Opdag kefir: Naturlig styrke til dit immunforsvar!

Kefir hjælper med at forbedre din generelle sundhed. Det indeholder aktive stoffer som polysakkarider, der bekæmper infektion og betændelse takket være at det er anti-mikrobielt og genoprettende.
Opdag kefir: Naturlig styrke til dit immunforsvar!
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Kefir er blevet meget populært i de senere år, især blandt dem, som prøver at finde den mest naturlige måde at forbedre deres helbred på. Denne dyrkede drik hjælper med at forbedre bakteriebalancen i dine tarmes, såvel som din generelle fordøjelse.

Et interessant faktum om kefir er, at selv folk, der er laktoseintolerante kan nyde den. Årsagen? Først og fremmest kan laktose forårsage inflammation og dårlig fordøjelse, fordi det er en form for sukker, der stammer fra dyr.

Men under behandlingen af kefir omdannes laktose til mælkesyre, som faktisk forbedrer fordøjelsen. Men,  du bør stadig prøve det selv, for at se hvordan du kommer til at få det!.

I dagens artikel vil vi invitere dig til at opdage kefir og lære lidt mere om denne vidunderlige probiotiske drik. Vi kommer til at referere til undersøgelser udført af diætister, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet “Nutrition Authority.” Er du klar til at følge os?

Men … hvad er kefir?

Kefir er en type svamp

Kefir er fermenteret ko- eller gedemælk, og dens markante syrlige smag stammer fra omdannelse af sukkerstoffer under fermenteringsprocessen.

Dette reducerer dets laktoseindhold, hvilket gør det meget lettere at fordøje.

Fermenteringsprocessen, der udføres under de strengeste sikkerhedsforanstaltninger danner også gær og bakterier, der forbedrer dit immunsystems funktion og fremmer sund bakterievækst i dine tarme.

Nu kan du spekulere på … er kefir så det sammen som yoghurt? Ikke helt:

 • Kefir har altid en let bitter smag, mens yoghurt er mindre bitter takket være dens højere indhold af laktose.
 • Det findes næsten altid i flydende form, imensyoghurt sædvanligvis er tykkere og mere cremet i sin konsistens.
 • Under fermenteringsprocessen, bevarer Kefir kun de vigtigste næringsstoffer fra mælken og tilstedeværelsen af laktose er reduceret betydeligt.
 • Takket være mikroorganismerne, der findes i Kefir, bliver din tarmflora beriget i meget højere grad end med yoghurt, og alle skadelige bakterier i dine tarme, som medfører problemer som gastroenteritis elimineres ofte.

En af de bedste kilder til probiotika kan du finde

Knogler

Når man taler om probiotika, er den første ting du sandsynligvis tænker på den klassiske skål med yoghurt naturel.

Men faktisk er kefir en af de mest kraftfulde probiotika i verden i dag.  Center for Cooperative Research in Biosciences i Spanien giver os følgende oplysninger:

Kefirs antibakterielle og antifungale egenskaber

Kefir er meget effektivt imod mange typer af bakterier, herunder  salmonella, H. pylori, shigella og E. coli – endda visse svampe som candida albicans.

Dette skyldes aktive bestanddele af polysakkarider, der bekæmper mikroorganismer og inflammation, og hjælper til at helbrede en lække infektionstyper.

Kefirs effekt på dit immunforsvar

Kefir beskytter din tarmslimhinde imod bakterier, så det er en god ide at drikke denne drik, der er rig på mere end 30 stammer af sunde bakterier og gær, der vil gavne din generelle sundhed, og vigtigst, din fordøjelse.

Du kan nyde det hver dag med frisk frugt. Du kan også bruge den til at lave   smoothies   til at styrke dit immunsystem.

Ernæringseksperter vil fortælle dig at denne drik udvundet af fermenteret mælk indeholder en kraftig og unik probiotika kendt som   Lactobacillus kefiri, et af de største forsvar imod skadelige bakterier.

Kefir forbedrer knoglesundhed og bekæmper knogleskørhed

Som du ved, er knogleskørhed   et almindeligt problem blandt kvinder, en sygdom, der fremkalder smerter og forhøjet risiko for benbrud.

En effektiv måde at styrke dit knoglevæv på er at  forhøje dit indtag af calcium, men der er mange mennesker, som er intolerante overfor komælk på grund af dens indhold af laktose.

Husk dog, at det har også et højt indhold af calcium, og det er rigt på K2-vitamin, der hjælper med at fremme omsætningen af calcium.

Tilsæt den gradvist til din kost for at se, hvordan du får det. Hvis du fordøjer kefir godt, og det ikke er til gene, kan du nyde det på daglig basis til morgenmad.

Hvordan skal du indtage kefir?

GlasMedKefir

Hvor kan man købe det?

 • Hos din købmand ved mælkeprodukter eller sunde varer.
 • I helsekostbutikker
 • Du kan finde den i flydende eller tørret form

Hvordan skal du indtage det?

 • Hvis du køber det tørrede kefirgranulat, kan du tage omkring 100 gram om dagen, ideelt kombineret med lidt honning.
 • Brug det i din morgenmad og kombiner det med frugt som papaya eller kornprodukter og havregryn.
 • Flydende kefir kan nydes i små mængder (en halv kop) efter dit vigtigste måltid på dagen. Det vil forbedre din fordøjelse, og hvis du indtager den regelmæssigt, vil det hjælpe dig med at styrke din naturlige tarmflora og immunsystem.

Afslutningsvis vil vi sige at selvom kefir har et meget lavt laktoseindhold takket være fermenteringsprocessen, er det stadig et mælkeprodukt”, så du må  se hvor godt du tolererer det.

Alligevel, er det sundt og hjælper dig med at føle dig godt tilpas.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lopitz-Otsoa, F., Rementeria, A., Elguezabal, N., & Garaizar, J. (2006). Kefir: una comunidad simbiótica de bacterias y levaduras con propiedades saludables. Revista Iberoamericana de Micología. https://doi.org/10.1016/S1130-1406(06)70016-X
 • Gallego Bellón, A. B., Ortega Morente, E., & Pérez Pulido, R. (2017). Análisis microbiológico de productos lácteos. Repositorio Trabajos Academicos de la Universidad de Jaén.
 • Pedraza Guevara, S. (2015). Cultivo de gránulo de kéfir en zumo de uvas tintas Kefir culture pellet red grape juice. Revista ECIPerú.
 • Kim, D. H., Jeong, D., Kim, H., & Seo, K. H. (2019). Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota. In Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1428168
 • Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. In Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
 • Ohio State University. (2003, May 30). Kefir May Bolster Lactose Tolerance In Intolerant People. ScienceDaily. Retrieved March 14, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2003/05/030530081555.htm

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.