Seed cycling: Hvad er det, og hvad er fordelene ved det?

Seed cycling er en sund og naturlig måde at regulere menstruationscyklussen på. Vil du vide, hvad det hele handler om? Find ud af det i denne artikel!
Seed cycling: Hvad er det, og hvad er fordelene ved det?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Seed cycling er en alternativ medicinmetode, der naturligt regulerer hormoner. Især er indtagelsen af visse frø synkroniseret med menstruationscyklussen i seed cycling. Formålet er at tilføre fedtsyrer, planteøstrogener og visse vitaminer, der hjælper produktionen af visse hormoner.

Målet er at give kroppen de næringsstoffer, den har brug for i hver fase af menstruationscyklussen. Det søger også at hjælpe menstruationen, da denne periode indebærer en række fysiske og mentale forandringer, som kan være vanskelige at håndtere.

Her fortæller vi dig mere om denne fremgangsmåde.

Hvad er seed cycling?

Seed cycling er en metode, hvor forbruget af visse frø roterer i kosten afhængigt af den menstruationscyklusperiode, som kvinden befinder sig i. Disse forskellige fødevarer giver vitaminer, mineraler, fedtsyrer og planteøstrogener, der hjælper med at producere, metabolisere og frigive hormoner.

For at forstå det bedre skal du først forstå menstruationscyklus.

Menstruationscyklusen omfatter en række processer og forandringer, som alle kvinder gennemgår hver måned. Kroppen forsøger at forberede sig på en eventuel graviditet. Æg produceres ved hjælp af follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Der produceres også østrogen og progesteron.

Sidstnævnte er det vigtigste, da de bestemmer menstruationscyklussens follikel- og lutealfase. I den follikulære fase stiger østrogenniveauet som en del af processen og forberedelsen til frigivelse af ægget. Dette sker fra dag 1 til dag 14.

I lutealfasen begynder ægløsningen på dag 14 indtil starten af den næste menstruationsperiode. Det er her, at progesteronet stiger for at forberede kroppen på en eventuel graviditet. Når ægget ikke er befrugtet, udstødes det med blodet.

Seed cycling har til formål at opretholde en balance i hver menstruationscyklusfase, så kroppen har optimal hormonel aktivitet.

Hørfrø er en del af seed cycling

Hvad indeholder frø, der hjælper med at regulere menstruationscyklussen?

Oliefrø som hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner og sesamfrø er rige på flerumættede fedtsyrer i omega 3-, 6- og 9-serien – antiinflammatorisk linolsyre og oliesyre, som indgår i hormonproduktionen.

De indeholder også B-kompleks, A-, E- og K-vitaminer. Deres vigtigste mineraler er kalium, calcium, jern, magnesium, zink og fosfor. Disse næringsstoffer kan deltage i kontrollen og fremstillingen af hormoner.

De indeholder bl.a. bioaktive forbindelser som planteøstrogener. Farmaceut López Luengo definerer planteøstrogener som forbindelser af ikke-steroid vegetabilsk oprindelse, der, når de indtages, omdannes til aktive hormoner takket være tarmbakteriernes virkning.

I tidsskriftet Farmacia Profesional bemærkes det i mellemtiden, at nogle planteøstrogener, som f.eks. dem i soja, har vist sig at have en vis østrogen aktivitet. Det gælder isoflavoner.

En undersøgelse har faktisk afsløret, at visse oliefrø kan indeholde andre typer planteøstrogener med middel eller lav østrogenaktivitet. Lignaner og coumestaner er en del af denne gruppe.

Alt dette forklarer, hvorfor indtagelse af frø er forbundet med en lavere sygdomsforekomst hos asiatiske kvinder. Mens den vestlige kost giver omkring 5 milligram planteøstrogener om dagen, giver den asiatiske kost 40 til 200 milligram om dagen.

Du vil måske finde dette interessant: Behandl forstoppelse naturligt med hørfrø

Fordelene ved seed cycling

Man mener, at seed cycling kan bidrage til at lindre nogle symptomer på en kvindes menstruationscyklus. Dens fordele synes endda at strække sig til kvinder i overgangsalderen og perimenopause. Der er dog stadig behov for flere videnskabelige beviser.

