Vegetarisk kost til diabetespatienter: Tips til planlægning

Hvis folk, der følger en vegetarisk kost, får konstateret diabetes, kan de fortsætte med det, og det kan hjælpe deres behandling. Vi vil forklare, hvordan man udarbejder en passende kostplan for disse tilfælde.
Vegetarisk kost til diabetespatienter: Tips til planlægning
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 02 september, 2022

Dødelighedsstatistikkerne for diabetes og dens komplikationer har gjort det til et reelt folkesundhedsproblem. At skifte til en sundere kost er blevet en vigtig forebyggelses- og behandlingsforanstaltning. Men fungerer en vegetarisk kost til diabetespatienter?

Forskellige versioner af vegetarisk kost har vist sig at være lige så gavnlige som konventionelle kostformer. De skal dog gennemføres korrekt.

Dette omfatter indtagelse af tilstrækkelige portioner af næringsstoffer og kalorier i overensstemmelse med de individuelle behov. Derfor er visse tips nødvendige for at få dem til at fungere bedre.

I denne artikel giver vi dig generelle retningslinjer, som gør det muligt for dig at følge en vegetarisk kost til diabetespatienter på passende vis. Hvis du fortsætter med at læse denne artikel, kan du derfor være med til at mindske statistikkerne for denne frygtede sygdom.

Hvad er en vegetarisk kost?

Den vegetariske kost omfatter alle fødevarer af vegetabilsk oprindelse og udelukker kød og derivater heraf. Afhængigt af graden af udelukkelse finder vi følgende:

 • Vegansk: Der indtages ingen animalske fødevarer.
 • Laktovovegetarisk: Ud over grøntsager spises æg, mælk og mejeriprodukter.
 • Laktovegetarisk: Omfatter kun mælk og mælkeprodukter som fødevarer af animalsk oprindelse, men ikke æg.
 • Mindre varianter: Ovo-vegetarisk (æg og grøntsager) og semi-vegetarisk (fisk og fjerkræ er tilladt).

Hvordan påvirker den vegetariske kost diabetes?

Behandlingen af diabetes er baseret på tre grundlæggende søjler: Sund kost, regelmæssig fysisk aktivitet og medicin. De to første anvendes forebyggende. Men derudover er kosten en levedygtig og uerstattelig mulighed for dens beskyttende evner.

Vegetariske spisevaner er lave på mættet fedt, kolesterol og natrium. De har også et højt indhold af fibre, kalium og umættede fedtsyrer. Den vegetariske kost kan opretholde blodsukkerkontrol, regulere kropsvægten og mindske sygdomskomplikationer.

Fordele ved vegetarisk kost til diabetespatienter

De ernæringsmæssige karakteristika og egenskaber ved vegetarisk kost er til gavn for behandlingen af flere sygdomme. Især diabetes. Lad os se på årsagerne.

Kvinde med insulinindsprøjtning

Både type 1- og type 2-diabetes kan have gavn af en vegetarisk kost. Så længe man følger nogle få principper i planlægningen.

Styrer kropsvægten

Vegetariske kostplaner har et lavere kalorieindhold end konventionelle kostplaner. Dette fremmer vægttab hos overvægtige diabetespatienter og regulerer kropsmasseindekset.

Ved at opretholde en god vægtkontrol har blodsukkeret desuden en tendens til at normalisere sig ved at opretholde en god vægtkontrol. Risikoen for hyppige komplikationer til diabetes mindskes.

Reducerer kardiovaskulære komplikationer

Veganske diæter er kolesterolfattige og har et lavt indhold af mættet fedt, hvilket anses for at være en kardiovaskulær beskyttelsesfaktor. Desuden kan det højere indhold af kostfibre regulere forhøjede blodlipidniveauer.

Styrer blodsukker og insulinrespons

Grøntsager, frisk frugt, bælgfrugter, fuldkorn og nødder kan hjælpe med at kontrollere blodsukkeret og forbedre insulinresponsen.

Overforbrug af visse grøntsager og biprodukter, især dem, der er rige på simpelt sukker og stivelse (brød, ris, kartofler, overkogt pasta), kan dog påvirke blodsukkeret negativt.

Tips til planlægning af en vegetarisk kost til diabetespatienter

Det første tip til at følge en vegetarisk kost med diabetes er at konsultere en ernæringsekspert, som vil vurdere patientens helbredstilstand individuelt. Desuden vil lægen fastsætte kaloriebehovet for makro- og mikronæringsstoffer, der skal indtages under diæten.

I tilfælde af at diæten ikke er strengt vegetarisk

Afhængigt af typen af vegetarisk diæt kan visse fødevarer af animalsk oprindelse overvejes. Hvis dette er tilfældet, skal du vide, hvordan du skal vælge, hvilke produkter der skal indgå.

