Sådan reducerer du risikoen for vuggedød

Vuggedød har ikke en nøjagtig årsag og er stadig ukendt blandt læger. Visse forholdsregler kan dog mindske risikoen.
Sådan reducerer du risikoen for vuggedød
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Vuggedød er hverken en sygdom eller en lidelse. Betegnelsen bruges, når et barn under et år pludselig dør, uden at man kan fastslå en præcis årsag.

For forældre er vuggedød et meget bekymrende problem, fordi der er flere faktorer, der sætter barnet i fare. Desuden er der ingen symptomer, der kan advare dig. Desværre kan det ske, selv når man har gjort alt for at undgå det.

I øjeblikket er oprindelsen til denne tilstand fortsat ukendt for det medicinske samfund. Der er dog blevet identificeret nogle foranstaltninger, som kan bidrage til at reducere risikoen. Nedenstående vil vi gennemgå de vigtigste af dem, som du skal huske på.

Hvad er risikofaktorerne for vuggedød?

En kombination af miljømæssige faktorer og søvnfaktorer øger sandsynligheden for, at et spædbarn kan lide af vuggedød. Disse mulige udløsende faktorer varierer fra barn til barn og er ikke fuldt ud forstået i alle tilfælde.

Ikke desto mindre er det vigtigt at være klar over, hvad de er, da nogle af dem kan “ændres” gennem pleje og sunde vaner. Ligeledes kan alle identificerbare risikofaktorer bruges til at give barnet særlig opmærksomhed fra fødslen.

Fysiske risikofaktorer for vuggedød:

 • Hjernefejl: I en undersøgelse fra 2014 af spædbørn, der oplevede vuggedød, blev det fastslået, at “40 % af disse spædbørn havde en abnormitet i hjernen”. Dette problem påvirkede deres hypothalamus, et område af hjernen, der påvirker vejrtrækning, hjertefrekvens og kropstemperatur.
 • Lav fødselsvægt: For tidlig fødsel, flerfødsler og andre årsager til lav fødselsvægt er også forbundet med denne tilstand.
 • Åndedrætsinfektioner: Nogle af de spædbørn, der døde af dette syndrom, havde været forkølede i de foregående dage. Derfor er det nogle gange forbundet med åndedrætsproblemer.

Miljømæssige faktorer:

Sovestillingen og elementerne i vuggen kan kombineres med spædbarnets fysiske problemer og øge risikoen til det højeste niveau. De miljømæssige søvnfaktorer, der spiller en rolle, er således:

 • Sove på maven eller på siden.
 • Sove på en blød overflade.
 • Samsovning.
 • Overdreven varme (for varmt).

Andre relaterede årsager til vuggedød:

Ud over ovennævnte faktorer er der andre mulige årsager, som øger risikoen. Selv om alle babyer kan opleve dette problem, øger det risiciene at tilhøre en af følgende grupper:

 • Køn: Drengebørn er mere udsat for vuggedød.
 • Alder: Der er større sårbarhed mellem den anden og fjerde måned af livet.
 • Race: Børn fra andre etniske grupper end hvide er mere udsatte.
 • Familiehistorie: Hvis en søskende, fætter eller kusine er død af samme årsag, er der større sandsynlighed for, at det sker.
 • Eksponering for passiv rygning: Når barnet bor sammen med en ryger eller på anden måde udsættes for røg, øger det risikoen for tidlig død.
 • Moderens alder: Mødre under 20 år, især dem, der ikke modtager prænatal pleje, er mere tilbøjelige til at få et barn, der er i risiko for denne tilstand.

Tips til at reducere risikoen for vuggedød

Da der ikke er nogen præcis årsag til dette sjældne syndrom, er der heller ingen sikker måde at forebygge det på. Men både under graviditeten og i de første par måneder af livet er der en række vigtige aspekter at tage hensyn til i forbindelse med pleje. Lad os se på, hvad de er.

Gennemgå tjek under din graviditet

Gravide kvinder, der ikke kommer til tjek, udsætter deres børn for en højere risiko for vuggedød. Derfor vil den første foranstaltning til at forebygge det være at få tilstrækkelig lægekontrol hver måned i løbet af din graviditet, eller når din læge anbefaler det.

Undgå dårlige vaner for at mindske risikoen for vuggedød

Ved at opretholde dårlige vaner som f.eks. rygning, alkoholforbrug eller indtagelse af stoffer under graviditeten udsættes barnet for mange risikofaktorer. Disse faktorer øger ikke blot risikoen for vuggedød, men udløser også alvorlige fødselsfejl og sundhedsmæssige problemer.

Fremme hud-mod-hud-kontakt

Hud-mod-hud efter fødslen kan reducere barnets stress og dermed risikoen for at dø for tidligt. Idéen er at lægge det nyfødte barn på moderens bryst, men helst under opsyn af en anden person.

Amning af barnet

Amning er en kilde til forsvar for barnet og har meget at gøre med barnets udvikling. Amning beskytter desuden mod vuggedød, da risikoen er reduceret med 50-70 % hos babyer, der ammes.

At lægge barnet på ryggen kan forebygge vuggedød

Ifølge aktuelle undersøgelser er det fem gange mere sikkert at lægge barnet på siden end at lægge ham eller hende på maven. Det er dog dobbelt så sikkert at lægge barnet på ryggen, hvilket anbefales i langt højere grad end andre stillinger.

Selvfølgelig bør barnets hoved vendes skiftevis til den ene og den anden side for at undgå farer som følge af opstød og for at forebygge misdannelser (plagiocefali).

Undgå unødvendige elementer i vuggen

Selv om puder og bamser pynter i barnets vugge, er det bedst at undgå dem. Disse elementer kan forstyrre barnets vejrtrækning, hvis barnets ansigt af en eller anden grund bliver presset mod dem. Ligeledes bør der anvendes en fast madras, og tykt, vamset fyld bør undgås.

Giv ikke dit barn for meget tøj på, når han eller hun skal sove

Det er også meget vigtigt at holde barnets kropstemperatur stabil. Brug derfor ikke dyner, der kan kvæle barnet. En god løsning er at bruge en sovepose eller tøj, der ikke kræver ekstra tæpper.

Deling af værelse med den nyfødte

Der er ikke plads til at diskutere, om babyen er forkælet eller ej. En nyfødt, der sover uden for forældrenes værelse, øger risikoen for vuggedød. Så for sikkerhedens skyld bør babyen sove i nærheden i mindst seks måneder.

Ryg ikke i nærheden af babyen for at forebygge vuggedød

I de første tre måneder af livet er tobak en meget stærk potentiel fjende af babyers sundhed. På grund af de stoffer, det indeholder, øger det risikoen for vuggedød op til ni gange. Disse sandsynligheder øges, når en ryger sover sammen med barnet.

Der er ligeledes alvorlige risici, hvis der ryges i nærheden af barnet eller på de steder, hvor barnet sover. Cigaretrøg er en væsentlig årsag til luftvejskomplikationer og lavt immunforsvar hos børn.

Kort sagt, selv om der ikke er noget, der garanterer forebyggelse af vuggedød, er det meget vigtigt at anvende en vis forsigtighed. Derudover er det vigtigt, at gravide kvinder følger regelmæssig lægelig kontrol, især hvis de tilhører en risikogruppe.

Det kan interessere dig ...
5 tegn på, at din baby måske er sulten
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tegn på, at din baby måske er sulten

Alt er nyt og ukendt, når man har en nyfødt. Når du er bekymret, kan du kigge efter særlige tegn på, at din baby måske er sulten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.