6 grunde til at du ikke taber fedtet på maven

Tro det eller ej, at drikke light sodavand - som langt fra hjælper dig med at tabe vægt - kan faktisk øge mængden af fedt omkring maven og give dig en større talje.
6 grunde til at du ikke taber fedtet på maven
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Hvordan kan du være, at du ikke taber fedtet på maven? Du har sikkert allerede prøvet alt, hvad du kunne komme i tanke om – prøvet snesevis af slankekure, trænet til du dejser om og drukket masser af vand… og alligevel har din talje stadig den samme størrelse.

Hvorfor sker det for dig? Hvorfor, på trods af dine store indsats, smider du ikke fedtet om maven? I dagens artikel vil vi forklare grunden til din frustration og give dig nogle råd, der vil hjælpe dig med at gøre fremskridt.

1. Hvorfor du ikke taber fedtet på maven: Du er besat af at fjerne alt fedt fra din kost

Du taber fedtet på maven, hvis du spiser det rigtige fedt.

Når det kommer til at tabe sig, føler du måske, at du bliver nødt til at trække en hård linje og fuldstændigt fjerne fristelsen til at spise fede madvarer. Men tror du virkelig, at det er sundt? Kommer det til at gå godt hvis du fjerner hver eneste madvare, der indholder fedt? Nej. Du tager fejl, og vi vil forklare hvorfor.

 • Noget fedt er sundt og endda nødvendigt for, at din krop kan fungere korrekt, for eksempel, enkeltumættede fedtsyrer.
 • Men hvad folk ofte ender med at gøre er at bytte fedtet ud med kulhydrater, og i det lange løb bidrager dette ikke til at smide fedet omkring taljen.
 • For at tabe dig, har du stadig behov for en passende mængde af fedtsyrer eller det såkaldte »sunde fedt,« som man kan finde i avocado, olivenolie og nødder. At spise dem hver dag vil faktisk hjælpe dig med at tabe vægt, og derudover… er de meget tilfredsstillende!

2. Din sindstilstand forhindrer dig i at tabe dig

Maaske du ikke taber fedtet på maven på grund af din sindstilstand.

Hvordan har du det, når du er på slankekur? Vær ærlig! Højt sandsynligt oplever du alt fra angst til sorg. Du befinder dig i følelsesmæssigt tumult, hvor dit ønske om at forbedre dit udseende og fysik kombineres med dagligdagens stress – du misbruger måske din kur og springer sommetider måltider over. Derudover så har du sikkert mistet evnen til lejlighedsvis at forkæle dig selv med de ting der tilfredsstiller dig mest.

I et studie fra Rush Unversity Medical Center i Chicago fandt forskere ud af, at det er normalt for kvinder, der føler sig triste eller lider af depression, at have en væsentlig større mængde af fedt omkring livet end andre kvinder der ikke føler sig trist til mode.

Så husk at tage sig af sin følelsesmæssige tilstand er mindst lige så vigtigt, som at holde øje med hvad man spiser.

3. Har du tjekket dit magnesiumniveau for nyligt?

Det kunne vaere du ikke taber fedtet på maven paa grund af magnesium mangel

Vi har talt meget om vigtigheden af magnesium i denne blog, men er du også klar over, at dette mineral spiller en essentiel rolle i kampen om at tabe sig?

 • Magnesium hjælper med at stabilisere kroppens blodsukker og insulin niveau.
 • Som du sikkert allerede ved, så kan du finde magnesium i for eksempel mandler og andre nødder, grøntsager og fuldkornsprodukter. Hvis du har lyst, kan du også tage kosttilskud, der sælges i apoteker og helsekostforretninger.

4. En af grundene, til at du ikke taber fedtet på maven, er måske light sodavand

Sodavand kunne vaere en af grundene til at du ikke taber fedtet.

Dette er en fælde som mange falder i. Når du er på slankekur, vælger du måske at drikke “light” sodavand i stedet for at skære ned på det. Men vidste du, at light sodavand faktisk kan øge mængden af fedt omkring livet? Det er det fedt, som du arbejder så hårdt på at smide!

Husk: Hvis du prøver at tabe dig omkring taljen, så stop med at drikke sodavand og lav aldrig den fejl at vælge light varianten. Dette gør kun at din mave ser endnu større ud!

5. Motionerer du ikke nok? Så er det måske derfor du ikke taber fedtet på maven.

Motionerer du ikke nok? Saa er det maaske derfor du ikke taber fedtet på maven.

Når du fylder 50, så har stofskiftet ændret sig meget, og det er ikke længere nemt at tabe sig, selvom du har kontrol over alt hvad du spiser. Det er vigtigt at kombinere en sund kost med daglig motion, men husk at du bliver nødt til at lave aerob træning – det er træning, der øger pulsen og vejrtrækningen.

Denne type træning hjælper med at smide fedtet, der er oplagret omkring taljen, da kroppen vil bruge det som brændstof til træningen. Så hold ikke igen: gå en tur, løb, cykling eller sågar start med at danse!

6. Spiser du nok “farverige” fødevarer?

Hvis du ikke spiser nok farver saa er det maaske derfor du ikke taber fedtet på maven.

Det overrasker dig måske at høre, at du skal vælge mad, der er “farverigt” for at få en succesfuld slankekur. Hvad menes med det? Et nyt studie offentliggjort i journal of Nutrition har fundet ud af, at mennesker der på daglig basis spiste fødevarer, der er røde, orange og gule, havde et større vægttab og mindre fedt omkring taljen end dem der ikke gjorde.

Har du lyst vide, hvilke typer af fødevarer vi taler om? Her er en kort liste:

 • Citroner
 • Appelsiner
 • Grapefrugt
 • Rød peber
 • Vandmelon
 • Jordbær
 • Røde vindruer
 • Ananas
 • Græskar
 • Papaya
 • Gulerødder

Få motivation i dag og fortsæt din slankekur på den rigtige måde. At smide fedet om maven er muligt så længe, du fokuserer på at opretholde motivationen, de sunde vaner og stopper med at tilsidesætte din følelser.

Husk på, at der er farligt for helbredet at have meget fedt omkring livet, og at der er større risiko for at få hjertestop.

Undrer du dig stadig over hvorfor du ikke taber fedtet på maven? Måske skal du prøve at tænke på de her seks grunde, der kunne stå i vejen for dit vægttab.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.