Undersøgelser viser, at modermælkserstatning indeholder meget sukker

Modermælkserstatning indeholder generelt store mængder sukker. Dette er blevet bevist ved videnskabelige undersøgelser, der advarer os om de sekundære virkninger på mellemlang og lang sigt.
Undersøgelser viser, at modermælkserstatning indeholder meget sukker
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange mennesker bruger modermælkserstatning til at supplere babyers kost eller til at erstatte modermælk. Nylige undersøgelser tyder imidlertid på, at mængden af sukker, de indeholder, er for høj.

Dette kan føre til negative konsekvenser for babyens udvikling. En af disse kan være en ændring i mikrofloraen, som i de første faser af livet er meget følsom over for kost, som denne undersøgelse undersøger. Et for højt sukkerindhold kan føre til, at barnet er udsat for at lide af diabetes, fedme eller andre komplekse sygdomme.

Modermælkserstatning og modermælk

Ideelt set bør du tilberede modermælkserstatning, så det ligner modermælken mest muligt, hvad angår næringsværdi. Ved at gøre dette sikrer du, at din baby udvikler sig ordentligt, og at dens krop fungerer korrekt.

Det kan dog være en god idé at inkludere lidt højere niveauer af visse næringsstoffer som omega-3. Disse fedtsyrer er gavnlige for hjernens udvikling, ifølge nogle undersøgelser. Og de har meget gunstige antiinflammatoriske egenskaber.

Mængden af sukker i modermælkserstatning

På trods af at modermælk indeholder laktose, en sukkerart, som vores krop ikke er i stand til at fordøje i de første faser af livet, indeholder modermælkserstatning en overdreven mængde af simple sukkerarter.

Faktisk indeholder et stort antal mærker af færdiglavede drikkevarer og modermælkserstatning til babyer mere end 7 gram per 2,3 dl produkt. Denne koncentration af sukker kan sammenlignes med sportsdrikke.

Det er værd at nævne, at sukker ud over at give organoleptiske egenskaber har en vis vanedannende virkning, som fremhævet i nogle undersøgelser. Det er derfor ikke en god idé at udsætte babyer for store mængder af dette næringsstof. Ved at gøre det kan barnets smagsløg blive vant til det i fremtiden, hvilket kan få dem til at indtage det overdrevent.

Baby kravler mod kameraet

Sukker og komplekse sygdomme

Flere og flere undersøgelser finder en sammenhæng mellem sukkerforbrug hos ikke-atletiske mennesker og risikoen for at udvikle komplekse sygdomme over tid.

Forholdet mellem indtag af simple sukkerarter og diabetes eller fedme er ganske klart. Desuden har specialister knyttet forbruget af dette næringsstof til en stigning i risikoen for at lide af nogle former for kræft.

Og hvis det ikke var nok, kobler de også forbrug af sukker til risikoen for hjertekarsygdomme hos børn. En artikel i tidsskriftet Circulation understøtter denne påstand. Tilsætning af kunstige sødestoffer til produkter i stedet for sukker ser imidlertid ikke ud til at være en særlig effektiv løsning, når det kommer til at bekæmpe risikoen for denne slags sygdomme.

Betydningen af at læse etiketten på modermælkserstatning

Af alle disse grunde er det vigtigt at læse etiketterne på ethvert produkt, før du køber det. Især hvis du køber mad til børn. Et kontinuerligt dårligt valg af ingredienser kan bidrage til fremtidige sundhedsproblemer.

Det er en god idé at vælge modermælkserstatning, der har et lavt indhold af sukker og er rigt på proteiner og fedtsyrer såsom omega-3. Det kan også være gavnligt forsigtigt at supplere disse produkter med probiotika.

Dette vil bidrage til at forbedre sammensætningen af tarmflora, barnet har i deres første faser af livet. Dette vil føre til positive konsekvenser for deres helbred på mellemlang og lang sigt.

Modermælkserstatning

Husk!

Modermælkserstatning indeholder lejlighedsvis mere sukker, end det anbefales. Faktisk ligner koncentrationen af dette næringsstof ofte dem, der findes i sportsdrikke.

Dette næringsstof er ret farligt, når det indtages regelmæssigt og i høje koncentrationer. Frem for alt når det indtages i de første faser af livet.

Af denne grund er det afgørende at være særlig opmærksom på etiketterne på de produkter, du køber, og vælge dem, der indeholder mindre sukker. Vi må vi ikke glemme, at modermælk indeholder laktose. Derfor kan det være en god idé at vælge modermælkserstatning, der også indeholder det.

Fravær af laktose i kosten kan generere intolerance på kort og mellemlang sigt, hvilket ikke er godt.

Det kan interessere dig ...
Lær, hvordan sukker kan påvirke hjertet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær, hvordan sukker kan påvirke hjertet

Glukose er nødvendigt for celler, da de ikke kan leve uden det. Men sukker kan påvirke hjertet, hvis vi indtager det i for store mængder.  • Milani C., Duranti S., Bottacini F., Casey E., Turroni F., Mahony J., et al., The first microbial colonizers of the human gut: composition, activities and health implications of the infant gut microbiota. Microbiol Mol Biol Rev, 2017.
  • Innis SM., Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Res, 2008. 1237: 35-43.
  • DiNicolantonio JJ., O’Keefe JH., Wilson WL., Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med, 2018. 52 (14): 910-913.
  • Makarem N., Bandera EV., Nicholson JM., Parekh N., Consumption of sugars, sugary foods and sugary beverages in realtion to cáncer risk: a systematic review of longitudinal studies. Annu Rev Nutr, 2018. 38: 17-39.
  • Vos MB., Kaar JL., Weish Ja., Van Horn LV., et al., Added sugars and cardiovascular disease risk in children: a scientific statement from the american heart association. Circulation, 2017. 135: 1017-1034.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.