Sådan reducerer du smerter ved kramper i benene

Krampe er en af de mest almindelige ubehageligheder, som folk kan opleve. Især når de fører en stillesiddende og usund livsstil.
Sådan reducerer du smerter ved kramper i benene
Carlos Fabián Avila

Skrevet og kontrolleret af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kramper i benene er en af de mest almindelige ubehageligheder, som folk kan opleve i deres liv. Det kan dog være særlig hyppigt hos personer, der fører en stillesiddende livsstil, lider af fedme eller overvægt eller har hjerte-kar-problemer. Find ud af, hvordan du kan håndtere smerter i forbindelse med kramper i benene i denne artikel.

På visse tidspunkter kan det også opleves af atleter, gravide kvinder og personer, der har elektrolytforstyrrelser i kroppen.

I modsætning til hvad der almindeligvis antages, er krampe ikke det samme som stivhed (efter træning), og de er derfor ikke synonyme.

Du bør ikke bøje benene, da de kun får området til at trække sig mere sammen. I stedet bør du altid søge at afspænde den pågældende muskel.

Tips til at reducere kramper i benene

At dyrke fysisk aktivitet hver dag kan bidrage væsentligt til kroppens generelle sundhed og kan også bidrage til at reducere kramper (med hensyn til hyppighed og intensitet).

Vi anbefaler, at du ud over at gå, danse, svømme, jogge eller udføre en anden aktivitet efter eget valg, udfører følgende øvelser derhjemme.

1. Massage

Uanset hvilken del af kroppen der er ramt af kramper, kan massage være meget nyttigt for at mindske smerten og den manglende evne til at fortsætte vores aktiviteter.

Massage stimulerer blodgennemstrømningen til det berørte område og lindrer ubehaget.

Prøv at strække musklerne gradvist for at slappe af. Du kan udføre massagen med hænderne eller med en genstand, f.eks. en tennisbold eller en kuglepen.

Læs mere om massage her: Fordelene ved dybvævsmassage

2. Gå

I stedet for at stå stille og gøre absolut ingenting, er det bedst at prøve – lidt efter lidt – at tage et par skridt for at aktivere blodgennemstrømningen og dermed opnå lindring. Tag så mange skridt, som du ønsker. Det vigtige er ikke at presse dig for meget. Gå langsomt, indtil du er i stand til at gå i dit “normale tempo”.

3. Anvend varme for at lindre kramper i benene

Hvis du har en varmepude, kan du bruge den, når krampen opstår. Anvend den ikke i mere end 15 minutter. Du kan også bruge et omslag, der er opvarmet i mikrobølgeovnen, eller et håndklæde, der er gennemvædet af varmt vand.

At tage et varmt brusebad (så varmt som du kan tåle det) er også en glimrende teknik til at mindske smerten ved kramper i benene. Prøv at rette vandet mod det berørte område. Læg benet i vandet i ca. 5 minutter.

4. Indtag en behagelig stilling

Hvis krampen skyldes, at du sidder foran computeren i den samme stilling i timevis, så prøv at bevæge dig lidt og sørg for, at det berørte område ikke er bøjet.

Rejs dig op, stræk benet, læg dig på en sofa eller juster stolen.

5. Løft benene

Kvinde strækker sine ben op ad væggen

Dette tip til at mindske smerter virker på kramper, når de opstår, når vi sover om natten. Læg en pude eller noget tøj under dine lægge, så de er højere end resten af kroppen. Prøv at sove sådan her hver dag.

Hvis du er tilbøjelig til at få kramper om natten, anbefaler vi også, at du, inden du går i seng, laver følgende øvelse:

 • Læg dig ned med hovedet mod fodenden af sengen.
 • Løft benene og hvil dine hæle på væggen bag hovedgærdet.
 • Hold dem der i et par minutter (så længe du kan holde det ud) for at få blodet til at cirkulere igen.

Det kan være nyttigt at løfte benene, når årsagen til symptomerne er fremskredne åreknuder.

Sådan undgår du kramper i benene

Vand hældes op i glas

Ud over øvelser eller teknikker til at reducere smerter bør du være opmærksom på følgende tips, der kan forebygge, at kramper opstår.

 • Hold dig godt hydreret: I løbet af dagen skal du sørge for at drikke nok vand i forhold til din tørst, selv om sommeren.
 • Tag det rigtige tøj på: Tøj, der sidder for stramt, hæmmer cirkulationen og forårsager ubehag. Sko skal altid være behagelige, polstrede, have støttebuer og give foden mulighed for at bevæge sig behageligt. Sokker bør ikke lægge for stort pres på læggene.
 • Undgå at blive for længe i den samme stilling: I arbejdstiden bør du rejse dig fra dit skrivebord, gå lidt rundt på kontoret, tage trapperne i stedet for elevatoren osv. Udnyt også de øjeblikke mellem arbejdsopgaverne til at tage et par skridt, strække ud og bevæge dig.
 • Gør op med den stillesiddende livsstil for altid og oprethold en sund og aktiv livsstil.

Hvis du har spørgsmål om, hvordan du kan reducere smerter ved kramper i benene, er det bedst at konsultere din læge.

I mellemtiden kan du anvende disse tips, og du vil se, hvordan smerterne forårsaget af kramper vil blive bedre. Husk også at drikke vand og holde din krop aktiv med motion for at reducere forekomsten af disse smertefulde kramper.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Miller, T. M., & Layzer, R. B. (2005). Muscle cramps. Muscle and Nerve. https://doi.org/10.1002/mus.20341
 • Armstrong, S., & Cross, T. (2013). Exercise-associated muscle cramps. Medicine Today.
 • Minetto, M. A., Holobar, A., Botter, A., & Farina, D. (2013). Origin and development of muscle cramps. Exercise and Sport Sciences Reviews. https://doi.org/10.1097/JES.0b013e3182724817
 • Schmidt, F. P., & Körber, K. (2014). Efficacy of a massage roller combined with cooling lotion in the prevention of calf muscle cramps. Phlebologie. https://doi.org/10.12687/phleb2167-2-2014
 • M., L. F., H.D., K., & S., K. (2012). Treatment of muscle cramps: Neurologist practice patterns. Canadian Journal of Neurological Sciences.
 • Hawke, F., Chuter, V., Walter, K. El, & Burns, J. (2012). Non-drug therapies for lower limb muscle cramps. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008496.pub2

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.