7 tips til at tale med børn om skilsmisse

Det er ikke let at tale med børn om skilsmisse, men hvis man gør det rigtigt, kan det hjælpe dem til at forstå, udtrykke sig og komme videre. Vi deler nogle tips med dig.
7 tips til at tale med børn om skilsmisse
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 12 juli, 2023

For nogle få årtier siden var børn af skilte forældre i mindretal og led oftere under forvirring, desorientering og stigmatisering. I dag er skilsmisse en mere almindelig realitet, men det gør det ikke nemmere at tilpasse sig situationen. Derfor vil vi gerne dele nogle tips til at tale med børn om skilsmisse.

Selv om dine børn allerede kender til ægteskabelige separationer og har oplevet det i deres nære miljø, vil det være smertefuldt at opleve forandringen i deres egen familie. Separationen vil påvirke barnet og forandre hans eller hendes liv, men det behøver ikke at være en traumatisk begivenhed.

Dette afhænger i høj grad af forældrenes kommunikationsfærdigheder og følelsesmæssige intelligens. Det er vigtigt at vide, hvordan man skal gribe nyheden an og formidle den på passende vis samt at ledsage barnet i processen. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, kan disse tips være nyttige.

1. Hvornår skal du tale med børn om skilsmisse?

Det er vigtigt ikke at formidle nyheden til børnene, før skilsmissen er en fast beslutning. Nogle gange kan problemer komme og gå, og det, der virkede som en uundgåelig separation, ender med at blive givet en chance til.

At opleve disse op- og nedture kan være meget forvirrende for børn og unge. Så vent, til du er sikker på din beslutning, før du begynder samtalen.

Når du har besluttet dig, skal du vælge et passende tidspunkt, hvor I kan være alene og rolige. Hav samtalen i hjemmet, da det er et sikkert sted for dem.

Tal med alle dine børn på samme tid. Eliminér distraktioner, f.eks. tv eller mobiltelefoner, og se dem i øjnene. Du kan endda sørge for at opretholde en vis fysisk kontakt, hvis dine børn er meget små.

Det er en rigtig god idé, at begge forældre er til stede under samtalen, og at I viser enighed og sammenhold. Det vil give børnene en følelse af tryghed, fordi de vil se, at de fortsat kan stole på jer begge.

Far og søn er eksempel på at tale med børn om skilsmisse
Hvis det kun er den ene forælder, der taler med børnene, fremmer det billedet af uenighed mere og fremmer ikke en følelse af tryghed hos børnene.

2. Hvad skal man sige om årsagerne til bruddet?

Det er naturligt, at børn gerne vil vide, hvorfor deres forældre bliver skilt. I dette tilfælde er det mest hensigtsmæssige at svare oprigtigt, men med et klart hoved: Glem ikke, at I begge er deres vigtigste tilknytnings- og referencefigurer.

De har ikke brug for at høre beskyldninger eller bebrejdelser.

Du kan forklare, at det på nuværende tidspunkt ikke er den bedste løsning for jer at fortsætte som par. Fortæl dem, at I har forsøgt at få forholdet til at fungere, men at det nogle gange er kompliceret at leve sammen, og at dette er den bedste beslutning for alle.

Tag også hensyn til børnenes alder for at tilpasse sproget og forklaringerne til deres evne til at forstå.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad man kan forvente efter en skilsmisse

3. Forklar, hvordan skilsmissen vil påvirke deres liv

Når du vil tale med børn om skilsmisse, er det afgørende, at du forklarer, hvordan skilsmissen vil påvirke deres liv på et praktisk plan. Hvad vil der ske og hvornår? Spørgsmål som f.eks. hvor de vil bo, hvor meget tid de vil tilbringe med hver forælder, og om de vil skifte skole, aktiviteter eller rutiner bør alle gennemgås.

Det kan være vigtigt at have svarene på disse typer spørgsmål før samtalen for at formidle klarhed og struktur og ikke lade dem svømme i et hav af tvivl og usikkerhed. Forklar, at I vil tage hensyn til deres mening om tidsfordelingen, men at de ikke behøver at vælge eller bekymre sig om det.

