Derfor bør du nyde havregryn og dets fordele

I denne artikel vil vi tale om havregryn og dets fantastiske sundhedsmæssige fordele. Det er let at tilføje det til din kost, fordi det er meget alsidigt. Læs med her for at finde ud af mere!
Derfor bør du nyde havregryn og dets fordele
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Havregryn giver mange fordele for dit helbred. Faktisk har flere og flere mennesker indset, at det er et bedre – og meget billigere – alternativ til en æske cornflakes eller lignende. Så forbruget er stigende. Dette er gode nyheder, fordi det er meget sundt, så vi bør nyde havregryn og dets fordele.

Viden er også magt, og mange mennesker er slet ikke klar over, hvor meget deres kost påvirker deres velbefindende!

En af de bedste ting ved havregryn er, at du kan integrere det i alle slags retter, da dets milde smag passer godt sammen med de fleste ingredienser. Den mest almindelige måde at spise det på er til morgenmad. Du kan dog også bruge det til at lave snacks, du kan spise mellem måltiderne.

Så i dag vil vi fortælle dig mere om havregryn og dets fordele, så du kan se, hvorfor du bør inkludere det i din daglige kost. Vi giver dig også nogle idéer til, hvordan du integrerer det i dine daglige måltider.

Havregryn og dets fordele

Havregryn er ganske alsidigt og er meget sundt. Det er ideelt som hovedbestanddel eller som supplement til andre ingredienser i enhver opskrift. Du får stor fordel af dets ernæringsmæssige egenskaber, og det giver et anderledes strejf til dine retter.

Læs også: 13 grunde til at spise havregryn hver morgen

Havregryn er rige på fibre og komplekse kulhydrater, der blandt andet forbedrer glukoseoptagelsen og har en mættende virkning.

Det er hovedsageligt sammensat af komplekse kulhydrater, der er en energikilde, som er meget mere progressiv og varer længere end enkle kulhydrater. Ikke nok med det, men havregryn er også rige på sunde fedtstoffer og protein.

Havregryn har også et højt fiberindhold (9 g/100 g), der sammen med resten af ​​dets næringsstoffer kan hjælpe med at forhindre ændringer i fordøjelsessystemet, såsom forstoppelse, diabetes og endda fedme. Det er også fantastisk til kolesterol.

Fem fordele ved havregryn

Havregryn og havremælk

1. Havregryn hjælper med at kontrollere kolesterol

På grund af de fysisk-kemiske egenskaber ved beta-glucan mener ernæringseksperter, at havregryn kan bidrage til lavere blodkolesterolniveauer samt hjælpe med at kontrollere postprandial plasmaglukose og insulinrespons.

Adskillige undersøgelser viser, at indtagelse af 3 g betaglukan om dagen regelmæssigt kan bidrage til at reducere risikoen for koronar hjertesygdom. Dette skal dog altid ske som en del af en kost med et lavt indhold af mættet fedt og kolesterol.

Læs også: Vidste du, at havregryn kan hjælpe med at få dit kolesterol under kontrol?

2. Havregryn og dets fordele – det indeholder antioxidanter

Havregryn indeholder eksklusive polyfenoler kendt som avenanthramider. Takket være disse antioxidanter vil du ikke kun være i stand til at afskrække celleoxidation, men vil også regulere dit blodtryk og lade dine blodkar udvide for at få en antiinflammatorisk virkning.

3. Det er fantastisk til dit nervesystem og knoglesundhed

Illustration af knogler, som kan blivere sundere takket være havregryn og dets fordele

Takket være de B-komplekse vitaminer, der findes i havregryn, hjælper det med at udvikle, opretholde og afbalancere nervesystemets funktion.

Med hensyn til knoglerne indeholder det en stor mængde kalk, der hjælper med at forhindre demineralisering. Derfor hjælper det med at forhindre osteoporose.

4. Havregryn og dets fordele – det hjælper med at forebygge sygdomme

Forbruget af havregryn forhindrer hypothyreoidisme, fordi det indeholder jod, som er et mineral, der normaliserer skjoldbruskkirtlen. Havres ekspektorerende og mukolytiske egenskaber forbedrer også hoste og bronkitis.

Nogle undersøgelser indikerer endda, at den tidlige introduktion af havregryn i børns kost kan reducere deres risiko for astma.

5. Havregryn regulerer sukkerniveauer

Som vi sagde ovenfor, indeholder havregryn beta-glukaner, og disse er vandopløselige. Derfor danner de en gel under fordøjelsen, der bremser fordøjelsen og passagen af ​​sukkerarter i blodet. Sådan hjælper havregryn med at reducere blodsukkerniveauet og forbedrer insulinresponsen.

Havregryn er faktisk særligt nyttigt i kosten for mennesker med type 2-diabetes.

De bedste måder at indtage havregryn for maksimale fordele

Havregryn er en fantastisk ingrediens, som du kan indarbejde i en lang række opskrifter, hvad enten de er søde eller krydrede

Havregryn er et alsidigt korn, som du ikke bare kan bruge i søde, men også i salte retter. For eksempel kan du blande det med hakket kød til dine hakkebøffer eller kødboller. Du kan også bruge det i stedet for rasp, eller du kan male det fint til en ret med stegt kylling.

Nogle af de bedste måder at spise det på er:

  • Den mest almindelige måde er at blande det med friske frugter, ligesom müsli. Denne metode giver dig mulighed for at drage bedre fordel af dets mineraler og vitaminer, fordi syren i frugten fremmer optagelsen i kroppen.
  • Du kan også tilføje det til enhver opskrift på brød og småkager og endda i chokoladetrøfler eller havregryn og mandelbarer. Disse godbidder er meget mere sunde end de butikskøbte.

Der er stadig tvivl om, hvorvidt dette korn er egnet til cøliaki. Imidlertid kan enhver uden glutenintolerance i høj grad drage fordel af at medtage dette korn i deres kost.

Så hvor ofte spiser du havregryn?  • Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
  • Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
  • Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
  • Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.