Lad os tage et kig på nogle af fordelene.

1. Kontrol af menstruationscyklus

Dr. Daysi Navarro foreslår, at indtagelse af visse frø er nyttig for kvinder med uregelmæssig menstruation. Ud over planteøstrogener indeholder frøene omega-3 fedtsyrer og oliesyre, der afbalancerer hormonel sundhed. Derfor optimerer de menstruationscyklussens funktion.

2. Forebyggelse af præmenstruel inflammation

Det nationale universitet for naturmedicin fastslår, at regelmæssig indtagelse af frø balancerer hormoner og hjælper med at reducere præmenstruelle symptomer som f.eks. inflammation. Det harmoniserer også hypothalamuskirtlen med hypofysen og æggestokkene.

3. Seed cycling kan have en gunstig effekt på knoglesundheden

En særlig artikel om osteoporose hos postmenopausale kvinder afslører, at seed cycling fremmer knogleresorptionen gennem øget osteoblastisk proliferation og differentiering. Derfor betragtes denne tilgang som et godt alternativ til at fremme knoglesundheden.

Det skal dog bemærkes, at de tilgængelige data stadig er begrænsede, og at der kun findes få kliniske undersøgelser på mennesker. Derfor bør det ikke være et førstevalgsmiddel.

Du vil måske finde dette interessant: Fysisk motion og menstruationscyklussen

4. Seed cycling kan hjælpe i behandlingen af symptomer i overgangsalderen

De planteøstrogener, som frøene giver, er allierede i kontrollen af symptomer i overgangsalderen. De reducerer især hedeture, da de virker som østrogenagonister i hypothalamus’ varmereguleringscenter.

En gruppe forskere observerede, at ud af 190 kvinder, der blev behandlet med planteøstrogener, reducerede 80 til 82% deres antal hedeture. Det var også forbundet med forbedret søvnkvalitet og mindsket nervøsitet og depression.

Hvilke frø er de mest almindeligt anvendte?

Nogle sorter af frø skiller sig mere ud end andre for deres fordele i menstruationsperioden. Derfor er det dem, der bruges i seed cycling.

Her er nogle af dem:

 • Græskarkerner: De indeholder en række mineraler som zink, der forbedrer testosteronniveauet. De indeholder også magnesium og aminosyren tryptofan, som tilsammen forbedrer søvnen for at opretholde den hormonelle balance.
 • Sesamfrø: Dette hjælper med at blokere overskydende østrogen og opretholde den hormonelle balance. Coumestran eller coumestrol er det mest almindelige planteøstrogen. Det påvirker kvindelige hormoner, regulerer inflammation og fremmer metabolismen af kønshormonprækursorer som f.eks. kolesterol.
 • Hørfrø: De er rige på lignaner, også kaldet østrogenmodulerende stoffer.
 • Solsikkefrø: Disse bidrager til at reducere østrogen i lutealfasen gennem coumestrol.
Græskarfrø

Sådan implementeres seed cycling

Vi ved allerede, at menstruationscyklus er opdelt i den follikulære fase og lutealfasen. Grundlæggende indtages forskellige frø i hver af disse faser.

Den follikulære fase (1-14 dage)

I denne fase har progesteronniveauet en tendens til at falde. Derfor anbefales det at indtage græskarkerner.

Græskarkerner fremmer en god testosteronproduktion og er involveret i produktionen af melatonin. Det menes endda, at de hjælper med at forbedre humøret, da de optimerer udskillelsen af serotonin.

Andre frø, som du kan bruge i denne første fase, er hørfrø og chiafrø. Begge indeholder flerumættede fedtstoffer, der hjælper med at lave hormoner, samt er antiinflammatoriske og regulerende. De indeholder også slimstoffer, der fremmer tarmsundheden.

 • Den bedste løsning er at indtage en spiseskefuld hørfrø og en spiseskefuld græskar om dagen i løbet af de første to uger af menstruationscyklussen.

