8 tegn på, at det er på tide at stoppe med at køre bil

Sundhedstilstande som f.eks. gigt eller høreproblemer truer kørefærdighederne. Efterhånden som årene går, bliver de faktorer, der indikerer, at det er tid til at holde op med at køre bil, mere udtalte.
8 tegn på, at det er på tide at stoppe med at køre bil
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Tabet af kørefærdigheder hænger sammen med den begyndende alderdom. En ældre voksen nedsætter sin evne til at reagere, ser ikke så klart eller lider af sygdomme, der forårsager nedsatte færdigheder og advarer om, at det er tid til at stoppe med at køre bil.

Ifølge Insurance Institute for Highway Safety undgår mange bilister, efterhånden som de bliver ældre, at køre om natten eller i situationer, som de anser for udfordrende. I 2019 anslog USA’s Federal Highway Administration, at omkring 30 millioner chauffører var 70 år og derover. Er det på dette tidspunkt, at det bliver svært at køre bil?

8 tegn på, at man måske skal stoppe med at køre bil

Hvis aldringen forværres af aldersrelaterede sygdomme, skal alt i forbindelse med brugen af køretøjet overvejes, advarer Bright Focus Foundation i en rapport. Traffic Safety Foundation henviser til kørsel som et kritisk problem og hentyder specifikt til antallet af personer over 65 år, der har kørekort og tager medicin.

Selv om fremskreden alder ikke strengt taget betyder, at man er en farlig bilist, er det klogt ikke at ignorere færdigheds- eller kognitive ændringer, der sætter ens eget og andres liv på spil. Følgende er de mest relevante tegn på, at man bør stoppe med at køre bil.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Frygt for at parkere en bil: Hvorfor det sker, og hvordan man overvinder det

1. Diagnosticerede sygdomme

Gigt, Alzheimers, demens, Parkinsons sygdom og diabetes behandlet med insulin skiller sig ud blandt de medicinske tilstande, der gør det svært at køre bil. Sådanne tilstande forringer koordination, hørelse, reflekser, bevægelse, orientering og endda dømmekraft.

Nærbillede af en ældre mand

2. Synsforstyrrelser

Synsforstyrrelser forringer opmærksomheden på trafikskilte, påvirker beregningen af afstanden mellem biler og fører også til, at der ikke tages hensyn til fodgængere. Ældre bilister skal årligt undersøges af en øjenlæge.

3. Stress ved rattet

Ældre menneskers helbred kan forringes i stressede situationer. Hurtig trafik, mørke, regn, lange ture eller overfyldte byer er scenarier, der øger spændingerne.

Stillet over for dette udskiller kroppen mere kortisol, ifølge Journal of Academic Integration in Psychology. Et par løsninger kunne være at planlægge ruter eller overveje, om fordelene ved at køre bil er større end angsten.

4. Forvirring og langsom reaktion

Nogle handlinger vidner om tab af reflekser. Det kunne være at træde på speederen i stedet for bremsen, køre for langsomt, ikke holde sig i vognbanen, tøve i trafikken eller forsinke manøvrer, når man overraskes af fodgængere eller cyklister.

Det er muligt at bemærke det på egen hånd, men hvis en ledsager er vidne til sådanne scener, ville det være mere objektivt at spørge, hvor sikker man føler sig med en ældre person bag rattet. Køreskoler eller statslige kørekortmyndigheder kan blive bedt om en vurdering af færdigheder.

5. Aggressivitet og humørsvingninger i trafikken

Humørsvingninger til det værre kan være at forvente under kørsel i tæt trafik. Men hvis aggressionen dukker op, fordi du hører dyttende horn, eller fordi trafikken ikke bevæger sig, er det måske på tide at uddelegere kørslen.

Hvis dine handlinger på vejen udløser klager og krav om opmærksomhed fra andre bilister, bør du ligeledes overveje, om du skal blive bag rattet.

6. Distraktion og søvnighed er tegn på, at man bør stoppe med at køre bil

Manglende koncentration eller trang til at sove under kørslen er en fare for dig og andre. De mindst alvorlige af tilfældene ender med advarsler eller bøder, men dødsulykken er latent.

7. Hyppige ulykker

Det drejer sig ikke kun om at komme ud for ulykker. Det gælder også om at undgå dem. Den nære omgangskreds bør stå frem, hvis de har været vidne til risikable situationer, når de har rejst som passagerer.

8. Passagerer føler frygt, så du bør stoppe med at køre bil

Hvis dine slægtninge eller venner ikke føler sig trygge som passagerer, skal du tage det som et tegn på, at du skal tjekke, hvad der er galt med din kørsel. Hvis nogen føler sig utrygge med en ældre person bag rattet, kan de have bemærket fejl, som chaufføren har ignoreret.

Ældre personer har været ude for ulykke i en bil, så det er på tide at stoppe med at køre bil

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Cybersikkerhed for ældre: Hvad skal man huske på?

Mulige risici ved at køre bil i alderdommen

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) påpeger, at der i verden er over en milliard mennesker, der er 60 år eller ældre. Selv om der ikke er nogen gennemsnitsalder for at stoppe med at køre bil, medfører den begyndende aldring farer i forbindelse med denne aktivitet.

F.eks. stivner led og muskler, hvilket reducerer fleksibiliteten og styrken under kørslen. Noget lignende sker med personer, der har fået konstateret gigt.

Med tabet af evner er førerens, ledsagerens og de andre trafikanters liv i fare. Nogle gange er det ikke let for en ældre voksen at afgive sit kørekort. At man ikke kører bil er dog ikke ensbetydende med, at man står uden mobilitetsmuligheder.

Familie og venner er en grundlæggende støtte, og de viser det ved at sætte tid af til at køre dem derhen, hvor de ønsker at tage hen. Offentlig transport er også en måde at komme hurtigt rundt på uden at bruge mange penge.

Husk at få regelmæssige undersøgelser, så du ved, hvornår du bør stoppe med at køre bil

Regelmæssige lægeundersøgelser er vigtige for ældre, der kører bil. Øjen- og høreundersøgelser bør ikke forsømmes. Hvis der tages medicin, er det vigtigt at være opmærksom på bivirkningerne.

En anden forholdsregel for at bevare kørefærdighederne er at motionere, da det fremmer styrke og fleksibilitet. Desuden giver det tillid til kørslen at købe en forsikring.

Når personen oplever en ændring i sine færdigheder i køretøjet, er det tid til at overveje at opgive ture som chauffør eller begrænse dem til velkendte steder, om dagen og i selskab. Det er ikke let at stoppe med at køre bil, men at arbejde på det over tid udjævner ændringen.

Det kan interessere dig ...
Angst ved rattet: Frygten for at køre bil
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Angst ved rattet: Frygten for at køre bil

Vi kender alle nogen, der er bange for at køre. At overvinde frygten for at køre er en opgave, der kræver beherskelse af både krop og sind.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.