En enkel opskrift på stegte ris med kål

Dagens opskrift på stegte ris med kål er sund og let at lave og en fantastisk måde at nyde det bedste af begge ingredienser.
En enkel opskrift på stegte ris med kål
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Denne opskrift på stegte ris med kål indeholder to universelle ingredienser, du kan bruge på mange, mange måder. Den bedste del er, at begge er lige sunde, for ikke at nævne velsmagende. Som du kan forestille dig, er denne ret meget værdifuld fra et ernæringsmæssigt perspektiv.

Denne ret er oprindeligt fra Italien. De kender det som Riso e Verza, og det er typisk for Campania-regionen. Retten indeholder dybest set disse to almindelige ingredienser, selvom det normalt er suppe. Du vil helt sikkert bede om mere, efter at du har prøvet det.

En ret, der passer til hele familien, og er nem at tilpasse

En af de bedste ting ved denne ret er, at du kan lave den på ingen tid. Denne opskrift kræver heller ikke meget erfaring, da den er ret let at følge.

Desuden er den ideel til et improviseret måltid, især når du ikke har meget tid til at lave mad, men vil have noget mættende og velsmagende. Det er ikke blot en god måde at inkludere grøntsager i din kost, men det er også passende til enhver lejlighed.

Spis det som hovedret til frokost eller til middag. Detgår godt til kød eller en anden proteinkilde.

Ingredienser

(4 portioner)

 • 1 løg
 • 300 gram kål
 • 2,5 dl ris
 • En lille moden tomat
 • 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie
 • 1 tsk. salt og en knivspids hvid peber
En halveret kål

Sådan tilberedes retten trin for trin

 1. Skær kålen i to, og fjern derefter den tykkeste midterstilk og skær bladene i tynde strimler. Skyl dem under rindende vand og tør det. Stil det til side. Pil og hak løget, og skyl og skær tomaten i tern.
 2. Stil en stor gryde vand på komfuret. Tilsæt lidt salt og kog kålen i otte til 10 minutter.
 3. Imens koges risene i en anden gryde med vand og salt, indtil de er kogt, som du foretrækker det.
 4. Kom 2 spsk olie på en stor pande og sautér løget, indtil det er gennemsigtigt. Tilsæt nu tomaten og sautér det hele i et par minutter. Tilsæt salt og peber efter smag.
 5. Fjern kålen fra varmen, når den er klar, og dræn den. Tilsæt derefter løg og tomat, og sautér det. Gentag processen med risene, og rør det hele sammen i et par minutter, så det kan trække smag i cirka to eller tre minutter. Det er vigtigt ikke at stege kål og ris for længe.

Ting at huske på, når man laver stegte ris med kål

For det første skal du skylle grøntsagerne ordentligt og sørge for, at dine redskaber og arbejdsflader er rene. Skyl løgene og enhver anden grøntsag, du skal skrælle, inden du fjerner skrællen.

Derudover skal du holde dig til at købe lokale produkter, der er i sæson. Du får ikke kun mere smag, men også næringsstoffer af god kvalitet.

Korsblomstrede grøntsager

Kål og andre grøntsager i denne familie (broccoli, rosenkål, blomkål) er gode kilder til vigtige næringsstoffer. Det er derfor, du skal inkludere dem i din almindelige kost. Der er dog nogle kontraindikationer.

En af dem handler om indholdet af K -vitamin, da det kan forstyrre blodfortyndende medicin. Ifølge det spanske selskab for endokrinologi og ernæring skal mennesker, der gennemgår denne form for behandling, spise kål i moderate mængder.

Desuden forstyrrer nogle komponenter i korsblomstrede grøntsager, såsom goitrogener, ofte skjoldbruskkirtlens normale funktion. Ikke desto mindre indikerer sundhedsspecialister, at disse grøntsager kun er problematiske i ekstremt store mængder.

Således er den bedste anbefaling til mennesker med forhøjet blodtryk at indtage korsblomstrede grøntsager i moderate mængder. Kontakt din læge for personlig rådgivning.

Som det sidste producerer kål luft i maven, så reducér portionerne, og kog alle ingredienserne ordentligt, hvis du har dette problem. Derudover hjælper visse krydderier som laurbærblad, spidskommen eller ingefær med at reducere produktionen af luft i maven.

En skål spidskommen og frø

Læs om: 4 kalorierige veganske fødevarer til vægtøgning

Stegte ris med kål er en sund ret, man bør spise ofte

Du kan let tilberede denne ret al dente, hvis du vil have den med en sprød konsistens. Du skal tilberede kålen mere, hvis du har en tendens til at opleve fordøjelsesproblemer.

Derudover skal du tilberede denne ret, lige før du serverer den. En god måde at spare tid på er ved at tilberede risene på forhånd og skylle og skære grøntsagerne og have dem klar.

Stegt ris er en god ret at prøve, når du har for meget af en given grøntsag. Tilsæt således enhver grøntsag, du måtte have i dit køleskab, såsom peberfrugter, courgette, gulerødder osv.

Til sidst kan man tilsætte kylling, tofu, kikærter eller en omelet skåret i tynde strimler for at få en sund ret, der indeholder alle makronæringsstofferne. Du kan nyde denne ret hvor som helst og når som helst, året rundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • British Thyroid Foundation. Thyroid and diet factsheet.
 • Olveria G, Vallejo R. Recomendaciones nutricionales para pacientes con anticoagulantes orales (Sintrom, Aldocumar). Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.