Symptomer og behandling af søvnapnø hos babyer

En god søvn er vigtig, ikke mindst for babyer. Så lad ikke denne lidelse forstyrre den.
Symptomer og behandling af søvnapnø hos babyer

Sidste ændring: 28 februar, 2021

Søvnapnø hos babyer er et helbredsmæssigt problem, der skal tages hånd om. Denne form for uregelmæssig snorken kan faktisk være et alvorligt vejrtrækningsproblem.

Hvis babyen har søvnapnø, kan det være bekymrende for forældrene. For det første er det vigtigt at vide, at problemet handler om mere end snorken, og det begynder ofte lige efter fødslen. Men det vejrtrækningsproblem, vi vil beskrive i dagens artikel, foregår oftest i perioder med afslapning.

Obstruktiv søvnapnø hos babyer opstår, når de et øjeblik holder op med at trække vejret. Denne forstyrrelse kan være delvis med en smule passage af luft eller fuldstændig uden noget iltoptag, mens det står på.

Det er derfra, sygdommens alvor stammer. Derfor kræves der øjeblikkelig opmærksomhed og behandling. For mange kropsfunktioner, inklusiv dem i hjernen, forstyrres når der ikke er ind- og udgang for de gasarter, der skal få metabolismen til at fungere.

Læs videre og find ud af mere om denne lidelse, og de mulige behandlinger.

Årsagerne til obstruktiv søvnapnø hos babyer

Baggrunden for dette problem hos små børn ligger i deres øvre luftvejes anatomi. Et barns luftvej er mindre end en voksens, og dens begrænsede diameter kan bryde sammen på grund af fleksibilitetens i deres luftrør.

Nogle babyer har en smallere øvre luftvej end andre enten på grund af deres egen anatomi eller på grund af gentagne infektioner. Desuden er et luftrør med begrænset brusk ikke det samme som ved en forstørret mandel.

En af de mest almindelige årsager til dette problem er tonsilhypertrofi. Kirtlens forsvarsvæv kan øge sin størrelse og forhindre en god passage af luft ind i kroppen, især når man ligger ned.

Formen af underkæben er også en risikofaktor. Formen på indgangen til luft hos børn med mindre ansigtsknogler er anderledes, og det er sværere for luften at komme ind.

Overvægtige babyer har en fordoblet kompliceret faktor. På den ene side lægger det fedt, der ophober sig i nakken, pres på luftrøret. På den anden side vokser tungen sig større og falder bagud, når de sover.

Derudover er børn med spastisk lammelse en sag for sig. Det skyldes, at en af kendetegnene ved denne sygdom er en løsere muskeltonus, der øger tendensen til blokering af deres luftveje.

Baby sover

Der er forskellige risikofaktorer i forbindelse med søvnapnø hos babyer. At være overvægtig er en af dem.

Det kunne være du ville læse: Det vidste du ikke om snorken

Tydelige symptomer på lidelsen

Tegnene og symptomerne på obstruktiv søvnapnø hos babyer koncentrerer sig omkring vejrtrækningen. Snorken er det primære. Disse spædbørn snorker kraftigt og ofte lige så højt som en voksen.

Samtidig er denne snorken oftest ledsaget af standsning af vejrtrækning og åndedrætsrytmen. Apnø er, når vejret hverken trækkes ind eller pustes ud, og lungefunktionens automatik er midlertidigt ude af drift.

Forældre eller pædagoger opdager ofte dette fænomen, men nogle gange bliver det ikke bemærket. Det betyder ikke, at du konstant skal tjekke, om de små nu trækker vejret, når de sover. Men det betyder, at du skal være opmærksom en gang i mellem, især på hvordan de lyder.

Babyer med obstruktiv søvnapnø trækker vejret gennem munden i stedet for gennem næsen, da den metode gør det muligt at indånde en større mængde luft. Dette udtørrer også slimhinderne i svælget og næsen og giver øget tørst og flere opvågninger om natten.

Langtidsvirkninger af obstruktiv søvnapnø hos babyer

Hvad er konsekvenserne af dårlig hvile og et dårligt iltoptag under søvnen.

Babyer med denne lidelse har en tendens til at være hyperaktive gennem dagen, hvilket kræver flere kalorier. Det kan igen forsinke en god vægtforøgelse, hvis de kalorier ikke indtages.

