Sådan ved du, hvornår det er tid til et bad

Hvornår vi går i bad afhænger ofte af vores andre vaner og rutiner. Men et bad kan påvirke dig helt forskelligt, alt efter hvilket tidspunkt du gør det på.
Sådan ved du, hvornår det er tid til et bad

Sidste ændring: 25 august, 2022

Sådan ved du, hvornår det er tid til et bad, læs med her! At tage et bad er en af de mest almindelige rutiner, og for mange er det bare endnu en ting, der skal gøres i hverdagen.

Efter det 18. århundrede blev hygiejniske vaner en større og vigtigere del af samfundet. Før da mente folk, at det var skadeligt for kroppen at bade for meget.

Det er ikke så mærkeligt, at det var strengt forbudt for børn.

Kvinde der er i brusebad

Hvornår det er tid til et bad

Selvom det virker simpelt, så indebærer et brusebad meget mere end at blive våd, sæbe sig ind og skylle det af.

Der mange andre grunde til at tage et brusebad andet end bare hygiejne. Man kan gøre det for at slappe af, friske sig selv op, føle sig bedre tilpas og nogle gange for at lindre visse sygdomme.

Et kontroversielt emne

Brusebade er noget af et kontroversielt emne, og det på trods af at de fleste af os gør det regelmæssigt. Der findes en del forskellige synspunkter omkring det at gå i bad.

Hvilket tidspunkt på dagen er det for eksempel bedst at gå i bad? En af de mest populære vaner er at tage et brusebad om morgenen og derefter igen om aftenen, lige inden man skal sove (to gange om dagen). Der findes dog ikke belæg for, at det ene eller andet tidspunkt skulle være bedre.

Det afhænger helt af personlige præferencer, så du kan roligt gå i bad på det tidspunkt, der passer dig bedst. Her er et par andre tidspunkter, det kan være godt at tage en skyller:

1. Når du er beskidt

Det bedste tidspunkt at tage et bad er selvfølgelig, når du er beskidt. Lugter du? Har du svedt? Så skynd dig ind under bruseren, så du kan blive ren igen!

2. Når du har brug for lidt ekstra afslapning

Hvis du har haft en lang dag eller bare føler dig stresset, så kan det hjælpe med et bad. Det varme vand kan lindre et stresset sind såvel som ømme muskler.

Anbefalet læsning:

Hvordan man bader en nyfødt

Men tænk på din hud

Mand med udslaet paa ryggen

Der er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til, hvornår du skal gå i bad. Dog er der et grundlæggende element, som du bør huske på: Din hud.

Dette er en af de mest relevante faktorer, når det kommer til brusebade.

Huden har en slags beskyttende lag af bakterier, som vi kan komme til at skade, hvis vi udsætter det for varmt vand og badeprodukter såsom sæber og cremer.

Det medicinske samfund anbefaler ét brusebad om dagen for ikke at skade det beskyttende lag nævnt ovenfor.

Prøv generelt at tage færre brusebade. Når vi udsætter vores hud for mange lange brusebade over lang tid, kan det føre til problemer med kutant væv såsom dermatitis eller allergier.

Så hvornår skal vi tage et brusebad?

Et brusebad

Du kan frit vælge, om du helst vil tage et brusebad om morgenen eller om aftenen. Begge har fordele og ulemper, alt efter hvad du gerne vil opnå.

Her er nogle argumenter for og imod:

Tid til et bruse bad om morgenen

Et tidligt brusebad kan hjælpe dig i din daglige rutine, hvis du:

 • er et A-menneske
 • har problemer med at barbere dig i dagens tidlige timer.
 • er døsig, når du står op
 • sveder meget om natten
 • har en kort arbejdsdag.
 • har svært ved at sove efter et bad
 • har fedtet hud.

Tid til et bruse bad om aftenen

Årsagerne til at tage brusebad om aftenen, især før sengetid, er normalt det modsatte af de ovenfor nævnte. Du:

 • har for lidt tid om morgenen.
 • har brug for tid til at lægge makeup.
 • har brug for at sove længere om morgenen.
 • har en lang og krævende arbejdsdag.
 • skal dyrke motion i løbet af dagen.
 • sveder i løbet af dagen.
 • bruger cyklen som transport.
 • har brug for et afslappende bad for at sove godt.

Hvilken slags vand er bedst at bade i?

Kvinde der staar i et brusebad

Efter at have drøftet argumenterne om, hvad tid på dagen der er bedst at tage brusebad i, er der stadig et spørgsmål, der skal løses: Hvilken slags vand skal vi bruge.

Generelt er der to muligheder: Varmt og koldt. Fra disse to kunne vi tilføje en tredje, hvilket er lunkent vand.

Varmt vand er ikke godt for huden, men det er de færreste, der kan holde ud at bade i rigtigt koldt vand. Derfor er lunkent vand en god løsning, som de fleste kan leve med.

Hvornår er det tid til at tage bad, i følge dig?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zhai, H., Wang, J., & Fang, Y. (2006). DUCHA: A new dual-channel MAC protocol for multihop ad hoc networks. IEEE Transactions on Wireless Communications. https://doi.org/10.1109/TWC.2006.04869

 • En naranja. (2016). ¿Qué tipo de calentador de agua es más eficiente?

 • Blanco S., H. A., De Williams, M. L., Velezmoro, A. C., & Aguilar L., V. H. (2014). Consumo de agua en actividades domésticas. Caso de estudio: Estudiantes de la asignatura saneamiento ambiental de la UCV. Revista de La Facultad de Ingenieria.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.