Ti fødevarer du bør spise hvis du lider af blodmangel

Jernmangel hæmmer den normale produktion af røde blodceller. På den måde kan vi i kroppen få færre røde blodceller, end vi skal bruge.
Ti fødevarer du bør spise hvis du lider af blodmangel

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ud over at spise fødevarer rig på jern, bør du også gå efter C vitaminer i din diæt, hvis du lider af blodmangel, da det hjælper med at optage jernet.

Blodmangel er en tilstand med forbindelse til din kost. I mange tilfælde skyldes det et forkert indtag af næringsstoffer. Ligesom en dårlig kost kan fremkalde det, så kan kosten også være det redskab, du kan bruge til at bekæmpe det med.

I denne artikel vil vi dele nogle detaljer, du bør kende om blodmangel og visse retningslinjer, som vil hjælpe dig med at komme af med det.

Hvad er blodmangel?

Blodmangel er en tilstand karakteriseret ved en nedgang i antallet af røde blodceller. Samtidig kan man konstatere et lavt niveau af hæmoglobin.

Generelt viser blodmangel sig som et resultat af en for dårlig diæt, som mangler næringsstoffer som jern, folsyre og B12 vitamin.

Typer af blodmangel

Mangel på jern kan føre til blodmangel

Den mest almindelige type af blodmangel er forbundet med mangel på jern. Det kan vise sig, hvis du ikke spiser fødevarer med dette mineral, men det kan også komme, fordi din mave ikke fungerer korrekt, så den ikke optager disse næringsstoffer.

På samme måde kan tab af blod på grund af hæmorider, operationer eller menstruation forårsage det.

Jernmangel hæmmer den normale produktion af røde blodceller. På den måde kan vi i kroppen få færre røde blodceller, end vi skal bruge. De få der også produceres vil så typisk være meget små og have et meget lavt hæmoglobinniveau.

Ydermere kan blodmangel skyldes en mangel på folsyre eller B12 vitaminer. I det første tilfælde er det karakteriseret ved den organiske produktion af røde blodceller, som er høj men meget ustabil.

Symptomer på blodmangel

Her er de vigtigste symptomer på en person, som lider af blodmangel:

  • Træthed
  • Konstant og intens følelse af kulde
  • Hjertebanken
  • Hovedpine

Generelt er de mest iøjnefaldende tegn at man bliver bleg, man mister kræfterne og modet går også en tur nedad i de fleste tilfælde.

Diæt til at bekæmpe blodmangel

Blodmangel skyldes en mangel eller fuldstændig mangel på visse næringsstoffer. Derfor kan det hjælpe at indtage fødevarer med disse vitaminer og mineraler, så du kan komme tilbage på sporet.

Det første, du skal vide noget om, er de mængder din krop har brug for dagligt. En sund person, undtagen i specielle tilfælde som graviditet, har dagligt brug for følgende mængder:

  • Jern: 8 mg for mænd og 18 mg for kvinder
  • Folsyre: Omkring 400 mcg
  • Vitamin B12 2,4 mcg

Her er nogle af de mest gavnlige fødevarer, som vil hjælpe dig med at nedsætte risikoen for at komme til at lide af blodmangel:

1. Lucernespirer

Lucernespirer kan tilføre op til 1 mg jern per 100 gram, du spiser. Ydermere indeholder de også C vitamin, som hjælper dig med at bekæmpe blodmangel, for disse vitaminer hjælper med optaget af jernet.

2. Havregryn

Havregryn er super sunde

For hver 100 gram havregryn du spiser, får din krop cirka 5 mg jern. Således kan en kop havregryn give dig 50 % af det daglige behov for jern.

Læs også: Jernmangelanæmi hos børn

3. Rødt kød

Rødt kød indeholder jern. For hver 100 gram kød får du 3 mg jern. Men du skal samtidig sikre dig, at du ikke også indtager for meget fedt sammen med kødet.

4. Tørrede figner

En anden fødevare, som kan hjælpe dig med at bekæmpe blodmangel, er tørrede figner, som indeholder 4,2 mg jern per 100 gram. Friske figner indeholder også jern, men i mindre mængder: 0,6 mg per 100 gram.

5. Kiwi

Kiwier indeholder en masse C vitaminer

Kiwi indeholder en masse C vitaminer: Omkring 98 mg per 100 gram. Men selvom de ikke indeholder jern, indeholder det en masse C vitaminer, som hjælper din krop med bedre at optage mineraler fra andre kilder.

6. Linser mod blodmangel

Linser har 3,3 mg jern for hver 100 gram. Udover det indeholder de vigtige næringsstoffer såsom folsyre og kobber.

Læs også: Lækker opskrift med linser og grøntsager

7. Ølgær

Ølgær indeholder et bredt udvalg af mineraler, sporingsstoffer og proteiner. Det indeholder også alle B vitaminerne.

8. Miso

Miso er et krydderi lavet af soya, gryn og havsalt. Alle former for miso giver jern, men det mest gavnlige er hatcho, fordi det indeholder et total på 7,1 mg per 100 gram.

9. Pistacienødder mod blodmangel

Pistacienødder er lækre og sunde

Pistacienødder kan hjælpe med at bekæmpe blodmangel, fordi de indeholder 3,9 mg jern per 100 gram.

De indeholder også kobber med cirka 1,2 mg per 100 gram, hvilket er et andet mineral, der kan forårsage blodmangel, hvis man ikke får det. På den måde kan en kombination af begge næringsstoffer hjælpe med til at bekæmpe blodmangel.

10. Beder

Beder kan give 0.80 mg jern for hver 100 gram. De indeholder også C vitamin og folsyre.

Disse tre næringsstoffer sørger for en god barriere, som kan beskytte dig mod blodmangel. I alle tilfælde er det en god ide at opsøge en professionel hjælp, som kan hjælpe dig med at gensskabe din krop igen.

Denne specialist vil kunne fortælle dig, hvilke fødevarer du bør spise alt efter dit behov. Husk at du skal følge en diæt for at kunne bekæmpe blodmangel på en kontrolleret måde.

Det kan interessere dig ...
Almindelige symptomer på parasitter i tarmen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Almindelige symptomer på parasitter i tarmen

Tarmparasitter er et ret irriterende problem. De almindelige symptomer på parasitter i tarmen er svære at diagnostisere. Læs mere om dem her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.