Sådan tilberedes milopita

Hvis du kan lide det græske køkken, må du ikke gå glip af denne dessert med æble. Den har en sød smag og en udsøgt konsistens.
Sådan tilberedes milopita
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 14 oktober, 2022

Milopita er en typisk græsk ret, der minder om en æbletærte. Den har en fantastisk sød smag, som næsten alle kan lide. Desuden har den visse positive virkninger på kroppen på grund af frugtindholdet. Derfor vil vi lære dig, hvordan du tilbereder den på en enkel måde for at nyde denne ret maksimalt.

Du skal tage hensyn til, at desserter kan indgå lejlighedsvis i kosten. Selv om det er sandt, at det er bedst at vælge yoghurt eller naturlig frugt til daglig, vil der ikke ske noget ved at bryde mønsteret på et tidspunkt og inkludere en sødere ret. Så længe du motionerer regelmæssigt, bør din krop ikke blive påvirket.

Ingredienser til milopita

For at tilberede en udsøgt milopita skal du bruge følgende ingredienser:

 • 500 gram æbler
 • 70 milliliter citronsaft
 • 185 gram blødt smør
 • 55 gram brunt sukker
 • 1 teskefuld stødt kanel
 • 220 g strøsukker
 • 2 teskefulde citronskal
 • 1 teskefuld vaniljeekstrakt
 • 2 æg
 • 120 g mel
 • 1/2 teskefuld bagepulver
 • 60 milliliter mælk
 • 2 teskefulde flormelis
 • 25 gram smør
 • 1 spiseskefuld mel
Æblecidereddike

Udnyt æblesæsonen til at tilberede en simpel opskrift, der minder om æbletærte.

Det er vigtigt at bemærke, at i modsætning til, hvad der blev hævdet indtil for få år siden, er smør meget sundere end margarine. Det er rigtigt, at det har en højere koncentration af mættede fedtsyrer, men disse vil være af cis-typen, så længe fødevaren ikke udsættes for en aggressiv termisk proces. Derfor er der intet at bekymre sig om.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Køkkenudstyr: Hvad er det vigtigste tilbehør?

Fremgangsmåde

 1. Forvarm ovnen til 160 grader celsius.
 2. Skær æblerne i tynde skiver. Skræl dem først og fjern kernerne.
 3. Lige efter presser du citronsaft over dem for at forhindre, at de oxiderer og får en uappetitlig farve.
 4. Kom ca. 60 gram smør i en non-stick-pande ved middelvarme.
 5. Tilsæt brunt sukker og kanel på samme pande og kog, indtil ingredienserne er opløst, og der opnås en homogen blanding. Stil til side.
 6. Pisk æggehviderne, indtil de er tilstrækkeligt stive. Det er vigtigt, at æggehviderne ikke falder ud, når skålen vendes på hovedet.
 7. Pisk æggeblommerne separat sammen med yderligere 125 g smør og 220 g sukker. Her tilføjes citronskal og vanilje. Når skummet er dannet, begynder du at tilsætte mel, bagepulver og mælk, men alt sammen lidt efter lidt.
 8. Når blandingen er blevet homogen, hældes æggehviderne i af to omgange, og de vendes forsigtigt i.
 9. Læg hele denne dej i en smurt og melet rund kageform med en høj kant for at undgå, at den klistrer fast.
 10. Lad æblerne dryppe godt af og læg dem oven på dejen ved at trykke let på dem.
 11. Hæld det sidste smør over og bag i ca. 45 minutter.
 12. Når milopitaen tages ud af ovnen, drysses flormelis på toppen af den, mens den stadig er varm.

Fordelene ved æbler

Æbler er frugter, der giver flere sundhedsmæssige fordele. De skal dog indføres i en varieret og afbalanceret kost. Det er vigtigt at undgå næringsstofmangel, som påvirker kroppens funktion negativt.

De forbedrer tætheden af tarmmikrobiotaen

Et af de fibre, der er i æbler, er pektin. Det har vist sig at fungere som et energisubstrat for de bakterier, der lever i fordøjelseskanalen.

