afhænge af det forhold, barnet havde til den afdøde slægtning.

Afhængig af barnets alder kan reaktionerne på døden også vise sig i skolen. Problemer såsom mangel koncentration kan opstå, problemer med hukommelsen (glemsomhed er almindeligt), og præstationen i skolen kan gå nedad.

Du kunne også være interesseret i: Når stress i barndommen forårsages af forældre

Metoder til at hjælpe dit barn med at håndtere døden

Præcis som barnets alder har indflydelse på, hvordan de kan håndtere døden, er det lige så, hvor tætte de var på afdøde. En bedstefars, bedstemors, onkels eller kusines død er ikke lige så traumatiserende som en forælder eller brors død.

Men hvor det er muligt, er det vigtigt at hjælpe dem med at indse døden, give udtryk for deres smerte og begynde sorgprocessen, så de kan overkomme tabet af den, de holdt af.

Lad dem vide det så hurtigt som muligt

Der findes ikke et perfekt tidspunkt at fortælle dem, at en nærtstående er død. Det skal gøres så hurtigt som muligt for at hjælpe barnet med at håndtere døden af en, de holder af.

Hvis det er moren eller faren, som er død, er det bedst, hvis den overlevende forælder fortæller nyheden. Hvis det er for smertefuldt for dig, skal ansvaret måske gives til en anden nær pårørende.

Undgå skønmalerier, når barnet skal håndtere døden

Sig ikke, at bedstemor “gik bort”. Børn skal have klart at vide, at døden er endelig. Svar på alle barnets spørgsmål på den mest mulige naturlige og rolige måde. Brug passende sprog for deres alder, du må sikre dig, at barnet forstår.

Du behøver ikke at give barnet oplysninger, det ikke har bedt om. Hvis der er tale om en ældre eller syg person, så forklar, at vi alle dør, når vi bliver gamle. Du kan også forklare, hvis der er tale om en ulykke, at det, der skete, ødelagde kroppen hos den afdøde.

Tillad dem at give udtryk for følelser, når de skal lære at håndtere døden

Mor skælder grædende pige ud

At lade barnet udtrykke sine følelser vil hjælpe dem til at håndtere døden hos en slægtning.

Når en far eller mor dør, skabes der en stor tomhed. Den overlevende forælder bør prøve at rumme alle de følelsesmæssige behov hos barnet, når de får nyheden, eller ved begravelsen. Med andre ord kan barnet have brug for din skulder at græde ved.

Andre vil have behov for at tale. De kan godt lege eller være hyperaktive ved begravelsen. Lad dem lege frit. Det er muligt, at legen kan distrahere dem fra overvældende følelser.

Undgå at være overbeskyttende

Nogle forældre tror, at de skal beskytte deres børn mod døden. De må ikke deltage i begravelser og heller ikke græde eller tale om den afdøde. De opdigter endda historier om døden for tilsyneladende at beskytte børnene mod smerte.

På trods af de gode intentioner hjælper det ikke børnene. Børn har behov for at give udtryk for deres følelser og tale om, hvor meget de savner den, der er død.

Giv udtryk for din egen sorg

Det er sundt for dit barn at se dig sørge over tabet af dine kære. At se dig åbent udtrykke den smerte, der overvælder dig, vil bidrage til, at de kan vise, hvad de føler ved at miste et kært familiemedlem. Hvis du er i stand til at vise dine egne følelser, er det en måde at hjælpe dine børn til at håndtere døden af en nærtstående.

At græde er nødvendigt og naturligt, når du føler sådan en stor smerte over tabet af en, du holdt af. Det, du skal være opmærksom på, er ikke at forskrække dine børn. Børn bør ikke se dig bryde sammen, for så kan de blive bekymrede for, at de også vil miste dig. Den måde, du håndterer din smerte på, vil hjælpe dem til at komme sig over tabet.

At sige farvel er nødvendigt for at begynde sorgprocessen, og det hjælper med at håndtere døden

Barn skriver brev

At skrive et brev er en god måde at hjælpe et barn med at håndtere en slægtnings død.

Hvorvidt barnet skal deltage i begravelsen for en nærtstående, afhænger af familien og barnet. Hvis de er gamle nok, er det vigtigt at forklare, hvad der sker ved en begravelse. Barnet kan vælge, hvorvidt det vil deltage eller ej, og det er okay.

Børn, som vælger at deltage ved en begravelse, kan få lyst til at gå på et tidspunkt. Respektér deres beslutning, tving dem ikke til at blive der. I sådanne tilfælde er det godt, hvis du kan lave en aftale med en, som både du og dit barn stoler på, så de kan gå, når de vil.

Uanset hvad, så prøv at lade dit barn sige farvel. Hvis barnet ikke ønsker at deltage i begravelsen, kan de gøre dette ved at skrive et brev. De kan også besøge et gravsted på et senere tidspunkt.

At sige farvel er nødvendigt for at begynde sorgprocessen, og det hjælper børn med at håndtere døden, men det behøver ikke at foregå foran den afdøde slægtnings lig.

Det kan interessere dig ...
Fem tips til at håndtere en partners død
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem tips til at håndtere en partners død

Her får du fem tips til at hjælpe dig med at håndtere en partners død. Det første skridt er at acceptere, at din partner er død.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.