Mentale fif til vægttab

Mentale tricks kan være en god vej til succesfuldt at regulere dine måltider og hvor meget du spiser. Derfor ønsker vi at dele nogle mentale tricks som kan hjælpe dig med at tabe dig på en effektiv og sund måde.
Mentale fif til vægttab
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mentale tricks kan være en god vej til succesfuldt at regulere dine måltider og hvor meget du spiser. Derfor ønsker vi at dele nogle mentale fif til vægttab der kan hjælpe dig med at tabe dig på en effektiv og sund måde.

Mentale fif til vægttab

Her er nogle mentale fif til vægttab, der kan hjælpe dig mod drømmevægten.

1. Brug mindre tallerkener og større glas

Når du bruger store tallerkener, serverer du ubevidst mere mad.

Den menneskelige hjerne bliver let narret af ændringer i perspektiv som noget optisk som dette. Ved at bruge dette til din fordel kan du let reducere hvad du spiser, uden at føle, at du nægter dig selv noget.

Så størrelse betyder virkelig noget, når det kommer til din tallerken. Men når du har fundet den rigtige størrelse tallerken, kan du stille dig selv et andet spørgsmål: Hvad skal jeg putte på denne tallerken?

Vi tænker ofte over hvor meget kød, kylling, fisk eller gryderet vi skal servere. Dybest set fokuserer vi kun på proteinet.

Fokuser på hvilke grøntsager dit måltid skal indeholde

Det er her det mentale trick kommer ind i billedet. Hvis du begynder med at fokusere på grøntsagerne, bliver dine måltider automatisk sundere.

Husk, at din hjerne er let at narre. Hvis du spiser noget, der smager sødt men ikke indeholder sukker, såsom kunstige sødemidler, vil din hjerne holde op med at kræve noget sødt, og det gør det lettere at ikke falde i en sukkerfælde.

Læs også:

2. Tæl hvor mange gange, du tygger

Det andet af disse mentale tricks er lidt af et spil, der hjælper dig med at nyde din mad og være mere opmærksom på, hvad du spiser. Tæl antallet af gange, du tygger, og prøv at øge antallet med hver mundfuld.

På denne måde undgår du at spise mere end du har brug for, og du vil føle dig mere tilfreds og mæt uden at føle, at du er ved at sprænges. Dette hjælper dig også med at træffe sundere valg for dine måltider og tabe dig.

Spis også langsommere og værdsæt, hvad du har på din tallerken. Det er vigtigt virkelig at have respekt for din kost, og en måde at gøre dette på er ved at nyde den mere omhyggeligt.

3. Mål mængder før servering

Hvis du spiser direkte fra pakken, mister du sommetider kontrollen over din portionsstørrelse og ender sandsynligvis med at spise mere, end du har brug for. Derfor er det altid bedst at måle dine mængder først og aldrig spise direkte fra pakken.

Spis af en mindre tallerken og brug en mindre ske til at øse op med

Husker du tricket med at bruge mindre tallerkener?

Du kan gøre det samme, når du serverer. Brug en mindre ske, når du øser op. Du vil ubevidst øse en mindre portion op til dig selv.

Læs også:

4. Del store beholdere i mindre mængder

Generelt, når folk spiser mere, end de har brug for, indtager de mere end 70% af den mad, de har brug for, og selvfølgelig flere kalorier. Men mindre portioner kan få os til at føle os lige så tilfredse og mætte som større portioner.

Den fjerde af vores mentale tricks består i at opbevare din mad i mindre beholdere som plastposer eller Tupperware. Dette vil hjælpe dig med at føle, som om du har spist en hel pakke og tilfredsstille din hjerne.

Spis nødder som en snack mellem måltider

Du kan for eksempel fordele en pose blandede nødder i mindre poser. Når du ønsker noget sødt eller et mellem måltidsmad, kan du tage en af de små poser frem.

Husk dog: Spis ikke direkte fra pakken! Server det på en lille tallerken eller skål.

5. Placer de mest sunde fødevarer inden for synsvidde

Hjernen vil altid vælge de nærmeste fødevarer inden for rækkevidde. Hvis du sørger for, at sund mad altid er tydeligt synligt og let at få fat i, vil du hele tiden træffe bedre beslutninger.

Sæt derfor frugt og grøntsager i klar udsigt, hvor du nemt kan få fat på dem, og skjul alle de fødevarer, der ikke hjælper dig eller sæt dem længere uden for rækkevidde.

Sidst men ikke mindst, hvis du ønsker at stoppe med at kæmpe med dig selv, kan du sætte din viljestyrke på prøve i supermarkedet. Forsøg at lade være med at købe forarbejdet mad eller færdigretter. Med alle disse mentale fif til vægttab får du en meget sundere kost uden at give efter for den trang, der forhindrer dig i at tabe sig.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Healthline.com 10 Processed Foods to Avoid [Online] Available at: www.healthline.com/health/food-nutrition/processed-foods-to-avoid
  • Healthline.com The 21 Best Low-Carb Vegetables [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/21-best-low-carb-vegetables

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.