Beskrivelse og anvendelse af natriumkaseinat

Natriumkaseinat er en komponent, der udvindes fra mælkeprotein. Ved du, hvad det er, og hvad det bruges til? Læs med for at finde ud af det.
Beskrivelse og anvendelse af natriumkaseinat
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Du har måske allerede hørt om natriumkaseinat. I tilfælde af at du ikke har, så er det en komponent, der udvindes fra mælkeprotein. I dagens artikel vil vi diskutere, hvad det er, og hvad det bruges til. Læs med for at finde ud af mere.

Dette substans kommer fra kasein, så det har en høj biologisk værdi. I den forstand er anvendelsen af det som et kosttilskud ret populært i fødevareindustrien. Det skyldes, at det kan ændre og give tekstur til adskillige produkter.

Hvad er natriumkaseinat?

Kasein er det primære protein i komælk, hvor det dækker over 80% af det totale. Man skal altså udvinde natriumkaseinat kemisk.

Generelt gør folk det gennem anvendelse af specialiserede enzymer eller ved at tilføje et syrligt substans såsom citronsaft eller eddike. Formålet med dette er at reducere syrligheden og danne osteløbe. Man kan dermed få natriumhydroxidsalt ved at adskille væsken.

Egenskaber

Natriumkaseinat indeholder næsten 90% af dets vægt i protein. Dette produkt har alle de essentielle aminosyrer, og dets høje biologiske værdi og ernæringsmæssige egenskaber kommer fra det.

Ligeledes skiller det sig ud for sine funktionelle egenskaber, fordi det har evnen til at holde på vand, danne gel, emulgere fedt og stabilisere substanser.

Mælk på glasflaske

Anvendelse af natriumkaseinat

Fødevareindustrien bruger det til at lave produkter, som kræver fedt, såsom dessert. Det er på grund af dets karaktertræk, især potentialet til at danne stabile emulsioner.

Dette salt er dermed et interessant alternativ i produktionen af sunde fødevarer. Det er i det mindste, hvad der skrives i studiet Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.

Dette substans har anvendelsesmuligheder i forskellige fødevarer såsom snacks med ostesmag, margarine, muslibarer, forarbejdet kød, chokolade, mælkepulver til kaffe, is, brød og proteinpulver.

Derudover er salt et antikatabolsk produkt – det forhindrer nedbrydelsen af muskler. Det er dermed glimrende i perioder med faste og under hvile om natten, eftersom det hjælper med at bevare muskelmasse, når man følger en striks kost.

I den forstand er dets bidrag til fysisk aktive personer, der følger en kur eller søger definering af musklerne, fremragende. Ikke kun fordi det hjælper med at gendanne muskelfibre, men også fordi det er mættende.

Dette substans findes som regel i forarbejdede fødevarer, og det bruges også til at tilpasse teksturen og kemikaliernes stabilitet i en række produkter såsom lægemidler, makeup, hygiejneprodukter og produkter til personlig pleje.

Kontraindikationer

Natriumkaseinat er som regel sikkert for de fleste personer, men nogle er allergiske over for det. Adskillige studier påstår faktisk, at kasein kan føre til intolerance på grund af dets betydelige inflammatoriske potentiale.

Allergi over for kasein

Der er tider, hvor immunsystemet identificerer natriumkaseinat som en skadelig komponent og dermed frigiver det histamin for at kunne neutralisere det. Den nøjagtige allergiske reaktion varierer blandt folk, men det kan inkludere symptomer såsom:

  • Tilstoppet næse og øget slim.
  • Kløende øjne.
  • Mavepine, kramper og diarré.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 6 proteinrige hårmasker der holder dit hår smukt

Nyreskade

Kasein reducerer nyrefunktionen, hvilket med tiden øger metabolisk surhed. Ifølge et studie udført på rotter udviklede personer, som fulgte en kost rig på dette protein og dets derivater, en gradvis reducering i filtreringen i nyrerne.

Lad os dog slå fast, at et moderat indtag af kasein hos personer med sunde organer, ikke vil føre til sundhedsproblemer.

Kvinde laver en salat

Veganere

Natriumkaseinat udvindes fra komælk, så det er ikke passende til personer, der følger en vegansk kost eller kost uden mejeriprodukter. De forarbejdede fødevarer, som typisk indeholder det som en ingrediens, er kaffeprodukter på flaske, mælkefri ost og muslibarer. Læs ernæringsmærkerne for at gøre rede for enhver tvivl.

Afsluttende bemærkninger om natriumkaseinat

Som du kan se, kan denne form for salt anvendes i mange industrielt forarbejdede produkter på grund af dets mange egenskaber. Derudover kan det være et godt tilskud til personer, der søger at forbedre deres kropsmasse, fordi det er en komponent med en høj biologisk værdi. 

Du skal selvfølgelig tale med en professionel for at sikre dig, at der ikke er nogen kontraindikationer, før du tilføjer det regelmæssigt til din kost.

Det kan interessere dig ...
De fire kostplaner opbakket af videnskaben
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De fire kostplaner opbakket af videnskaben

Der er så mange kostplaner, som er eller har været moderne. Det er dog ikke dem alle, der faktisk er sunde. Læs om kostplaner opbakket af videnskab...  • Domínguez-Meléndez, V., Aguiñiga-Sánchez, I., Moreno-Fierros, L., Torres, B., & Osorio, E. S. (2017). Sodium caseinate increases the number of B lymphocytes in mouse. Biomédica37(4), 571-576.
  • Phisitkul, S., Hacker, C., Simoni, J., Tran, R. M., & Wesson, D. E. (2008). Dietary protein causes a decline in the glomerular filtration rate of the remnant kidney mediated by metabolic acidosis and endothelin receptors. Kidney international73(2), 192-199.
  • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
  • What Is Sodium Caseinate? Everything You Need to Know. Disponible en Healthline.com
  • Huck Iriart, C., Rincón Cardona, J. A., Montes de Oca Avalos, J. M., & Candal, R. J. (2014). Gelificación de Emulsiones de Caseinato de Sodio como Alternativa a las Grasas Trans.
  • Bagés, María Catalina M., et al. “Recomendaciones sobre el diagnóstico y el tratamiento de la alergia a la proteína de la leche de vaca en población pediátrica colombiana-Posición de expertos.” (2019).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.