Dette sikrer deres overlevelse ved at øge deres tæthed. Fra dette tidspunkt vil stofskiftet fungere meget mere effektivt, da inflammationsniveauet vil blive reduceret.

Det skal bemærkes, at mikrobiotaen nu betragtes som et selvstændigt organ. Den har mange konsekvenser for sundhedstilstanden.

Den er direkte forbundet med mental, fordøjelsesmæssig og metabolisk sundhed. Faktisk er mange komplekse og kroniske lidelser forbundet med dysbiose-situationer, hvor gavnlige bakterier er ændret eller deres kolonier er reduceret.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad kan du spise for at genoprette tarmfloraen?

Regulerer tarmtransit

Fibrene i æbler tjener ikke kun til at forbedre mikrobiotaens funktion, men er også nyttige til at øge hastigheden af tarmtransit ved at reducere forstoppelse.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nature Reviews anses en kost med lavt fiberindhold for at være en af risikofaktorerne for udvikling af tarmproblemer.

Denne koststrategi bør dog kombineres med andre, der gør det muligt for fibre at være virkelig funktionelle.

Det er tilrådeligt at sikre et tilstrækkeligt væskeindtag i løbet af dagen og at fremme udøvelse af fysisk aktivitet, især styrketræning. Hvis forstoppelse ikke forbedres på trods af gennemførelsen af disse ændringer, vil det være nødvendigt at gå til en specialist.

Kvinde nyder et æble

Æblet er en frugt, der giver forskellige næringsstoffer og sundhedsmæssige fordele.

De reducerer risikoen for at blive syg

Æbler indeholder også en god mængde fytonæringsstoffer med antioxidant kapacitet. Disse elementer neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv.

Denne effekt er afgørende for at forebygge udviklingen af komplekse sygdomme, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i Journal of Complementary & Integrative Medicine.

Det er vigtigt at holde oxidations- og inflammationsprocesserne i den menneskelige krop under kontrol, for hvis organerne belastes i for høj grad, kan de ikke udføre deres funktion effektivt. Desuden øges i denne forbindelse forekomsten af mutationer og problemer med celledeling.

Det er altid bedst at kombinere forbruget af frugt med grøntsager. Begge typer fødevarer indeholder en stor mængde flavonoider, der er i stand til at sikre opretholdelse af en god sundhedstilstand. De bidrager til at undgå, at inflammation fremmes i overskud, hvilket beskytter mod flere komplekse sygdomme.

Kontraindikationer for milopita

Milopita kan indgå i en varieret kost. Indtagelse heraf bør dog undgås, hvis der er opstået en diabetestilstand. I så fald kan indholdet af simpelt sukker forårsage stress i bugspytkirtlen eller ukontrollerede blodsukkerniveauer, hvilket anses for skadeligt på mellemlang sigt.

Den er heller ikke egnet til gravide kvinder, der lider af graviditetsdiabetes. I disse situationer vil det være nødvendigt at være særlig opmærksom på kosten og prioritere forbruget af friske fødevarer med et lavt indhold af simple kulhydrater. Ellers kan barnets fremtidige metaboliske sundhed blive påvirket.

Tilbered milopita på en enkel måde

Som du har set, er det virkelig nemt at tilberede en udsøgt milopita. Det vil ikke tage lang tid, og resultatet kan tilfredsstille alle med en sød tand.

Desuden er hovedingrediensen en af de frugter med det højeste fiberindhold i verden, som er afgørende for tarmmikrobiotaens korrekte funktion.

For at forbedre dit helbred skal du dog huske på, at det er vigtigt at kombinere en god kost med andre livsstilsvaner. Disse omfatter regelmæssig fysisk træning og god hvile. Det er nødvendigt at sove mindst 7 timer, for at kroppen kan restituere optimalt og dermed skabe balance på hormonniveau.

Det kan interessere dig ...
8 æblesorter og deres karakteristika
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 æblesorter og deres karakteristika

Der findes mange æblesorter, som du kan nyde. Vi fortæller dig, hvad de er, og hvordan du kan identificere dem i supermarkedet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
 • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
 • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.