I, de voksne, vil beslutte det. De skal også vide, at du vil gøre alt for ikke at forstyrre deres liv og deres daglige rutiner.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan undgår du et stagnerende forhold

4. Forsikr dem om din ubetingede kærlighed

Hvis der er ét vigtigt budskab at formidle i denne situation, er det ubetinget kærlighed. Forsikr børnene om, at I begge elsker dem betingelsesløst, og at dette ikke vil ændre sig. Sørg for, at de ved, at de stadig kan regne med jer begge to i alt, hvad de har brug for, og at I vil være ved deres side, selv om I ikke længere bor sammen.

De frygter måske, at ligesom jeres kærlighed til hinanden er ophørt, vil jeres kærlighed til dem også ophøre. Derfor er det nødvendigt at bekræfte og forsikre dem om, at de fortsat vil modtage kærlighed, nærvær og støtte fra jer begge. Sørg for, at de ved, at I stadig er deres forældre, og at I vil arbejde sammen om at give dem det bedste.

5. Undgå skyldfølelse, når du vil tale med børn om skilsmisse

Det er måske svært for dig at forstå, men mange børn har en tendens til at give sig selv skylden, når deres forældre bliver skilt. De antager, at det er sket, fordi de har opført sig dårligt, begået en fejl eller ikke har været i stand til at klare opgaven.

Så selv om dine børn ikke udtrykker det, så forsikr dem om, at beslutningen ikke har noget med dem at gøre, at de er vidunderlige, og at det er et spørgsmål om voksne og parforhold.

6. Tillad dem at udtrykke deres følelser

Når du vil tale med børn om skilsmisse, kan du måske observere blandede og uventede reaktioner. Nogle børn er meget berørte, mens andre virker helt ligeglade.

De enkelte børns forsvarsmekanismer kan være meget forskellige, og dette er ikke en let nyhed at bearbejde. Så vær først og fremmest tålmodig.

Børn skal have lov til at udtrykke deres følelser, uanset om de er vrede og rasende, forvirrede eller triste. Uanset om de har brug for at græde, stille spørgsmål eller lade samtalen ligge til senere. Det er vigtigt at respektere dem og ikke undertrykke deres følelser.

Det er også godt for jer som forældre at give udtryk for, hvordan forandringen får jer til at føle jer. Det vil ikke mindske din autoritet. Tværtimod vil det at vise sårbarhed hjælpe dine børn til at se, at det er naturligt at have og udtrykke følelser.

Du kan spørge dem, hvordan de har det, og om der er noget specifikt, de har brug for at vide. Du bør dog også være opmærksom på deres nonverbale sprog og udtryk. For det kan være svært for dem at verbalisere, især de yngre børn.

Forældre med barn imellem sig gennemgår skilsmisse
At prioritere børnenes trivsel bør være en regel i skilsmisser, selv om det desværre ikke altid følges.

7. Når du har formået at tale med børn om skilsmisse, skal du ledsage dem

Som det sidste skal du huske på, at denne samtale kun er begyndelsen. Det er en første kontakt med den kommende forandring. Dine børn og teenagere vil få brug for at tage emnet op igen senere, stille spørgsmål, når de opstår, eller udtrykke deres følelser, når de har fundet sig til rette med det.

Hav nye samtaler, efterhånden som dagene og månederne går. Vær klar til spontane samtaler, der kan opstå.

Kort sagt er det ikke let at tale med børn om skilsmisse. Det er en forvirrende og smertefuld situation for alle.

Men ved at planlægge denne samtale i forvejen, vise enighed fra forældrenes side og frem for alt tilbyde børnene kærlighed og støtte, vil det blive en lettere pille at sluge. Dette vil kun være begyndelsen. Det vil lægge grunden til, at de forstår, at hverken kærligheden eller familien er forbi. Situationen vil bare forandre sig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bolaños, I. (2015). Custodia compartida y coparentalidad: una visión relacional. Psicopatología Clínica Legal y Forense15(1), 57-72.
  • Cantón, J, Cortés, M. R., & Justicia, M. D. (2002). Las consecuencias del divorcio en los hijos. Psicopatología Clínica Legal y Forense2(3), 47-66.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.