Hvis æg indgår, anbefales det at bruge ca. 5 æggehvider om ugen, da de ikke indeholder fedt. Det er dog også tilladt at spise ca. tre æggeblommer om ugen og i tilfælde af høje blodfedtværdier kun to.

Ost bør være magert eller fedtfri. Ricotta eller hytteost kan være et godt valg, da de indeholder lave værdier af mættet fedt. Mælk og yoghurt bør være fedtfattige.

Hvis hvidt kød er tilladt i kosten, anbefales fed fisk som laks, makrel, sardiner eller tun. Disse indeholder et højt indhold af omega-3, som forebygger hjerte-kar-sygdomme.

Fjerkræ bør tilberedes uden skind og helst med magre udskæringer. Det anbefales at stege, bage eller grille for at undgå at bruge fedt i tilberedningen.

Vælg grøntsager med et lavt glykæmisk indeks til en vegetarisk kost til diabetespatienter

En fødevares glykæmiske indeks (GI) er et tal, der angiver den hastighed, hvormed den øger blodsukkeret. Denne værdi sammenlignes med et referenceelement, som kan være glukose eller hvidt brød.

Der findes fødevarer af vegetabilsk oprindelse med et højt GI, dvs. at de øger blodsukkeret hurtigt. Derfor bør de undgås hos patienter med diabetes.

Ifølge American Diabetes Association har brød, sukker, kartofler, græskar, hvide ris, hvedemel, ananas og melon et GI på over 70. Mens brune ris, havreklid, parboiled ris, bælgfrugter, gulerødder og de fleste frugter har et lavt GI (under 55).

Spis fiberrige grøntsager

Fibre er et næringsstof med anerkendte sundhedsmæssige fordele. I tilfælde af opløselige fibre kan de regulere optagelseshastigheden af kulhydrater. På den måde kan de kontrollere blodsukkeret.

Pektin og betaglucaner er eksempler på opløselige fibre. For at øge mængden af dem i din kost kan du spise bælgfrugter som bønner, linser, ærter og kikærter.

Medtag alle frugter undtagen avocado, oliven, vandmelon og ananas. Vælg også fuldkorn, såsom quinoa, havre, byg og amarant.

Hvad angår fibre, anbefaler American Diabetes Association mellem 20 og 35 gram fibre om dagen for at kontrollere sukker og insulin hos diabetespatienter. Af denne grund anbefales det at spise følgende:

 • 3 daglige portioner grøntsager: Tomater, agurker, gulerødder, blomkål, broccoli, kål, squash, artiskokker og spinat.
 • 2 portioner frugt: Æbler, blommer, vindruer, pærer, fersken, kiwi, grapefrugt og bær.
 • 5 portioner fuldkorn.
 • 4 til 5 portioner bælgfrugter.
Bælgfrugter

Bælgfrugter har en plads i diabetespatientens kost. Fire til fem portioner om dagen ville være ideelt.

Brug den rigtige type og mængde fedt i en vegetarisk kost til diabetespatienter

Selv om vegetabilske olier indeholder essentielle fedtsyrer og omega-3, bør man indtage den mængde, der er fastsat af sundhedspersonalet. Desuden er fedtstoffer og olier en energikilde. Et gram giver 9 kalorier, hvilket er mere end det dobbelte af, hvad proteiner og kulhydrater kan give.

Du bør undgå stegt mad, dressinger med olie, avocadoer, jordnøddesmør, oliven og fløde. Husk helst at bruge olivenolie.

Fordel kulhydrater på samme tid hver dag

Fordelingen af antallet af kulhydratindtag i løbet af dagen bør være den samme hver dag, også i tidsintervaller. Regelmæssighed har en positiv indflydelse på blodsukkerkontrollen. En sådan kulhydratfordeling er ikke anvendelig for alle patienter. Det afgøres af ernæringseksperten.

Forebyg mangel på visse næringsstoffer

B12-vitamin er et mikronæringsstof, der findes i animalske fødevarer, især mælk, yoghurt og æg. Hos veganere kan der være mangel på dette vitamin, og derfor er det tilrådeligt at tage tilskud i doser på 5 mikrogram dagligt.

En vegetarisk kost til diabetespatienter

Når man planlægger en vegetarisk kost til diabetespatienter, bør man overveje hvert af de ovenstående råd. Denne kostplan spænder fra 1200 til 1600 kalorier pr. dag.

 • Morgenmad: 1 toastbrød af fuldkornsbrød med sauteret spinat, rødbede og olivenolie, 60 gram usødet havregryn, et helt æble og en kop kaffe.
 • Snack: Frisk frugt.
 • Frokost: 15 gram sauteret spinat med pinjekerner, 100 gram stuvede linser med brune ris, frugt, usødet iste.
 • Snack: 40 gram tørret frugt og nødder.
 • Aftensmad: 150 gram parboiled karryris med svampe og kikærter, 100 gram sauteret zucchini, aubergine og peberfrugt, et stykke frugt.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.