Den luteale fase (14- 28 dage)

I denne fase begynder østrogenniveauet at falde, mens progesteronniveauet stiger. Derfor er det tilrådeligt at spise andre typer frø.

En af de anbefalede sorter er sesam, som hjælper med at undgå overskydende østrogen. Det er et frø rig på calcium og B6-vitamin, som er nødvendigt for at afbalancere menstruationscyklussen.

En anden ideel sort er solsikkefrø, som skiller sig ud som en kilde til flerumættede fedtsyrer og calcium. Det menes, at indtagelsen af dem støtter leveren i opgaven med at behandle hormonelle udsving. Desuden synes det at påvirke aktiveringen af progesteron.

 • Det anbefales at indtage en spiseskefuld sesamfrø og en spiseskefuld solsikkefrø om dagen i denne periode.
 • Bemærk: I begge faser skal frøene være rå, friske og malede.

Hvad bør man huske på om seed cycling?

Indtil videre er der stadig kun begrænset dokumentation for effektiviteten af seed cycling. Mens nogle undersøgelser har støttet fordelene ved nogle frø til regulering af menstruationscyklussen, er der stadig behov for flere forsøg. Under alle omstændigheder er disse fødevarer sunde og har alle en plads i en sund og varieret kost.

I tilfælde af problemer med menstruationscyklus, såsom kraftige blødninger, uregelmæssigheder eller stærke symptomer, er det bedst at konsultere en læge. Når din tilstand er blevet vurderet, vil fagpersonen vejlede dig i retning af andre vaner og behandlinger, der hjælper med at kontrollere det.

Det kan interessere dig ...
Forskelle mellem menstruation og implantationsblødning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskelle mellem menstruation og implantationsblødning

Implantationsblødning er noget, der ofte forveksles med menstruation. Lær om forskellene mellem menstruation og implantationsblødning. • Ivonne Díaz-Yamal, Liliana Munévar-Vega. FITOESTRÓGENOS: REVISIÓN DE TEMA. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología Vol. 60 No. 3 • 2009 • (274-280).
 • Tránsito López. Fitoestrógenos. Eficacia y seguridad. Offarm. 2010, Vol. 29. Núm. 3. 2010, Páginas 86-90.
 • Navarro Despaigne Daysi A. Fitoestrógenos Y su utilidad para el tratamiento del síndrome climatérico. Rev Cubana Endocrinol  [Internet]. 2001;  12( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532001000200009&lng=es.
 • Alvernia González, Sergio; Universidad del Rosario. Palacios Gil-Antuñano. Fitoestrógenos y la salud de la mujer / Phitoestrogens and the health of the woman. Rev. colomb. menopaus ; 6(1): 22-34, ene. 2000. tab, graf.
 • How Seed Cycling Supports Women’s Hormonal Health. National University of Nature Medicine. 2019. Disponible en: https://nunm.edu/2019/02/seed-cycling/
 • Emilio González Jiméneza , Guillermo A. Cañadas de la Fuentea Rafael Fernández Castillob , Judit Álvarez Ferrec , Carolina González Antón. Fitoestrógenos y sus efectos sobre la Osteoporosis en la Mujer Posmenopáusica. REV CLÍN MED FAM 2010; 3 (3): 201-205.
 • ESTELLES, Andrea; GÓMEZ, Melisa Stephanie; PARRA MARTÍNEZ, Facundo Javier; ROMERO, Ariel José; LÓPEZ, Laura Beatriz. SEMILLAS DE GIRASOL, LINO, CHÍA y SÉSAMO. COMPUESTOS NUTRICIONALES Y SU EFECTO SOBRE LA SALUD. Revista Nutrición Investiga, pp, 1-59. Disponible en: http://escuelanutricion.fmed.uba.ar/revistani/pdf/21a/rb/911_c.pdf
 • Phipps WR, Martini MC, Lampe JW, Slavin JL, Kurzer MS. Effect of flax seed ingestion on the menstrual cycle. J Clin Endocrinol Metab. 1993 Nov;77(5):1215-9. doi: 10.1210/jcem.77.5.8077314. PMID: 8077314.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.