Vigtigheden af at tale om selvmord og nogle tips til at gøre det

Ved at tale om selvmord kan man redde liv ved at bygge broer til dem, der ikke kan finde en vej ud. Find ud af, hvordan du på passende vis griber en samtale om det an.
Vigtigheden af at tale om selvmord og nogle tips til at gøre det
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 20 september, 2022

Selvmord er en af de vigtigste dødsårsager på verdensplan. Hvert år tager ca. 1 million mennesker deres eget liv. Mange flere forsøger at gøre det. På trods af dette hersker der stadig tavshed om emnet. Af samme grund og i anledning af Verdensdagen for selvmordsforebyggelse den 10. september vil vi gerne fortælle dig om vigtigheden af at tale om selvmord.

Når en person beslutter sig for at tage sit eget liv, står han eller hun over for en lidelse, som er svær at forstå for dem, der ikke er i hans eller hendes sted.

Det er imidlertid almindeligt, at disse mennesker er tvunget til at håndtere deres smerte i stilhed og hemmelighedskræmmeri. På et samfundsmæssigt plan har vi en tendens til at undgå emnet eller dømme dem, der har sådanne tanker.

Men at tale om selvmord kan redde liv og forhindre ødelæggelser, der påvirker hele familier. Lad os undersøge vigtigheden af at begynde at gøre det og nogle vigtige punkter.

Vigtigheden af at tale om selvmord

Der er en udbredt opfattelse af, at det at tale om selvmord tilskynder folk til at begå selvmord. Derfor nævnes det sjældent i medierne, og folk foretrækker ikke at tale om det med deres kære, der er i nød. Det modsatte er imidlertid sandt: Det er nødvendigt at tale om det.

Denne tro skyldes den såkaldte “smitteeffekt” eller Werther-effekt, hvorefter folk har en tendens til at begå flere selvmord efter at have set dem beskrevet i medierne. Man ved dog, at dette kun sker som følge af journalistisk fejlbehandling, hvor emnet behandles på en sensationel og overfladisk måde.

Når man nærmer sig emnet med bevidsthed, uden at give specifikke eller grumme detaljer, uden at forherlige det og med fokus på de tilgængelige muligheder for at få hjælp, er resultatet det modsatte. Ved at normalisere det at tale om selvmord kan mennesker med denne type tanker føle sig forstået, lyttet til og have alternativer til rådighed.

At tale om disse tanker er befriende, skaber en katarsis og fjerner den følelse af ensomhed og isolation, som ofte opleves og kun øger ubehaget. Desuden giver det folk mulighed for at være opmærksomme på advarselstegn. Så kan de handle i tide og tilbyde den nødvendige støtte og hjælp.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sommerdepression: Årsager, symptomer og hvordan man håndterer det

Tips til at tale om selvmord

At stå over for en samtale om selvmord er ikke let for nogen af parterne. Men i betragtning af dens betydning er det nødvendigt at gøre det. Her er nogle tips, der kan hjælpe.

Mand og kvinde er ved at tale om selvmord

Det er ikke let at tale om det, men det er nødvendigt. Det er en fejltagelse at ignorere muligheden

Spørg åbent

Selv om det er ubehageligt og smertefuldt, er det at foretrække at spørge åbent om det, hvis du har mistanke om, at en nærtstående har selvmordstanker. Dette vil give plads til følelsesmæssig udfoldelse og frigørelse, hjælpe med at bygge broer og mindske den anden persons følelse af ensomhed.

Med dette spørgsmål vil de vide, at du bekymrer dig om deres velbefindende, at du er bekymret og villig til at ledsage og hjælpe dem.

Anvend aktiv lytning

En person, der overvejer at tage sit eget liv, befinder sig i en smertefuld proces. Han eller hun har brug for forståelse. Men for at forstå personen er det vigtigt at lytte til det, han eller hun har at sige.

Tag en ægte interesse i det, han eller hun føler, vis dig nær og tilgængelig. Bliv ikke chokeret over ordene og forsøg ikke at forhindre personen i at tale om det. Følelsesmæssig udluftning er nødvendig.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fødselsdepression: Hvordan håndterer man det?

