Sådan laver du en lækker ærtepuré

Ærtepuré giver dig mulighed for at øge dit daglige indtag af fibre og vitaminer. Samtidig er det en nem opskrift, som vil overraske dig positivt!
Sådan laver du en lækker ærtepuré
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Der er ingen hurtigere og nemmere måde at tilberede denne grøntsag på end ærtepuré. Det skyldes, at du kun behøver få ingredienser og en blender for at have retten klar på få minutter.

Denne cremede blanding er et perfekt tilbehør til ethvert protein, hvad enten det er kød, fisk eller tofu. Ud over at tilføre retten en lys farve tjener den også som tilbehør og sauce til retten.

Hvis du læser videre, lærer du, hvordan du tilbereder den, og hvordan den kan gavne dit helbred.

Velsmagende og sund ærtepuré

Ærter er grøntsager, som du enten elsker eller absolut afskyr. Problemet ligger ofte i den ensformighed, der er forbundet med at tilberede dem – de bliver næsten altid kogt og serveret som tilbehør.

Selv om de er lækre på denne måde, er det også interessant at udforske andre opskrifter, hvor de er hovedpersonen: Grøntsagsgryderetter, salater eller en suppe til de kolde dage.

Ærter (Pisum sativum) er en en meget værdifuld ingrediens i det traditionelle middelhavskøkken. De udmærker sig ved deres fiberindhold, C- og K-vitamin og mineraler som jern, magnesium og fosfor. Desuden indeholder de lidt mere protein end andre friske grøntsager.

Takket være alt dette er de ideelle til personer, der er i risiko for anæmi eller med lavt jernindtag i kosten. De udgør også en god ekstra mængde selen, folater og antioxidanter.

Eksperter undersøger deres potentielle fordele i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, visse typer kræft og sundhed i fordøjelseskanalen.

Men i virkeligheden er det en meget interessant fødevare at indføre i den daglige kost for alle, selv små børn. Her er to måder at tilberede en original ærtepuré på.

En skål ærter

Ingredienser til 4 portioner

 • 680 gram frosne ærter
 • 1 løg
 • 3 fed hvidløg
 • 2 spiseskefulde ekstra jomfruolivenolie
 • 1 ost i mindre stykker
 • 7 dl kyllingebouillon
 • Saft af 1/2 citron
 • 1 laurbærblad
 • Salt og peber efter smag

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med koger du ærterne i en gryde med vand i 5 til 7 minutter. Når de er færdige, drænes de og stilles til side. Det er ikke tilrådeligt at koge dem for længe. Ellers vil de miste deres karakteristiske farve.
 2. I mellemtiden skræller og skærer du løget i små tern og hvidløget i større stykker. Tilsæt olivenolie i en bredbundet stegepande eller gryde og steg begge ingredienser.
 3. Efter 3 minutter tilsættes laurbærbladet og ærterne. Sautér det hele i yderligere et par minutter ved middelvarme, og sørg for, at det hele er godt blandet. Tilsæt derefter osten.
 4. Lad det stå et par minutter på et slukket komfur, så osten smelter.
 5. Hæld alt indholdet i et blenderglas eller en skål. Tilsæt lidt hønsebouillon og blend. Tilsæt derefter lidt mere, indtil den ønskede konsistens er opnået.
 6. For et anderledes og friskere smagsindtryk kan du tilføje et par kviste mynte eller persille, når du blender. Kombineret med lidt avocado får du en meget mere cremet konsistens.

For en vegansk version af denne opskrift kan du erstatte osten med lidt tofu eller sojafløde eller havregryn til tilberedning. På samme måde kan du erstatte hønsebouillon med grøntsagsbouillon. En 100 % plantebaseret ret, som kan nydes af alle: Selv af laktoseintolerante personer eller personer med mælkeallergi.

Find ud af mere: Er du laktoseintolerant uden at vide det?

En anden måde at tilberede ærtepuré på

Nu kommer vi med en variation på den tidligere opskrift.

Ingredienser til 4 portioner

 • 680 gram frosne eller friske ærter
 • 1/2 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 knivspids spidskommen
 • 7 dl hønse- eller grøntsagsbouillon
 • 1 teskefuld smør eller ekstra jomfruolivenolie
 • Salt og peber
 • 1 spiseskefuld kondenseret mælk eller kokosmælk

Fremgangsmåde

 1. Først koges ærterne i en gryde med vand og salt. Hvis de er frosne, hældes de direkte i uden optøning. De er normalt klar på ca. 5 minutter. Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at smage på dem for at få det bedste kogepunkt.
 2. Skræl og hak løg og hvidløg fint. Smelt smørret i en stegepande ved svag varme, og steg disse grøntsager i ca. 2 minutter.
 3. Når de begynder at få en gennemsigtig farve, er det tid til at tilsætte de afdryppede ærter. Smag til med salt og peber, og kog i yderligere 2 minutter.
 4. Når brænderen er slukket, tilsættes den kondenserede mælk eller kokosmælk. Rør lidt rundt for at blande det hele, og lad det hvile i et par minutter.
 5. Nu er det tid til at blende. Det gør du ved at hælde alle ingredienserne i en blender og blende, indtil du får en purétekstur. Tilsæt derefter bouillon lidt efter lidt i henhold til den ønskede konsistens.

Når du har kommet blandingen i en skål, kan du tilføje lidt serranoskinke i tern, brødcroutoner, lidt revet ost eller sesamfrø som pynt.

Bagte søde kartofler med ærtepuré

Tilbered flere retter med ærter: Sådan laver du en cremet ærte- og baconsuppe

Alle de nødvendige detaljer for at lave den bedste ærtepuré

Ærtepuré i sig selv er en meget alsidig ret, da den kan spises på forskellige måder. Afhængigt af mængden af væske, der tilsættes, får du alt fra en suppe til en perfekt sauce.

I begge tilfælde giver den mulighed for at tilføje vitaminer, mineraler og fibre til ethvert måltid. Dette gælder især, hvis den ledsager en kød- eller fiskeret eller serveres som en del af en række forretter.

Af hensyn til tilgængelighed og bekvemmelighed anvendes frosne ærter næsten altid i madlavningen. Det er dog også muligt at tilberede puréen med friske grøntsager. Du skal blot være opmærksom på, at vægtangivelserne ovenstående henviser til ærterne uden bælgene.

Efter tilberedningen kan du opbevare puréen i køleskabet i et par dage, så den bevarer sin smag og alle egenskaber. Små portioner kan fryses ned for længere opbevaring.

Kort sagt opfordrer vi dig til at prøve disse opskrifter af mange grunde: De er en eksplosion af smag, attraktive for øjet, aromatiske og næringsrige!

Så hvad venter du på?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dahl, W. J, et al. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). The British Journal of Nutrition. Agosto 2012. 108 Suppl 1:S3-10
 • Jukanti A.K, et al. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review.
  The British Journal of Nutrition. 2012 Aug;108 Suppl 1:S11-26.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.