Hvad er hypnobirthing, og hvad er de mulige fordele?

Hypnobirthing er en teknik, der er blevet moderne, fordi den er blevet brugt af flere berømtheder. Bortset fra dens popularitet synes det at være en god mulighed for at reducere ubehag og komplikationer under fødslen.
Hvad er hypnobirthing, og hvad er de mulige fordele?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Hypnobirthing er en teknik, der søger at møde fødslen med mere selvtillid og dermed opleve mindre smerte og ubehag under processen. Der anvendes forskellige teknikker til bevidst hypnose for at nå dette mål.

Målet er at give moderen mulighed for at nyde fødslen. Den søger at øge sindets magt over kroppen, så det er muligt at opleve fødslen med positive følelser.

Denne form for terapi opstod i 1940’erne, men blev populær i USA i 1980’erne. Den er tænkt som et alternativ til en smertefuld eller traumatisk fødsel. Hypnobirthing bygger på grundlæggende åndedræts- og meditationsteknikker.

Frygt for fødslen

De fleste kvinder har en vis grad af frygt for fødslen. Det skyldes, at der gennem historien er blevet lagt vægt på den fysiske smerte og det ubehag, der opleves under fødslen. Religioner, film og litteratur har alle lagt vægt på dette perspektiv.

Traditionelt er fødsel forbundet med smerte og lidelse. De veer, der opstår under fødslen, omtales almindeligvis som fødselssmerter. Dette påvirker i sig selv oplevelsen.

Frygt aktiverer det sympatiske system og udløser en alarmmekanisme, der forbereder kroppen på at flygte. Dette fører til en reduktion i blod- og iltforsyningen til livmoderen. Når dette sker, er veerne mindre effektive, og der er en større smertefornemmelse.

Frygt reducerer også produktionen af hormonet oxytocin, som påvirker veerne. Alt sammen fører det til øget spænding i kroppen, og det øger smerten.

Frygt er en faktor, der hæmmer fødslen.

En fødende kvinde

I populærkulturen er veer forbundet med en smertefuld og ubehagelig oplevelse.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tegn og symptomer på for tidlig fødsel

Hvad er hypnobirthing?

Hypnobirthing er en fødselsforberedende terapi, der har til formål at erstatte frygt med beroligelse og tillid. Den søger at bringe moderen til en afslappet tilstand, hvor hun kan konstruere en positiv vision af fødslen.

Denne type terapi er baseret på den idé, at de lidelser, der opstår under fødslen, er resultatet af den frygt, angst og spænding, som denne oplevelse er forbundet med. I 1942 udgav den britiske fødselslæge Grantly Dick-Read en bog med titlen Painless Childbirth, som anses for at være en pioner på området.

Dick-Read fremsatte teorien om frygt-spænding-smerte-syndromet i forbindelse med fødslen. I 1989 videreudviklede hypnoterapeuten Marie Mongan emnet og introducerede nye data og teknikker. På den måde fik dette perspektiv igen betydning.

Mange berømtheder har gjort brug af denne terapi. Hypnobirthing blev brugt af hertuginden af Cambridge, Kate Middleton, til at føde sit første barn. Andre berømtheder har også brugt denne metode, hvilket er grunden til, at den er blevet så populær.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Alt om bristning under fødsel

Hypnobirthing: Funktioner og værktøjer

Hypnobirthing er baseret på den idé, at der er brug for en rolig atmosfære for at gennemføre en fødsel. Dette giver musklerne mulighed for at slappe af.

Når denne tilstand er opnået, reduceres produktionen af stresshormoner, der øger smerten under veerne. I stedet er der flere endorfiner, og disse letter processen.

Når moderen udskiller mere oxytocin, sker udvidelsen gnidningsløst og naturligt. Hvis der er adrenalin, trækker musklerne sig sammen, og processen er vanskeligere.

Hele forberedelsesprocessen skal gennemgås af moderen og faderen. Den finder normalt sted i løbet af tredje trimester.

Hypnobirthing indebærer en meget detaljeret informationsfase om fødselsprocessen. Målet er, at moderen skal forstå, hvad der sker med hendes krop, identificere eventuelle komplikationer og vide, hvad hun skal gøre, hvis de opstår.

Der er også træning i afslapnings- og meditationsteknikker. Negative forestillinger om fødslen tages også op. Derfor erstattes udtryk som “veer” med “livmoderbølger”.

Teknikker

Hypnobirthing søger at gøre en mor fuldt bevidst om alt, hvad der sker med hende i det øjeblik, hun skal føde.

For at opnå dette anvendes følgende teknikker:

  • Dyb afslapning opnås ved hjælp af afslapningsteknikker og selvhypnose. Formålet er at genskabe forbindelsen mellem moderen og den naturlige oplevelse af fødslen.
  • Åndedrætsteknikker: Disse er grundlæggende og har til formål at ilte kroppen tilstrækkeligt, så det bidrager til muskelafspænding og smertelindring.
  • Guidet visualisering: Det består i at fjerne de negative konnotationer, der er forbundet med fødslen, og erstatte dem med et mere naturligt og positivt perspektiv.
  • Koncentration og opmærksomhed: Ud fra de oplysninger, der gives, forventes det, at moderen bliver opmærksom på alt, hvad der sker med hende, og at hun tager kontrol over det, der sker med hendes krop.
Gravid kvinde mediterer

Forberedelse til hypnobirthing begynder før det afgørende øjeblik. Generelt sker det i tredje trimester.

Er det virkelig effektivt?

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har ikke godkendt hypnobirthing som sådan, men har sagt, at afslapnings-, åndedræts- og meditationsteknikker hjælper med at reducere smerten under processen. Det er også blevet bemærket, at ikke-farmakologiske procedurer til smertelindring giver mange fordele.

En undersøgelse om hypnobirthing, der blev offentliggjort i 2022, viste, at kvinder, der havde modtaget denne form for terapi, havde en mere tilfredsstillende fødselsoplevelse, tog kortere tid og havde mindre smerter. Der findes andre lignende, men isolerede undersøgelser.

I den henseende viste en artikel offentliggjort i British Journal of Anaesthesia, at der stadig ikke er nok beviser til at bekræfte, at hypnobirthing er en effektiv metode. Den benægter ikke dens effektivitet, men anbefaler yderligere forskning.

Skal du prøve hypnobirthing?

Alt tyder på, at hypnobirthing ikke garanterer en smertefri fødsel , men det gør processen meget lettere og reducerer ubehaget i betydelig grad.

Terapier, der anvender afslapnings- og vejrtrækningsteknikker, er ofte nyttige under en række forskellige omstændigheder. Hypnobirthing er dog ikke den eneste teknik til at forberede sig på fødslen. Der findes andre metoder, såsom Lamaze- og Bradley-metoderne, som også er meget velkvalificerede.

En gravid kvinde har flere muligheder for at gøre fødselsprocessen mere behagelig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Buran, G., & Aksu, H. (2022). Effect of Hypnobirthing Training on Fear, Pain, Satisfaction Related to Birth, and Birth Outcomes: A Randomized Controlled Trial. Clinical Nursing Research, 10547738211073394.
  • Cyna, A. M., McAuliffe, G. L., & Andrew, M. I. (2004). Hypnosis for pain relief in labour and childbirth: a systematic review. British Journal of Anaesthesia, 93(4), 505-511.
  • Coppola Laborem, D., García Jiménez, J., & Jesús Ojeda, V. V. D. (2021). Satisfacción de las gestantes según los diferentes métodos de analgesia en partos vaginales.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.