Tab dig ved at spise brød

Mange vælger ikke at inkludere brød i deres diæt. Mange diætister mener dog, at dette er en stor fejltagelse, eftersom brød indeholder fiber og kulhydrater som er nødvendige i en sund og afbalanceret diæt.
Tab dig ved at spise brød
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Derudover har medicin-og ernæringsspecialister afsløret noget yderst interessant: Du kan spise brød og tabe dig samtidig, men du skal inkludere de sundeste typer brød i din diæt. Vil du vide, hvad disse er? I denne artikel vil vi for klare dig hvordan du kan tabe dig ved at spise brød.

Kan brød hjælpe mig med at tabe mig?

sulten

Dr. Felix Gomez-Guillamon Arrabel er en medicinsk specialist i Invendig Medicin, og er ernæringsekspert på USP Hospital de Marbella (i Malaga, Spanien). Det er ham som har udgivet en interessant bog, med titlen ”Tab dig ved at spise brød”, hvor der tages stilling til dette interessante emne. For at forstå en smule mere omkring hvordan denne idé retfærdiggøres, så skal du blot være opmærksom på disse punkter:

 • Generelt, når en person ønsker at tabe sig er det første de gør at stoppe med at spise brød. Hvad opnår man ved dette? Vi gør vores index af kulhydrater og fibre lavere, vores fordøjelse sænkes og vi ender med at lide af forstoppelse. Og så har vi ikke engang nævnt vores mangel på energi som en konsekvens.
 • Ifølge hvad Dr. Gomex-Guillamon forklarer, så har vi alle brug for to basale elementer for at overleve: oxygen og glukose. Måske kan det at læse ordet ”glukose” med det samme få dig til at tænke på fedt. Glukose er faktisk essentielt for vores hjerne. Dette organ har brug for 20% af vores energi, og det er præcist glukose der giver dette.
 • Når vi spiser brød, så opbevarer vores krop halvdelen af denne glukose. En del omdannes til energi, og den anden del går til leveren. Glukose er vigtigt for dette organ, da det hjælper med at udføre mange af dets funktioner. Men, problemet opstår når der er en overdreven mængde af glukose. Når dette sker, har vores krop en tendens til at tilbageholde vand, og af denne årsag der vi oppustede ud.

Læs også denne artikel efter “Tab dig ved at spise brød”:

Yoghurtkuren: En sund vej til vægttab

 • Brød for os ikke til at tage på i fedt. Risikoen er hvad vi putter ovenpå brødet, og hvilken type brød vi vælger. Det brød som er lavet af raffineret mel er det mest skadelige.
 • Hvis vi vælger ikke at inkludere brød i vores diær, så har vi færre kulhydrater og mindre glukose. Hvad betyder dette så? At vi istedet for at tabe fedt, vil have mindre energi og reduceret muskelmasse, huden vil blive slatten, vi vil lide af forstoppelse og vi vil have mindre glukose til hjernen og leveren. Derfor, er det ideelt at spise brød på en afbalanceret måde, og altid vælge det bedste. På denne måde, vil vores basale funktioner være optimerede og vi vil ikke tabe muskelmasse, men istedet vil vi tabe os på en sund måde, uden den slappe hud.

Hvad er det bedste brød vi kan spise for at tabe os?

Rugbrød, uden tvivl. Det smager fantastisk og kombineres godt med mange andre madvarer; eller blot at indtage det alene smager super godt. Du kan finde det i mange brødbutikker, supermarkeder, og helsekostbutikker. Du kan endda lave det selv, hvis du er god til at lave mad.

Vil du vide mere om, hvorfor det anbefales at indtage rugbrød for at tabe dig? Tag noter!

 • Rugbrød er en god måde at indtage kulhydrater på, men i dette tilfælde udløses de langsomt. Hvad betyder dette? At det vil give os mere energi i en længere tidsperiode, og at vi med det rette indtag vil føle os langt mere tilfredse.
 • Rugbrød er right på E og B-vitamin, fosfor, zink og magnesium. Der er få andre korn, der er ligeså sunde.
 • Rugbrød fungerer også som et fantastisk naturligt afføringsmiddel, og er perfekt til at regulere tarm trakten. Det er rigt på fiber og vil hjælpe med at forbedre vores fordøjelse.
 • Et andet fantastisk faktum som bør overbevise dig om at inkludere dette brød i din diær er, at det hjælper med at regulere absorberingen af simple sukkerarter. Derfor hjælper det os med at undgå at komme til at lide af type 2 diabetes, og afholder os også fra at tage på i vægt.

Læs også denne artikel efter “Tab dig ved at spise brød”:

Fordele ved fennikelfrø: Understøtter vægttab

 • Derudover er rugbrød ideelt til at kontrollere kolosterol niveauet i blodet. Det fanger triglyceriderne i tarmen, og afholder kroppen fra at absorbere dem. Det er simpelthen fantastisk.
 • Et andet interessant faktum omkring rugbrød er, at det vil hjælpe os med at forbedre blodcirkulationen. Dette skyldes dets indhold af linolsyre.
 • Rugbrød hjælper med at regulere hypertension.
laks

Et sidste faktum som du bør være opmærksom på, er at selvom rugbrød er meget nyttigt, så bør du være forsigtig med hvad du putter på det. Du skal ikke anvende smør eller syltetøj, for eksempel. Det er bedre at anvende olivenolie, avocado, røget laks, grillet kalkunbryst… Ved at følge en varieret og afbalanceret diæt, fri for fedtstoffer, så vil du opnå det vægttab som du ønsker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pérez-Guisado, J. (2006). Hidratos de carbono, metabolismo de la glucosa y cáncer. Endocrinología y Nutrición, 53(4), 252-255. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1575092206710993 
 • Luna López, V., López Medina, J. A., Vázquez Gutiérrez, M., & Fernández Soto, M. (2014). Hidratos de carbono: actualización de su papel en la diabetes mellitus y la enfermedad metabólica. Nutrición Hospitalaria, 30(5), 1020-1031. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112014001200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Isaksson, H., Landberg, R., Sundberg, B., Lundin, E., Hallmans, G., Zhang, J. X., … & Åman, P. (2013). High-fiber rye diet increases ileal excretion of energy and macronutrients compared with low-fiber wheat diet independent of meal frequency in ileostomy subjects. Food & nutrition research, 57(1), 18519. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3862981/
 • Holma, R., Hongisto, S. M., Saxelin, M., & Korpela, R. (2010). Constipation is relieved more by rye bread than wheat bread or laxatives without increased adverse gastrointestinal effects. The Journal of nutrition, 140(3), 534-541. https://academic.oup.com/jn/article/140/3/534/4600419

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.