Vær empatisk og bekræft den andens lidelse

Det er ikke altid let at være empatisk. Når en selvmordstruet person taler til os om sine følelser og motiver, kan vi have en tendens til at invalidere og underminere dem.

“Vi har alle sammen problemer, det er ikke noget særligt, det er bare en hård periode”. Disse sætninger hjælper ikke. For selv om vi ikke forstår det, er den anden persons lidelse så stor, at der ikke er nogen vej ud. For at lindre deres smerte og ledsage dem, er det vigtigt, at vi giver gyldighed til det, de føler.

Døm ikke og kom ikke med moralske bebrejdelser

Ofte undgår mange mennesker at tale om selvmord af frygt for at blive dømt af deres nærmeste. Det kan være uforståeligt for dig, at nogen ønsker at tage sit eget liv. Måske finder du det endda moralsk forkasteligt. Men du må ikke dømme.

At kritisere ham eller hende, få ham eller hende til at føle sig skyldig eller skamme sig er ikke en god måde at håndtere det på.

Ingen forstår, hvad en anden føler, hvis man ikke selv er i hans eller hendes sted. Nogle gange, når livet stiller os over for udfordringer, der overstiger vores evne til at klare dem, kan det virke som den eneste udvej at give op.

Tilbyd og tilskynd til social støtte

I denne tid er det afgørende, at du tilbyder ubetinget støtte, kammeratskab og tilstedeværelse. Afsæt din tid og opmærksomhed til den pågældende person. Ikke ved at få personen til at føle sig overvåget eller forfulgt, men ved at vise ægte kærlighed og omsorg.

Social støtte er et stærkt beskyttende element i disse tilfælde, så det er tilrådeligt at styrke personens støttenetværk og minde vedkommende om, at du er der for ham eller hende.

En kvinde viser sin støtte for en mand

Støtten skal være tydelig. Den anden person skal forstå, at andre er der for at hjælpe.

Tal om tilgængelige alternativer og støttemuligheder

Når man taler om selvmord, er det først og fremmest vigtigt at fokusere på tilgængelige alternativer og løsninger. Når den anden person åbner sig for os og fortæller os, hvad der bekymrer og plager dem, skal vi hjælpe dem med at få et bredere perspektiv.

Mennesker med selvmordstanker har ofte en depressiv tilskrivningsstil. Det vil sige, at de fortolker de dårlige ting, der sker for dem, som deres egen skyld, der påvirker alle områder af deres liv og er umulige at ændre. Dette skaber en følelse af håbløshed og hjælpeløshed, som får dem til ikke at se nogen udvej.

At hjælpe dem med at finde lyset for enden af tunnelen, de tilgængelige løsninger og opmuntre dem til at søge professionel hjælp er de mest relevante opgaver i disse tilfælde.

Det kan redde liv at tale om selvmord

Kort sagt er det på tide at bryde tabuet omkring selvmord og begynde at gøre det synligt og normalisere det. De, der overvejer selvmord, har brug for at finde lytning, empati og støtte fra deres omgivelser. De har brug for at udtrykke, hvad de tænker og føler.

Når vi giver mulighed for at tale om det, bygger vi en bro, der gør en forskel, så længe vi gør det på en passende måde. Så lad os undgå tavshed og sensationalisme og fokusere på forebyggelse. At tale om selvmord kan redde liv.

Det kan interessere dig ...
Hvad er gul september?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er gul september?

Gul september er et initiativ til forebyggelse af selvmord. Hvert år tager mere end 700.000 mennesker deres eget liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Herrera Ramírez, R., Ures Villar, M. B., & Martínez Jambrina, J. J. (2015). El tratamiento del suicidio en la prensa española:¿ efecto werther o efecto papageno?. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(125), 123-134.
  • Marchetti, I., Alloy, L. B., & Koster, E. H. (2019). Breaking the vise of hopelessness: Targeting its components, antecedents, and context.
  • Priester, M. J., & Clum, G. A. (1992). Attributional style as a diathesis in predicting depression, hopelessness, and suicide ideation in college students. Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment14(2), 111-122.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.