Typer af dysgrafi, årsager og behandlinger

Dysgrafi er en sygdom, der hæmmer evnen til at skrive. Vi vil fortælle dig om de forskellige typer af dysgrafi, årsager og behandlinger.
Typer af dysgrafi, årsager og behandlinger
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 05 juli, 2023

Dysgrafi er en neurologisk lidelse, der hæmmer en persons evne til at skrive. Det omfatter den generelle mekanik i skriftlig transskription, dvs. håndskrift, maskinskrivning og stavning. Der findes flere typer af dysgrafi.

Det anslås, at 5-20% af unge studerende har en eller anden form for skrivevanskeligheder, men den præcise udbredelse af dysgrafi er et mysterium. De fleste børn har svært ved at skrive, da det er en færdighed, der kræver indlæring og øvelse.

Men hvis et barns håndskrift er meget rodet, eller deres idéer virker uorganiserede på trods af anstrengelser, kan de have lidelsen.

I dag vil vi fortælle dig alt om de forskellige typer af dysgrafi samt årsager og behandlinger.

Hvad er symptomerne?

Dysgrafi hindrer evnen til at skrive, men det ændrer også sammenhængen i skrevne ord. Dette skyldes, at hvis barnet skal fokusere al sin opmærksomhed på transskription, kan evnen til at udtrykke koncepter og idéer blive mere besværlig. Derfor er det en forstyrrelse, der gør det svært at mestre skrivning generelt.

Understood.org viser os nogle af de mest almindelige tegn på dysgrafi. Blandt dem finder vi følgende vanskeligheder:

 • At forme bogstaver korrekt.
 • Konsekvent at placere mellemrum mellem bogstaverne på siden.
 • At skrive i en lige linje.
 • At holde den samme størrelse på bogstaverne i hele teksten.
 • Kontinuerlig sletning af skrevne ting.
 • Komplikationer med at opretholde stavemønstre: Dette inkluderer ufuldstændige ord, stavefejl og placering eller fravær af bogstaver.

Ud over de problemer, vi kan observere på papiret, siger barnets kropsholdning også meget om hans/hendes skriveevne. Et barn med dysgrafi vil holde usædvanligt på blyanten, indtage mærkelige stillinger, mens han/hun skriver, eller orientere papiret dårligt.

Pige kæmper med at skrive og repræsenterer de forskellige typer af dysgrafi
Skolevægring kan være relateret til dysgrafi, så det er vigtigt at overveje passende støtte til disse børn.

Du kan også være interesseret i at læse denne artikel: Sådan kan man hjælpe et barn med at tilpasse sig til en ny skole

De forskellige typer af dysgrafi

Som det fremgår af hjemmesiden Special Needs, er der flere typer af dysgrafi. Vi vil fortælle dig om dem i nedenstående liste:

 • Dyslektisk dysgrafi: Dannelsen af spontane ord er ulæselig, men kopierede sætninger forstås normalt.
 • Motorisk: Forårsaget af manglende motoriske færdigheder og muskeltonus. Både kopierede og originale sætninger er normalt ulæselige. Personerne kan danne sætninger, men det kræver en stor indsats og dedikation.
 • Mellemrum: Som navnet antyder, er barnet ikke i stand til at forstå begrebet mellemrum, så han/hun sætter sætninger sammen og har problemer med at holde linjeafstand og margener. Men sætningerne er forståelige, og bogstaverne følger en sammenhængende rækkefølge.
 • Fonologisk: Består af vanskeligheder med at skrive og stave komplekse nye ord. Disse børn er ikke i stand til at huske fonemer.
 • Leksikalsk: En meget sjælden form for dysgrafi, hvor personen forstår ord, der staves, som de lyder, men kæmper med uregelmæssige ord. Det er mere almindeligt på engelsk og fransk.

Hvad er årsagen til dysgrafi?

Det kan være en udfordring at finde årsagen til dysgrafi hos børn. Men hvis det er erhvervet i voksenalderen, kan det skyldes hjerneskade, tumorer, slagtilfælde og andre begivenheder, der involverer hjernen.

