Sådan kan du tilberede matcha-te: Redskaber, opskrifter og tricks

Udover at være sund er matcha-te en alsidig drik, der kan tilberedes kold, varm, med eller uden mælk. Jeg deler mine tips til at lave den derhjemme og gøre den lækker.
Sådan kan du tilberede matcha-te: Redskaber, opskrifter og tricks

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 26 juni, 2024

Har du smagt matcha-te? Kan du finde ud af at tilberede matcha-te? Vi må indrømme, at vi – ligesom mange andre – var skeptiske, da vi hørte om matcha-te og dens gode egenskaber; vi havde en fornemmelse af, at det var en bitter og usmagelig drik. Alligevel vakte det vores nysgerrighed, da vi blev ved med at se folk spørge efter den, når de gik på café.

Hvorfor foretrækker de den frem for traditionel kaffe eller cappuccino?

Den bedste måde at finde ud af det på var at prøve den. Derfor besluttede vi os for at bestille den… Og da vi først havde gjort det, indså vi hurtigt, at der ikke var nogen vej tilbage.

Den dag i dag er det en af vores yndlingsdrikke… så meget, at vi nyder den på caféer og restauranter og laver den derhjemme. Og da vi ved, at mange gerne vil lære at lave den, vil vi i dag dele de ingredienser, redskaber og metoder, som vi bruger.

Er det første gang, du prøver matcha-te? Her er, hvad du skal vide

Før vi deler opskrifterne med dig, synes vi, det er vigtigt at fortælle dig, hvad du kan forvente af din første matcha-te. Når du smager de første slurke, giver den lidt bitre plantesmag dig måske ikke den bedste fornemmelse; senere kan du dog opleve nogle søde noter, der er meget behagelige.

Det bedste kommer, når du opdager, at du kan variere dens smag, aroma og tekstur ved blandt andet at tilsætte den til mælk, grøntsagsdrikke, juice og smoothies. Vi tror, at det er derfor, at mange mennesker vil foretrække det frem for andre infusioner og kaffe. Det er simpelthen lækkert!

Eftersom matcha-te er en af de mest populære og efterspurgte drikkevarer i dag, vil du kunne finde mange muligheder på markedet. Det er også afgørende for den smag, du får, når du laver den derhjemme. Vi anbefaler, at du køber et godt mærke, som garanterer, at det er økologisk og naturligt.

Prioriter god kvalitet

Hvis det er muligt, så vælg et mærke med “premium grade”, som også sikrer kvaliteten. Disse varianter indeholder ikke farvestoffer, konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer. Deres smagsnoter er mildere, og de har en meget karakteristisk mørkegrøn farve.

Vi understreger disse detaljer, fordi vi i starten havde svært ved at finde et mærke, der gav mig en lignende smag som den matcha, vi fik i kaffebarer. Faktisk havde den første mulighed, vi valgte til at lave derhjemme, en stærk lugt og smagte som tang. Det var slet ikke, hvad vi havde forventet!

Det er selvfølgelig et spørgsmål om at prøve sig frem, indtil man finder den, der giver den bedste smag, aroma og konsistens. I vores tilfælde var vi fascineret af matchaen fra Naturale Bio. Den er ganske let, dens aroma er sød og vegetabilsk, og når den drikkes, efterlader den en urtesmag, men med et sødt strejf til sidst.

NaturaleBios matcha-te
NaturaleBios matcha-te er en førsteklasses te, som er ideel til at blive tilberedt som drikke-te eller tilsat smoothies og latte.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Oolong-te: Lær at tilberede den, og nyd dens fordele

Sådan kan du tilberede matcha-te derhjemme

En af de ting, du bør overveje, når du vil tilberede matcha-te derhjemme, er, at den ikke tilberedes som en infusion. I modsætning til traditionel grøn te bliver denne drik pisket og skummet. Derfor er den kommercielle præsentation et fint pulver – som er fremstillet af de møreste blade af Camellia sinensis-planten – og som forskellige opskrifter kan tilberedes med.

Redskaber til at tilberede matcha-te
Vigtige ingredienser til en autentisk Matcha-oplevelse inkluderer Matcha-pulver af høj kvalitet og traditionelle redskaber til tilberedning.

Nødvendige ingredienser til at tilberede matcha-te

 • Matcha-te af god kvalitet (helst en “premium grade”)
 • Vand med svag mineralisering
 • Mælk (sød eller skummet) eller vegetabilsk drik (ris, havre, kokos osv.)

Redskaber

 • Kedel: Den er ikke uundværlig, men nyttig, hvis du vil varme vand hurtigt.
 • Chawan: Dette er den skålformede kop, der traditionelt bruges til at lave denne te.
 • Chasaku: Dette er navnet på den bambusske, der bruges til at tage den nødvendige mængde matcha-te.
 • Chasen: Dette er et bambus-redskab, der bruges til at opløse matcha-tepulveret. Den bruges til at fjerne skummet fra drikken.

