Sådan kan du lære baby at sidde op

Det skal læres i barnets tempo, men i denne artikel kan du lære, hvordan du kan støtte processen.
Sådan kan du lære baby at sidde op

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vil du gerne vide, hvordan du kan lære baby at sidde op? Så læs videre og bliv klogere!

Forældre venter ofte utålmodigt på at deres babyer udfører deres første bedrifter. De kan ikke vente med at se deres første smil, første kravlen og første skridt. Selvom det kommer efterhånden, er det naturligt at være nervøs.

Alle ønsker at se deres baby sidde op helt af sig selv, og det må gerne være snart. Hvis du er interesseret i at støtte babyen i processen med at sidde op, så læs videre.

Først og fremmest spørger mange forældre sig selv: Er min baby klar til at sidde op selv?

Hvis du kigger på din baby, finder du tegn på om han/hun er klar, uden at skade ryggen. Det bedste, du kan gøre, er ikke at presse din baby. Din baby vil før eller siden sidde op af sig selv.

Du skal give din baby chancen for at have så meget tid som muligt, derhjemme i behageligt tøj. Giv også barnet mulighed for at udforske og træne sin krop. Efterhånden som han/hun når til forskellige udviklingstrin, så vil din baby lære at sætte sig op.

Hvordan ved du, om din baby er parat til at sidde?

Moderen er i gang med at lære baby at sidde

Det er en fejl at tvinge barnet i noget som helst udviklingstrin. Ethvert barn er unikt. Man skal ikke forestille sig en kalender, der siger, på hvilken dato babyen skal noget bestemt. Nogle spædbarn skal bruge lang tid, mens andre udvikler sig hurtigere.

På samme måde får nogle babyer deres første tænder efter 3 måneder, og andre efter 8. Der er ikke noget fastsat tidspunkt. Derfor er du nødt til at vente, indtil babyen er parat. Nogle spædbørn begynder at sidde op efter 6 måneder, mens andre ikke gør det, før de er et år.

Du kan dog kigge efter følgende tegn:

  • Hvis din baby kan ligge på maven, vende sig om på ryggen, og så tilbage på maven, så betyder det, at musklerne er ved at blive stærkere.
  • Et andet tegn er, at din baby kan sidde lidt op alene, når den sidder i sin stol. Det er almindeligt, at det så småt sker omkring de 6 måneder, men det er ikke en fastlagt dato. Det kan også ske efter 8-9 måneder.

Læs denne artikel: Fire fejl førstegangsmødre ofte begår

At sidde op – et særligt øjeblik

Når baby lærer at sidde op betyder det, at din baby har gjort et stort fremskridt i sin psykomotoriske udviklingDenne stilling bidrager til at styrke babyens rygmuskulatur, samt forhindrer ubehag og problemer med at gå. Så snart de kan sidde op, vil kroppen være parat til at kravle og gå.

Det er derfor, du ikke behøver at få dit barn til at sidde op, før hun eller han er klar. Lad babyens muskler udvikle sig i deres eget tempo. Når din baby kan sidde op, føler han/hun sig mere fri til at lege med sit legetøj og andre ting, der fanger deres opmærksomhed.

Dit barns sanser er vågne og klar til at udforske!

Prøv også: Sådan stopper du din babys hikke

Øvelser til at lære baby at sidde op

Overvejer du, om det er muligt at lære baby at sidde op? Samtidig med at det er bedst at vente på, at din baby udvikler sig i sit eget tempo, kan du støtte barnets udvikling af musklerne med nogle øvelser. Det gør ikke, at din baby får evnen hurtigere, men du kan gøre det nemmere.

Derudover er disse øvelser endnu en aktivitet, hvor du bruger tid sammen med dit barn. Du kan hjælpe hende/ham med at vokse, lidt efter lidt, på en glad og sund måde.

Før du begynder med disse øvelser, skal dit barn først have nået visse trin i sin psykomotoriske udvikling. For eksempel skal babyen være i stand til at løfte hovedet, når han/hun ligger ned, og lade som om den sidder, når du holder ham/hende i hænderne.

Gymnastik til at lære baby at sidde

Mor leger med baby på gulv

Når du skal lave disse stimulerende øvelser med din baby, så læg et tæppe på gulvet og gør klar til at komme i gang. Det vil styrke barnets mavemuskler, ryg, nakke og arme! Det er også klogt af have en masse af favorit-legetøjet i nærheden.

  • Læg din baby på ryggen. Sæt dig foran, og hold hende/ham i hænderne. Løft så ham eller hende op, stille og roligt, og læg derefter babyen ned på ryggen igen. Gentag dette 3-4 gange.
  • Tag din baby i skødet, så hun/han kan læne sig tilbage mod dig. Klap, eller leg en anden leg som klappe-kage. Barnet vil straks fjerne sig fra din ryg, for selv at sidde. Du kan hjælpe ved at holde barnets arme, mens det ikke læner sig mod dig.
  • Læg din baby på ryggen. Læg et stykke iøjefaldende legetøj oven på barnet, for at friste ham/hende til at tage det. Din baby vil langsomt prøve at strække sig for at nå det.

Overanstreng ikke din baby

Hvis du opdager, at din baby mister interessen for det, I laver, så stands træningen. Som ved ethvert andet fremskridt, så er hemmeligheden ved at lære baby at sidde, at du stimulerer, ikke tvinger. Udmat dem ikke. Nyd de øjeblikke, I har sammen, og bliv ved med at prøve. Snart er din baby klar til at blive fotograferet siddende for første gang!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.