Cybersikkerhed for ældre: Hvad skal man huske på?

Ligesom børn er ældre mennesker et let mål for skruppelløse personer på nettet. Hvordan kan man beskytte dem? Find nogle tips her.
Cybersikkerhed for ældre: Hvad skal man huske på?

Sidste ændring: 16 september, 2022

Når børn surfer på internettet uden opsyn, kan de blive ofre for cybermobning og grooming, også kendt som “pædofil grooming”. Selv om det er en af de mest målrettede befolkningsgrupper, er ældre mennesker også sårbare. Derfor er cybersikkerhed for ældre vigtigt.

Det skyldes, at der er skruppelløse personer, som udnytter deres manglende erfaring i den digitale verden til at snyde dem eller stjæle deres identitet. Så hvis du er en ældre borger, eller hvis du kender en ældre, der er i farezonen, er her nogle af de overvejelser, du bør gøre dig.

Tips til cybersikkerhed for ældre

Som det fremgår af en artikel offentliggjort i The National Council on Aging (NCOA) , er der mange svindelnumre på nettet, der er rettet mod ældre. Derfor bør du gennemføre cybersikkerhedsforanstaltninger, når du surfer på nettet. Hvad er de? Lad os tage et kig på dem.

1. Opret sikre adgangskoder

De fleste mennesker opretter adgangskoder ud fra deres fødselsdato, partnerens navn og endda deres yndlingsband eller superhelt. Og ja, det er nemt at huske, men du bliver et let offer for dem, der ønsker at få fat i dine penge og oplysninger.

For at undgå dette kan du gennemgå eller lære din ældre bekendte, hvordan passwordmanagere fungerer. Generelt set er det et program, der gemmer brugerne og adgangskoderne for alle de platforme og tjenester, som personen har en konto hos.

Men i stedet for at lære en masse forskellige adgangskoder bør du kun huske én, som bliver “hovedadgangskoden”, og som du vil kunne få adgang til alle de andre med. Ret nyttigt, ikke sandt?

Kvinde ved computer repræsenterer cybersikkerhed for ældre

En af de vigtigste cybersikkerhedsforanstaltninger er stærke adgangskoder. Det er bedst at undgå at bruge data, der kan være indlysende.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 tips til at beskytte dig mod mobning på nettet

2. Efterlad ikke dine adgangskoder på synlige steder

Du skal ikke sætte din adgangskode på et stykke papir, der er klistret fast på køleskabet med en magnet, eller på en seddel på din telefon eller computer. Pårørende er måske ikke gode mennesker, eller hvis du mister, får stjålet eller hacket en af disse enheder, vil de have adgang til alt.

Så hvis du vil skrive adgangskoden ned, skal du opbevare papiret i et pengeskab eller et sted, som kun du og dine betroede personer har adgang til.

Bed også en person, du har tillid til, om at lære dig, hvordan du krypterer dokumentet. Du kan naturligvis også selv lære at gøre det. Husk blot, at det kan generere et nyt kodeord til beskyttelse af de andre.

I en e-mail, en besked via et socialt netværk eller et chatprogram er det almindeligt at modtage links, hvor du bliver lovet gaver eller belønninger, hvis du klikker eller downloader et dokument. Dette er en af de mest almindelige phishing-teknikker, og ældre er blandt de første ofre.

I den forstand bør ældre passe på med at klikke på denne type ting. For at identificere, at der muligvis er tale om svindel eller identitetstyveri, skal du overveje følgende:

  • Hvis modtagerens navn er stavet forkert. Hvis f.eks. navnet på bankinstituttet er stavet forkert, er det et vigtigt tegn på, at der er tale om svindel.
  • Hvis mailen er presserende, hvis den beder om penge eller informerer dig om en unormal situation med din bankkonto.

4. Cybersikkerhed for ældre: Gå ikke ind på vigtige websteder med det samme

Med banker er det meget almindeligt, at man ikke går ind på den “officielle” side, fordi hackere har oprettet en falsk landingsside. Så når du forsøger at logge ind, sker der det, at de får fat i dine oplysninger og snart også dine penge. Dette er et mareridt, ikke kun for ældre. Derfor er der nogle cybersikkerhedstips, som omfatter følgende:

  • Kontrollér, at sidens URL-adresse ikke har stavefejl.
  • Kontrollér, at det er https og ikke http. Husk dog på, at dette og hængelåsen “sikker forbindelse” ikke er helt troværdig.
  • Kontrollér, at hjemmesiden har en “erklæring om beskyttelse af personlige oplysninger” og en kontaktside.

5. Få et godt antivirusprogram

Uden et antivirusprogram er dine enheder i fare for at blive angrebet af skruppelløse personer. Derfor er det vigtigt at installere et antivirusprogram.

Disse programmer er kommet langt, og nu tilbyder de ud over at beskytte dine enheder mod malware også andre funktioner som f.eks. adgangskodeadministratorer og værktøjer til bekæmpelse af phishing .

6. Hold programmerne opdaterede

Et program med en ældre version kan være et smuthul, der gør det lettere for svindlere at få adgang til oplysninger. Derfor bør du altid forsøge at have den nyeste version af alle programmer.

Og da dette kan glemmes, er det muligt at indstille, at opdateringerne udføres automatisk. Bed et af dine familiemedlemmer om hjælp eller lær selv at gøre det.

Det er også klogt at kontrollere, at et program er troværdigt, før du installerer det, for ligesom mistænkelige links og dokumenter kan de gøre stor skade på dine enheder og personlige data.

7. Cybersikkerhed for ældre: Log altid af

En åben session på en ukendt enhed er en af de mest almindelige måder at miste vigtige oplysninger på. Sørg for altid at logge af på bl.a. bankers og netbutikkers sider.

Det gælder naturligvis ikke kun, når du er ude, det samme gælder for de enheder, du har derhjemme.

En mand handler online

Det er vigtigt at kontrollere sidernes sikkerhed. Log også ud af konti, når du er færdig med at bruge dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 10 mobiltelefoner, der udsender mest stråling

Hvad bør man ellers huske på, når det gælder cybersikkerhed for ældre?

Ud over ovenstående er der andre foranstaltninger, der kan hjælpe ældre med cybersikkerhed. For det første bør man være meget forsigtig, når man accepterer venneanmodninger på sociale netværk. Det er også klogt at have en privat profil og ikke give personlige oplysninger til nogen.

En anden fejl, der kan bringe dine data i fare, er at foretage en banktransaktion, mens du er forbundet til et offentligt wifi-netværk. Dette omfatter også køb og endda bare logge ind.

Offentlige wifi-netværk er et værktøj, som mange identitetssvindlere bruger til at få fat i dine data.

Som det sidste skal du huske, at hvis der er noget, du ikke ved, hvordan du skal gøre, eller som du ikke forstår, kan du altid bede om hjælp, enten fra et familiemedlem eller en person, du har tillid til. Cybersikkerhed skal tages alvorligt. Ellers kan du ende med betydelige tab.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.