En baby med obstruktiv søvnapnø er også i risiko for tidlige ændringer i deres begyndende tænder. Ifølge en artikel i  Revista de la Asociacion Mexicana er bruksisme, det at skære tænder, mere almindeligt blandt børn med søvnproblemer.

Der er også langtidskonsekvenser, som rækker hele vejen op gennem ungdommen og voksenalderen for dem, der led af apnø som barn. De har større risiko for at udvikle forhøjet blodtryk og kredsløbssygdomme. Dette er dog mest udbredt blandt overvægtige børn.

Baby gaber

Babyer med søvnapnø er oftere hyperaktive i løbet af dagen. Derfor forbrænder de flere kalorier.

Mulige behandlinger

Mulighederne for at behandle obstruktiv søvnapnø hos babyer er mange og forskelligartede. Og der er ikke fuldstændig enighed i lægekredse om, hvilke der bør anvendes i alle tilfælde. Men blandt de mulige strategier findes:

 • Nasale kortikosteroider eller medicin til lokal brug mod tilstoppelse af slimhinden i næsen. Det virker i tilfælde med rhinitis, og bør altid ordineres af en læge.
 • Operation i de øvre mandler eller fjernelse af polypper er en god mulighed for børn med tonsillær hypertrofi.
 • Hygiejne- og kostmæssige tiltag kan lindre milde tilfælde, så justeringer i disse vaner kan stærkt anbefales. Det kan for eksempel være at justere barnets position, når det ligger ned, deres søvnmønster, fordeling af måltider, og hvor tæt måltiderne ligger på barnets sengetid.
 • CPAP udstyr er forbeholdt alvorlige tilfælde, hvor de øvrige alternative ikke har hjulpet. Det består af indføring af luft med overtryk gennem luftvejene, og dermed presses ilt ned i lungerne i en passende mængde. Dette er som regel den sidste udvej.

Er obstruktiv søvnapnø hos babyer en grund til slå alarm?

Du skal ikke gå i panik, hvis dit barn får denne diagnose, men altså påbegynde behandlingen med det samme. Spædbarnets udviklingsperiode er vigtig, fordi den danner basis for resten af deres tilværelse.

Ved at få styr på problemerne hurtigt, kan du undgå alvorlige problemer i fremtiden. Din børnelæge kan give dig råd om det bedst mulige valg af behandling, og hvad du kan gøre i dagligdagen for at forbedre situationen.

Det kan interessere dig ...
Laurbær kan forbedre din vejrtrækning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Laurbær kan forbedre din vejrtrækning

Laurbær er et enkelt, naturligt og billigt naturmiddel. Den har mange gode egenskaber, og er især velegnet for vejrtrækningen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Katz ES, Mitchell RB, D’Ambrosio CM. Obstructive sleep apnea in infants. Am J Respir Crit Care Med. 2012;185(8):805-816. doi:10.1164/rccm.201108-1455CI
 • Jofré, David, and Karen García. “Hipertrofia de amígdala lingual y apnea obstructiva del sueño en población pediátrica: Una asociación a considerar.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 77.3 (2017): 326-334.
 • Pérez, César Enrique Arreaga, et al. “Síndrome de apnea del sueño en pediatría.” RECIMUNDO 3.3 (2019): 201-223.
 • Carrillo-Alduenda, José Luis, et al. “Diferencias clínicas entre preescolares y escolares con apnea obstructiva del sueño.” Acta Pediátrica de México 40.6 (2020): 318-327.
 • Álvarez, ML Alonso, and R. Mínguez Verdejo. “Trastornos respiratorios del sueño. Síndrome de apnea-hipoapnea del sueño en la infancia.” PediatríaIntegral (2018): 422.
 • Dios Teigell, Sara de. Relación entre la obstrucción de la vía aérea, apnea del sueño, déficit de atención e hiperactividad y la oclusión dentaria en la población escolar. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2020.
 • Kondamudi NP, Khetarpal S. Apnea In Children. [Updated 2020 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441894/
 • Gutiérrez Del Río, Santiago, Víctor Antonio García García, and José L. Castellanos. “Sleep apnea/hypopnea and night bruxism.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.4 (2018): 196-201.
 • Urquhart D. Investigation and management of childhood sleep apnoea. Hippokratia. 2013;17(3):196-202.
 • Ahn YM. Treatment of obstructive sleep apnea in children. Korean J Pediatr. 2010;53(10):872-879. doi:10.3345/kjp.2010.53.10.872
 • Pinto VL, Sharma S. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) [Updated 2020 Jun 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482178/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.