Risici i første trimester: Hvorfor venter mange 3 måneder med at offentliggøre deres graviditet?

Før man deler nyheden om graviditet, er det vigtigt at overveje de potentielle risici i første trimester. Her er detaljerne.
Risici i første trimester: Hvorfor venter mange 3 måneder med at offentliggøre deres graviditet?

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 16 august, 2023

Den tidlige fase af graviditet er en spændende tid, men det kan også være en tid fyldt med usikkerhed og bekymring. Du undrer dig måske over, hvorfor mange kvinder venter tre måneder med at offentliggøre deres graviditet. Svaret ligger i de almene risici i første trimester.

I denne periode gennemgår kvindekroppen en række hormonelle forandringer, som kan have en betydelig indvirkning på både moderens og fosterets helbred. I denne artikel giver vi dig information om risiciene i graviditetens første trimester og tips til, hvordan du kan forebygge dem.

En baby er på vej! Find ud af alt om det første trimester

Ifølge Johns Hopkins Medicine sker der følgende vævsdannelsesprocesser, når embryoet implanteres i livmodervæggen:

 • Fostersækken omgiver fosteret for at beskytte det mod skader og regulere dets temperatur. Den indeholder fostervand.
 • Moderkagen: Dette er et fladt, tærteformet organ. Moderkagen er fastgjort til livmodervæggen – fosterets blodkar forbinder sig med den for at udveksle næringsstoffer.
 • Navlestrengen forbinder fosteret med moderkagen. Den indeholder to arterier og en vene, som transporterer ilt og næringsstoffer.

Selvom mange ydre forandringer ikke er synlige, oplever fosteret en periode med hurtig vækst og udvikling. I løbet af første trimester dannes alle dets organer og systemer, og derfor er det altafgørende at passe på dit helbred og undgå alkohol, stoffer og visse former for medicin.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Det første lægebesøg under graviditet

Almindelige symptomer i første trimester

Første trimester er præget af fysiske og følelsesmæssige forandringer. Efterhånden som moderens krop tilpasser sig det voksende liv inde i hende, er det normalt at opleve en række tydelige tegn.

Selvom der er eksempler på kvinder, der oplever en symptomfri graviditet, oplever de fleste følgende:

 • Kvalme og opkastninger.
 • Ømme og hævede bryster.
 • Træthed, søvnighed og mangel på energi.
 • Ændringer i humøret.
 • Hyppigere vandladning.
 • Modvilje mod visse fødevarer og lugte.

Hvorfor vente 3 måneder med at offentliggøre graviditeten?

Selv om alt går godt i de første par uger, er det voksende foster stadig meget sårbart. Enhver komplikation kan påvirke barnets normale udvikling.

I løbet af graviditetens første trimester er der en risiko, der er hyppig: Abort. I henhold til International Journal of Maternal Fetal Health ender 15 % af alle graviditeter i denne situation, og 1 % af kvinderne vil opleve gentagne aborter. Dataene bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i Multimed, som rapporterer, at 1 ud af 5 opdagede graviditeter ender med en spontan abort.

Flere faktorer kan bidrage til en spontan abort:

 • Livmoderen.
 • Genetik.
 • Infektion.
 • Hormoner.
 • Miljø.
 • Immunrelateret.

Som det fremgår af en undersøgelse af Peruvian Journal of Gynecology and Obstetrics tyder på, at numeriske eller strukturelle defekter i kromosomerne er involveret i mere end 50% af de spontane aborter. Derfor ville den kromosomale faktor være den vigtigste identificerede årsag. Det er genetiske ændringer, som ikke er arvelige, men som opstår, når fosterets celler formerer sig.

Der er dog tilfælde, hvor man ikke kan fastslå en specifik årsag.

Risikoen for abort reduceres markant efter 12. svangerskabsuge. Det er derfor, mange kvinder venter til den tredje måned med at offentliggøre deres graviditet.

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en anden potentiel risiko i første trimester, som kan være livstruende for moderen. Det sker, når det befrugtede æg sætter sig fast uden for livmoderen, normalt i en af æggelederne.

Når det vokser i de første par uger, kan det forårsage blødning og stærke mavesmerter. Hvis tilstanden ikke behandles i tide, kan den forårsage betydelige indre blødninger.

Selvom forekomsten er omkring 1% til 2% af alle graviditeter, og det virker usandsynligt, bør det overvejes. Man bør søge øjeblikkelig lægehjælp, hvis man oplever nogen af symptomerne.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Hvad indebærer en graviditet uden for livmoderen?

Risici i første trimester

Blandt de forskellige risici i første trimester har vi samlet følgende:

 • Hyperemesis gravidarum: De fleste kvinder oplever morgenkvalme i løbet af det første trimester. Men hvis der rapporteres om andre symptomer, såsom ukontrolleret opkastning, alvorlig dehydrering og tab af mere end 5% af kropsvægten, bør man kontakte en sundhedsprofessionel ifølge Revista Nutrición Hospitalaria.
 • Vaginal blødning forekommer hos 20% til 40% af gravide kvinder i løbet af første trimester ifølge en artikel fra Australian Family Physician. Tilstanden kræver lægehjælp.
 • Alvorlige mavesmerter: Hvis de bliver uudholdelige og intense eller varer i mange timer, bør man søge professionel hjælp for at finde årsagen.

Risici i første trimester afhænger også af kvindens eventuelle underliggende helbredstilstand. For eksempel forhøjet blodtryk, nyresygdom, anæmi og højt stofskifte.

Alderen har også indflydelse på risikoen for komplikationer. Efter 35-årsalderen stiger risikoen for ikke at gennemføre graviditeten.

Baseret på ovenstående grunde er det almindeligt, at kvinder venter 3 måneder med at offentliggøre graviditeten. På dette tidspunkt vil risikoen være faldet betydeligt, og de kan være mere sikre på, at deres graviditet er på rette spor.

Er det muligt at forhindre risici i første trimester?

Selvom det ikke er muligt helt at eliminere risici i første trimester, er der nogle foranstaltninger, du kan tage for at reducere dem, såsom følgende:

 • Undgå intens fysisk aktivitet: Selvom der ikke er nogen afgørende beviser, er det ifølge videnskabelige undersøgelser at foretrække at vælge blidere øvelser.
 • Kontrollér stress: For at opnå dette foreslås meditation, yoga og mindfulness-øvelser. Tilstrækkelig nattesøvn er også vigtigt.
 • Spis en sund kost: Ernæring er vigtigt under graviditeten. Rådfør dig med en ernæringsekspert for at lægge en plan, der er skræddersyet til dine behov.
 • Tag den ordinerede folinsyre: Din læge vil ordinere dette kosttilskud, som forebygger misdannelser i barnets nervesystem.

Alle kvinder er forskellige og har ret til at beslutte, hvornår de vil dele nyheden om deres graviditet. Men at kende disse risici er et skridt i retning af at indføre sunde vaner, der kan reducere forekomsten af abort. En fødselslæge, som du har tillid til, er endnu et redskab til at være sikker på, hvornår det er det bedste tidspunkt at fortælle, at du skal være forælder.

Det kan interessere dig ...
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet

Vi vil forklare risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet. Vejledning om ernæring er en gængs strategi til at forbedre en gravid kvindes...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.