Sådan kan du tilberede matcha-te varmt

Varm matcha-te er en af de traditionelle måder at nyde matcha-te på. Den ledsages normalt af et lille stykke slik, som indtages, før drikken drikkes. Dette er dog valgfrit. Vi drikker den som regel uden.

Ingredienser

 • 1 eller 2 måleskeer (chasaku) matcha-te
 • 1 lille kop vand (150 milliliter)

Fremgangsmåde

Til at begynde med skal du vaske chawan eller skålen godt med varmt vand. Sørg for, at den er meget ren. Mens du gør det, skal du opvarme vandet uden at lade det koge (det må ikke overstige 80º Celsius).

Hæld derefter den foreslåede mængde matcha-te i Chawan, det kan være en eller to måleskeer (Chasaku), afhængigt af den smagsintensitet, du ønsker at opnå (vi bruger normalt kun en).

Matcha-pulver kommes i skål
Hvis du vil have en mere koncentreret smag, kan du bruge to måleskeer (Chasaku).

Hæld derefter det varme vand over teen, og fortynd ved hjælp af Chasen.

Matcha-pulver opløses

I dette trin skal du sørge for at piske konstant med en W- eller M-bevægelse, ikke en cirkulær bevægelse. Efter ca. 30 sekunder vil du begynde at se skum i drikken.

Matcha-pulver opløst i vand

Når du er færdig med at tilberede den, skal du drikke den så hurtigt som muligt. Vær opmærksom på, at pulveret falder mod bunden, så det er ikke tilrådeligt at vente for længe. Det kan også være nødvendigt at piske den igen et par gange, mens du nyder den, for at forbedre smagen.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Ingefærte med citron: Egenskaber og fordele

Sådan kan du tilberede matcha-te kold

Den kolde version af matcha-te er ofte en favorit på varme dage. Mange kan lide den, fordi den er forfriskende og giver dem en følelse af, at den giver dem energi.

Ingredienser

 • 2 til 3 måleskeer (chasaku) matcha-te
 • 1 kop vand (200 milliliter)
 • 3 store isterninger

Fremgangsmåde

 • Som ovenstående skal du starte med at vaske chawanen godt med varmt vand.
 • Hæld nu matcha-teen i, og bland den først med 25 ml vand. Når det er fortyndet, tilsættes resten af det kolde vand, og det hele røres rundt ved hjælp af Chasen.
 • Tilsæt isterningerne, og fortsæt med at røre rundt.
 • Hvis du ønsker, at den skal være koldere, kan du stille den i køleskabet i 10 til 15 minutter. Efter denne tid skal du røre igen og drikke.

Sådan kan du tilberede matcha-te som en latte

Kvinde er ved at tilberede matcha-te som en latte

En af manges foretrukne måder at tilberede matcha-te på er latte-versionen. Nøglen her er at få en god balance mellem mængden af te og den valgte mælk (det kan være komælk eller vegetabilsk). Dette vil bestemme både den endelige smag og give en cremet, let tekstur.

Ingredienser

 • 1 eller 2 måleskeer (chasaku) matcha-te
 • 2 spiseskefulde vand (30 milliliter)
 • 1 lille kop mælk (150 milliliter)

Fremgangsmåde

 • Når du har rengjort chawanen med varmt vand, blander du matcha-te med vand. Tilsæt derefter den varme mælk (uden at koge), og pisk med Chasen, indtil du får en skummende drik. Du kan pynte den med lidt matcha-tepulver.
 • Hvis du vil have en kold latte, skal du følge samme fremgangsmåde, men tilsætte lidt mere kold mælk (175 milliliter). Hæld isterningerne i, rør kraftigt, og nyd!

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 13 urteteer til at forebygge eller behandle menstruationssmerter

Tips til en lækker matcha-te

Det vigtigste råd, vi kan give dig, hvis du er på udkig efter en lækker kop matcha-te, er at investere i et produkt af høj kvalitet. Lad dig ikke styre af prisen, men vær opmærksom på teens egenskaber og det mærke, der står bag den.

Selvom der findes alternative måder at tilberede drikken på, er det bedst også at anskaffe sig de redskaber, der er specielt lavet til tilberedning. Disse fås normalt i de samme online- eller fysiske butikker, hvor teen sælges.

Undgå at tilsætte sukker, sødemidler eller andre tilsætningsstoffer. Så længe du følger tilberedningstrinnene korrekt, har drikken ikke en utålelig bitterhed. Faktisk efterlader den behagelige søde noter i ganen. Så er du klar til at lave din egen matcha-te?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.