Lær, hvordan du skal vaske tøj til en nyfødt for at undgå hudirritation

Spædbørn har en meget følsom hud. Find ud af, hvordan du vasker en nyfødts tøj korrekt for at undgå hudirritation. Få de bedste tips her!
Lær, hvordan du skal vaske tøj til en nyfødt for at undgå hudirritation
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 25 maj, 2023

Som nybagt mor eller far er det dit største ønske at sikre dit barns velbefindende til enhver tid. I denne spændende tid er det vigtigt, at du ikke glemmer at passe på dit barns tøj. Ved at vaske tøj til en nyfødt korrekt kan du forebygge irritation og kærligt pleje barnets sarte hud.

Hvilken sæbe skal du bruge til at vaske tøj til en nyfødt?

Når du vælger den sæbe, du skal vaske den nyfødtes tøj med, er det en god idé at vælge en sæbe, der er fri for parfume og farvestoffer og mærket som allergivenlig eller neutral.

Derudover er det vigtigt at overveje, at pH-værdien i en babys hud ligger mellem 6,34 og 7,5. Når vi vælger sæbe til at vaske tøj til en nyfødt, bør vi derfor foretrække muligheder, der opretholder dette interval. Husk disse overvejelser, især hvis dit barn lider af atopisk hud.

Vaskemiddel til at vaske tøj til en nyfødt
Tjek den sæbe og det vaskemiddel, du køber til vask af tøj til en nyfødt. De er ikke alle sammen egnede.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du forhindre tøj i at fnulre

6 tips til at vaske en tøj til en nyfødt

Nu hvor du ved, hvor sart en nyfødts hud er, er det tid til at give dig nogle anbefalinger, der vil hjælpe dig med at vaske dit barns tøj sikkert og korrekt. Læs med!

1. Adskil dit barns tøj fra resten af familiens

Før du vasker din nyfødtes tøj, er det tilrådeligt at adskille det fra de andre familiemedlemmers tøj. På den måde undgår du krydskontaminering med bakterier og udsættelse for irriterende stoffer.

2. Skal du vaske i hånden eller i vaskemaskinen?

Begge muligheder er gyldige!

Hvis du vælger at bruge en vaskemaskine, er det vigtigt at indstille den på et skånsomt program og tilføje en ekstra skylning. På den måde undgår du rester af vaskemiddel. Hvis du er bange for, at maskinen kan mishandle dit barns tøj, kan du købe stofposer til at beskytte det.

Håndvask garanterer derimod bedre pleje af blonder, uld eller broderede beklædningsgenstande. Hvis du beslutter dig for at vaske tøj til en nyfødt i hånden, skal du skylle det flere gange for at fjerne al sæben fra stoffet.

3. Brug kun den anbefalede dosering af vaskemiddel

Det er vigtigt at følge anvisningerne på vaskemiddelflasken og kun bruge den anbefalede mængde. Hvis du tilsætter for meget, bliver tøjet ikke renere, men vil forårsage irritation af dit barns hud, som det beskrives af eksperter fra Cleveland Clinic.

4. Brug aldrig blegemiddel, når du vil vaske tøj til en nyfødt

Babytøj bliver ofte plettet af urin, opkast eller afføring. Det kan være en udfordring for enhver forælder at fjerne disse pletter.

Vær dog opmærksom på, at det ikke anbefales at bruge blegemidler og pletfjernere. Disse kommercielle præparater indeholder skrappe kemikalier, der kan give allergi.

Det er bedst at handle hurtigt i tilfælde af pletter: Fjern tøjet og lad det ligge i blød, før du vasker det.

5. Undgå blødgøringsmidler

Selv om blødgøringsmidler kan få en babys tøj til at føles rarere at røre ved, anbefales det ikke at bruge dem. Husk, at blødgøringsmidler indeholder parfume, som kan forårsage irritation af babyens sarte hud. Selv om blødgøringsmidlerne skylles i den sidste vaskecyklus, sætter de sig nogle gange i tøjets fibre.

6. Brug lunkent vand

Det er ikke nødvendigt at vaske tøj til en nyfødt i varmt vand.

Brug blot lunkent vand til at fjerne snavs og bakterier. Husk, at den ideelle temperatur er mellem 30 og 40 °C.

Sådan håndterer du genstridige pletter på en nyfødts tøj

Hvis dit barns tøj bliver plettet, skal du forsøge at lægge det i blød i 1 time for at forhindre, at det trænger ind i stoffet. Følg derefter disse anbefalinger alt efter plettens oprindelse:

  • Ved opkastpletter kan du lægge tøjet i blød i vand med en spiseskefuld eddike eller natron, inden du vasker det. Dette vil også hjælpe med at fjerne lugten.
  • Hvis det er en afføringsplet, skal du gnide det berørte område med sæbe på en hård overflade, før du vasker tøjet.

Med disse tricks kan du holde dit barns tøj rent og i god stand!

Natron i glaskrukke
Natron renser pletter og reducerer også lugte.

Andre ting, du skal huske på, når du vil vaske tøj til en nyfødt

Vask af tøj til nyfødte er en opgave, der kræver opmærksomhed og omhu. Ud over at vælge et godt vaskemiddel skal du overveje følgende:

  • Vask hvidt tøj separat, og undgå at blande mørke og lyse farver. Dette vil forhindre uheld med misfarvning.
  • Før første brug skal tøjet vaskes. På denne måde fjerner du alle stoffer, der kan irritere dit barns hud.
  • Hvis dit barns tøj har print på, skal du vaske det på vrangen, så du ikke beskadiger trykket eller designet.
  • Undgå at vaske tøj til en nyfødt sammen med tæpper eller håndklæder. Disse skal altid vaskes hver for sig.

Når du er færdig med at vaske dit babytøj, er det på den anden side vigtigt, at du tørrer det for at undgå dårlig lugt. Du kan bruge en tørretumbler eller hænge op udendørs, alt efter hvad du foretrækker.

Hvis du ønsker at stryge tøjet, skal du sørge for at tjekke etiketten. Brug en lav temperatur for at undgå at beskadige materialerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan holder du tøjet i skabet frisk og velduftende

Pas godt på din baby og hans eller hendes tøj

Det er vigtigt at lære, hvordan du vasker din nyfødtes tøj korrekt for at beskytte hans eller hendes sarte hud. Husk, at hver eneste pleje og forholdsregel, du tager, vil bidrage til det nye familiemedlems komfort og velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.