Weight Watchers-tilgangen: Hvad det er, fordele og ulemper

Formålet med Weight Watchers er at fremme vægttab ved hjælp af en sund kost baseret på friske fødevarer. Læs mere om den her.
Weight Watchers-tilgangen: Hvad det er, fordele og ulemper

Sidste ændring: 22 april, 2023

Weight Watchers-kuren har til formål at fremme vægttab, men på den sundeste måde muligt. Der er tale om en metode, der kan give et vægttab på omkring et kilo om ugen.

Det er en af de protokoller, som mange berømtheder har gennemført, og som har givet dem mulighed for at opnå gode resultater. Inden vi begynder, bør vi dog nævne, at det er lige så vigtigt at tabe sig, som det er at holde vægten i løbet af månederne.

De fleste diæter mislykkes, fordi de ikke påvirker vanerne, og fordi de ikke skaber god tilslutning på mellemlang sigt. Frustrationen vil til sidst sætte ind, og dermed vil der opstå en efterfølgende rebound-effekt. Det er bedre at søge efter mindre hurtige fremskridt i tid, men som er vedvarende.

Hvad er Weight Watchers-kuren?

Som nævnt har Weight Watchers-kuren til formål at forårsage positive ændringer i kroppens sammensætningstilstand. For at gøre dette fokuserer den på indtagelse af magre og friske fødevarer med lidt forarbejdning.

Den lægger stor vægt på proteiner, som er nøgleelementer til at forebygge muskeltab og udvikling af komplekse sygdomme som sarkopeni. Dette fremgår af forskning, der er offentliggjort i tidsskriftet BioMed Research International .

På den anden side foreslås det at spise grøntsager dagligt, både frugt og grøntsager. Disse fødevarer indeholder flere vigtige mikronæringsstoffer og fytokemikalier, der bidrager til at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres ophobning i vævene.

Denne effekt har vist sig at være afgørende for at forebygge udbruddet af sygdomme, der påvirker helbredet, såsom hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Det er også vigtigt at opnå et tilstrækkeligt indtag af fedtstoffer af god kvalitet. Disse findes i fødevarer som fede fisk, ekstra jomfruolivenolie, nødder og avocado. Da de er umættede, er de med til at modulere inflammation i det indre miljø.

Det anbefales at prioritere især omega-3-fedtstoffer, da de beskytter mod ændringer i homøostase, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Biomedicine & Pharmacotherapy .

Kvinde laver madplan

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sund kost og motion: Den perfekte kombination

Fødevarer, der skal undgås

Denne tilgang går ud på at undgå forarbejdede fødevarer, sukkerholdige drikkevarer og især slik og kager. De indeholder høje koncentrationer af simpelt sukker, som påvirker stofskiftets funktion negativt.

Regelmæssig indtagelse af disse varer er forbundet med en øget forekomst af type 2-diabetes, som går hånd i hånd med fedme. På den anden side er de fleste ultraforarbejdede fødevarer en kilde til transfedtsyrer. I modsætning til cis-fedtsyrer har disse inflammatoriske egenskaber.

De påvirker immunsystemets effektivitet og kan fremme fejl i cellereplikation eller mitokondrielle processer. Det er derfor vigtigt at reducere deres tilstedeværelse i kosten mest muligt.

Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at begrænse indtagelsen af alle disse fødevarer uden at fjerne dem helt. Lad os sige, at overholdelse af retningslinjen søges gennem variation, uden at forbyde og uden at forårsage angst hos personer, der følger den.

Også selve udarbejdelsen af menuen vil blive bestemt af visse aspekter såsom alder, køn og vægttabsmål for personen.

Forskelligt forarbejdet kød

Kosten er ikke nok

På trods af ovenstående bør det bemærkes, at det ikke kun er nødvendigt at ændre kosten for at tabe sig. Det vil også være afgørende at fremme regelmæssig fysisk træning. Ellers vil de forventede resultater i mange tilfælde ikke blive opnået.

Det skyldes, at muskler er det mest metabolisk aktive væv. Hvis det ikke er til stede i kroppen i tilstrækkelige mængder, vil det være næsten umuligt at etablere et energiunderskud, der gør det muligt at oxidere fedt.

Blandt de typer af aktivitet, der kan udføres, bør styrkearbejde og intervaltræning med høj intensitet prioriteres. Det er dem, der forårsager de største positive variationer i tilstanden af kropssammensætningen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er ulemperne ved raw food diæten?

Weight Watchers-tilgangen: En mekanisme til vægttab

Kort sagt tilbyder Weight Watchers-tilgangen et sundt alternativ til vægttab baseret på indtagelse af friske fødevarer. Selv om det ikke er omtalt ovenstående, er det også vigtigt at undgå alkoholholdige drikkevarer. Disse er en kilde til tomme kalorier og skaber sundhedsproblemer.

Afslutningsvis skal man huske på, at nogle mennesker ikke er i stand til at tabe sig effektivt på grund af genetiske eller mikrobiota-relaterede problemer. Derfor skal du ikke fortvivle.

Fedme og overvægt er komplekse sundhedsproblemer, som skal behandles vedvarende over tid. Den gode nyhed er, at videnskaben gør flere og flere opdagelser i denne henseende og foreslår effektive metoder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002;56(8):365-379. doi:10.1016/s0753-3322(02)00253-6

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.