Sådan kan man sterilisere og rengøre en menstruationskop

Det er afgørende at sterilisere og rengøre en menstruationskop for, at den fungerer korrekt, holder længere og forebygger helbredsproblemer.
Sådan kan man sterilisere og rengøre en menstruationskop
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 03 juli, 2023

Det er let at rengøre en menstruationskop, men det er meget nødvendigt, for at den skal være et holdbart og sundt redskab. Under menstruationen kan kvinder lide af smerter, humørsvingninger, hovedpine, hævelser, ømme bryster og andre ubehageligheder foruden ubehag ved brug af hygiejnebind eller tamponer.

Kopperne lover sikkerhed og komfort i disse dage. Det særlige ved dem er, at de kan genbruges i op til 10 år, hvilket gør dem meget populære blandt alternativerne til at holde på det blod, der udstødes i løbet af menstruationscyklussen. Desuden bidrager de til at passe på miljøet.

Faktisk fremhæver en artikel i National Geographic, at selvom det er svært at specificere, hvor meget plastaffald der kommer fra menstruationsprodukter, blev der alene i 2018 købt 5,8 milliarder tamponer i USA. Alle endte på lossepladser som plastikaffald.

Vigtigheden af hygiejne i forbindelse med en menstruationskop

Overordnet set giver menstruationskoppen nogle glimrende fordele:

 • Den er diskret.
 • Den er budgetvenlig.
 • Den er miljømæssigt bæredygtig.

Faktisk definerer Chilean Journal of Obstetrics and Gynecology det på denne måde. Disse beholdere er designet med fleksibelt materiale, såsom silikone eller medicinsk gummi og er allergivenlige.

Selvom de ikke udgør en risiko for infektion, som det kan ske med andre intime hygiejneartikler, der er forbundet med menstruationstoksisk choksyndrom (MTS), er sterilisering og rengøring af koppen afgørende, hvis du vil have den til at være sikker.

Forskning offentliggjort i The Lancet understøtter produktets effektivitet til at kontrollere blødningen og rapporterer et fald i forekomsten af candidiasis hos dem, der bruger det. Nogle bivirkninger kan dog være forbundet med forkert brug af anordningen eller uregelmæssigheder i rengøringen af den.

Tamponer i et toilet
Tamponer og bind øger mængden af affald, hvilket udgør et miljøproblem.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vidste du, at en kvindes stemme ændrer sig i løbet af menstruationscyklussen?

Sterilisering af menstruationskoppen

Sterilisér koppen, før du sætter den op første gang. Gør det også efter hver menstruation for at fjerne rester af blod.

Den almindelige metode er at koge den i 3 til 10 minutter i en gryde. Den anbefalede temperatur er 140 °C, så eventuelle mikroorganismer dør.

Gryden skal være dyb nok til, at koppen er helt nedsænket. Når kogningen er færdig, skal du slukke for blusset og vente på, at vandet er kølet af, før du tager enheden op. Glem den ikke i gryden, for hvis vandet fordamper, kan silikonen brænde eller smelte.

En anden måde at sterilisere produktet på er med moderne apparater. De består af bærbare, sammenklappelige beholdere, som du fylder med vand, og som du sætter koppen ned i for at koge den i mikrobølgeovnen. I dette tilfælde skal du følge producentens anvisninger.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Bevidst menstruation: Hvorfor er det vigtigt at kende din cyklus?

Hvordan kan man rengøre en menstruationskop?

Hvad angår den regelmæssige rengøring af en menstruationskop, er det noget, der skal gøres regelmæssigt, mens du bruger den. Det er ikke nødvendigt at koge den ved hver tømning. M ens du har menstruation, er det nok at tømme den og vaske den med koldt vand for at sætte den op igen. Hvis du er på et offentligt toilet, kan du rengøre den med toiletpapir.

Da menstruationskopper er lavet af materialer, der modstår bakterier, er det ikke nødvendigt at bruge sæbe på dem. Men hvis du beslutter dig for at gøre det, så vælg pH-neutrale sæber, da de er bedre end parfumerede eller antibakterielle sæber.

Nogle kopper har små huller i kanten. Sørg for at tjekke, at de er rene, da det er de steder, der genererer vakuum, så anordningen kan fastgøres i skeden.

Andre alternativer til at rengøre en menstruationskop

Både når det gælder at sterilisere og rengøre en menstruationskop, er der nogle supplerende instrumenter. Der findes steriliseringstabletter, der fungerer med koldt vand, og UV- og ozondesinfektionsapparater. Disse muligheder gør det lettere at desinficere, når man er væk hjemmefra.

Du kan også anvende alkoholfrie og antibakterielle rengøringsmidler. De sælges i aerosolform og sprøjtes på apparatet på følgende måde:

 1. Vask koppen med vand (og sæbe, hvis det ønskes).
 2. Tør den, før du sprayer rengøringsmidlet på.
 3. Gnid koppen med produktet.
 4. Skyl den godt for at fjerne rengøringsmidlet.
Kvinde pakker menstruationskop væk
Hvis du er ude at rejse, bør du finde den bedste metode til at rengøre koppen. Det skal være nemt at anvende og skal kunne gøres overalt.

Hvor ofte skal man rengøre en menstruationskop?

Koppens renhed afhænger af blødningens intensitet. Når det er sparsomt, kan du tage den ud og rense den med vand et par gange om dagen. Hvis menstruationen er kraftig, kan processen gentages så mange gange, som du finder nødvendigt.

Efter menstruationen er det tid til at rense koppen, hvis den ændrer farve til brun eller gullig. Det sker med tiden som følge af jern i blodet, der sætter sig fast på gummiet og misfarver det. Det er dog ikke noget at være bekymret over.

Du kan fjerne pigmenteringen ved at lægge koppen i blød i hydrogenperoxid natten over, eller indtil den får sin oprindelige farve igen. Bagefter skal du blot vaske den for at fjerne spor af kemikaliet.

Hvornår skal du udskifte din menstruationskop?

Du ved, at det er tid til at købe en ny menstruationskop under følgende omstændigheder:

 • Der er tegn på revner.
 • Den brænder, når den steriliseres.
 • Du skal skifte fra en universal til en stor størrelse på grund af en gynækologisk tilstand.
 • Der er gået 10 år, siden du købte den.

Menstruationskopper holder længere, hvis du passer godt på dem og opbevarer dem rigtigt. Sterilisér koppen uden at brænde den, overhold retningslinjerne for hygiejne, og opbevar den i en bomuldspose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.