Der er to hovedmistænkte for dysgrafi hos børn, som er neurologiske og motoriske. Det første tilfælde behøver ikke nødvendigvis at være alvorligt, for nogle gange forhindrer visse små lidelser den korrekte rækkefølge, hvilket gør det svært for barnet at kommunikere skriftligt. Eksperter har forbundet flere tilstande med dysgrafi, såsom ADHD (attention deficit hyperactivity disorder).

Psykomotoriske eller motoriske årsager kan være lidt mere følsomme, da flere medfødte sygdomme for eksempel forårsager progressiv muskeldystrofi.

Diagnosticering af typer af dysgrafi

ADDitude-webstedet, som er specialiseret i ADHD, afslører, at diagnosen dysgrafi stilles på en standardiseret måde gennem evalueringen af SLD (Specific Learning Disorder). For at et barn kan opfylde kriterierne, skal følgende 4 søjler være opfyldt:

 1. Have mindst 6 af de standardiserede symptomer, der hindrer indlæring i mindst 6 måneder.
 2. Have betydeligt reducerede akademiske evner sammenlignet med jævnaldrende. Dette skal gøre det vanskeligt for barnet at klare sig i skolen.
 3. Vanskelighederne skal være startet i skolemiljøet, selvom de bliver mere tydelige i arbejdsmiljøet.
 4. Andre mulige lidelser, som f.eks. blindhed, bør udelukkes.

Behandling af de forskellige typer af dysgrafi

Dysgrafi er en tilstand, der vil følge barnet hele livet, og som ikke kan helbredes. Tilgangen, både i skolen og i hjemmet, er at opmuntre til øvelse og udvikling af færdigheder. Tilstanden kan dog ikke løses med medicin eller kirurgi.

Men bare fordi det er permanent, betyder det ikke, at det ikke kan blive bedre. I disse tilfælde anbefales ofte ergoterapi, hvor terapeuterne hjælper barnet med at skrive bedre og indtage mere effektive arbejdsstillinger. Derudover bør skolen tilbyde særlige undervisningsforløb i henhold til barnets behov.

Dreng ser ængstelig på bog
Nogle opmærksomhedsforstyrrelser er blevet kædet sammen med dysgrafi, da de kan påvirke skriveprocessen og evnen til at forstå skrivefejl.

Tips til at forbedre håndskrift

Afslutningsvis er her nogle tips, der kan anvendes til et barn med dysgrafi for at gøre tingene lettere for ham/hende. Hjemmesiden LDonline.org præsenterer mange muligheder:

 • Giv barnet et papir med faste linjer, så det er lettere for ham/hende at følge en sammenhængende struktur, når han/hun skriver.
 • Lad barnet prøve forskellige typer kuglepenne og blyanter, indtil han/hun finder en, han/hun er tryg ved.
 • Begynd skriveprocessen med barnet ved at indfange idéer i form af tegninger og optagelser.
 • Lær barnet forskellige skriveteknikker og tider. Barnet vil være i stand til at tilpasse sig den, der er nemmest for ham/hende.
 • Reducér opgaven med at kopiere sætninger, da det er bedre at opmuntre til selvstændighed og øvelse.

Vi tror også, du vil kunne lide at læse denne artikel: Hård hud af at skrive: Årsager og behandling

Dysgrafi er kronisk, men det kan behandles

Det er en udfordring at opsummere dysgrafi på nogle få linjer, da det er en meget kompleks og varieret klinisk enhed. Hvis du har dysgrafi, eller dit barn viser tegn på det, anbefaler vi, at du gennemgår de sider, vi har citeret i denne artikel, især hvad angår tilgangen i hjemmet.

Bare fordi dysgrafi er livsvarigt, betyder det ikke, at det ikke kan behandles. Derfor vil terapi og øvelse være de bedste allierede for et barn med dysgrafi. Med tålmodighed og dedikation kan en person med denne tilstand opnå en vis grad af selvstændighed i skrivningen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.