7 vaner hos følelsesmæssigt intelligente mennesker

Det er meget vigtigt at du kender og accepterer dig selv, men det er ligeså essentielt at være i stand til at føle empati, og sætte dig selv i andres sted.
7 vaner hos følelsesmæssigt intelligente mennesker
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Det er vigtigt at udvikle og få det meste ud af din følelsesmæssige intelligens. Læs mere om følelsesmæssigt intelligente mennesker her i artiklen.

”Alle kan blive vrede. Det er meget let. Hvad ikke er let er, at være vred på den rigtige person, på det rigtige tidspunkt, med det rigtige formål, og til den rigtige grad.”

Aristoteles

I flere år har du sikkert hørt om vigtigheden af at udvikle og få det meste ud af din følelsesmæssige intelligens.

Men det er muligt at blive så besat af ideen at du til sidst godt er klar over, at der er mange færdigheder du bør opnå, uden at have nogen idé om hvordan du vedligeholder dem.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker er i stand til at tage vare på deres følelser, samt andre menneskers følelser også.

Sandheden er, at håndtere dine følelser på en smart måde kan være meget kompliceret, men det hele afhænger af hvordan du sætter og opnår dine mål.

Alle mennesker, uden nogen undtagelser, kan tænde lyset i sig selv for at kontrollere deres følelser, sætte deres egne grænser, og skabe følelsesmæssige grænser.

Det er derfor, at vi for simplicitetens skyld i dagens artikel vil fortælle om nogle af de karakteristika som ofte kan ses i følelsesmæssigt intelligente mennesker.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker har gode venskaber.

1. Følelsesmæssigt intelligente mennesker ved, hvem de selv er

Følelsesmæssigt intelligente mennesker er i stand til at forstå hvad der kan være årsagen til at de har det på den måde, som de har det. De kan identificere årsagen og status på deres følelser, og dette gør dem bedre i stand til at håndtere konflikter i svære tider.

Dette er ikke nogen simpel opgave, da dit følelsesmæssige liv kan være meget kompliceret. At vide hvad der forårsager stærke følelser såsom vrede, frygt, og glæde kan være særligt vanskeligt.

 

2. Følelsesmæssigt intelligente mennesker er beslutningstagere

Disse folk kan muligvis sommetider være bange, men de træffer ikke forhastede beslutninger. Istedet er de istand til at opveje fordele og ulemper ved hver mulighed.

At udvikle din følelsesmæssige intelligens vil hjælpe dig med at genkende og acceptere dit ansvar for din fremtid. Det vil gøre det lettere for dig at lægge planer for, hvad du ønsker at få ud af livet.

3. Følelsesmæssigt intelligente mennesker kan styre deres følelser

Ifølge Daniel Goleman er selvbevidsthed en de primære dele af følelsesmæssig intelligens. Denne kapacitet tillader dig også at genkende dine følelser.

Det giver dig også mulighed for at forstå, hvordan dit humør kan påvirke andre. At lære at håndtere dine følelser er en nøglekomponent til følelsesmæssig intelligens.

Evnen til at kunne regulere dine følelser er ensbetydende med at kunne danne og vedligeholde et sundt forhold, både med andre og dig selv. Når du er klar over hvordan du har det, så er det dig der styrer dine følelser, og ikke omvendt.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker har stor empati.

4. Følelsesmæssigt intelligente mennesker er i stand til at føle empati

”Følelser kan smitte. Alle kender dette fra erfaring. Når du har haft en dejlig kaffeaftale med en gammel ven, så har du det bedre. Når en tumpe er led overfor dig i en butik, så får du det dårligt.”

Daniel Goleman

Empati, eller evnen til at sætte sig i en andens sted, er endnu et kerneelement i følelsesmæssig intelligens. At vide hvad andre føler hjælper dig med at kunne forstå forskellige mennesker.

Du kan ikke slippe væk fra dine egne, eller en anden persons følelser. Hvis du lærer at være empatisk, får du også mere ud af dine forhold til andre.

5. Følelsesmæssigt intelligente mennesker åbner deres hjerter

Åbenhed og tillid i et forhold er et klart signal på at du har med høj følelsesmæssig intelligens at gøre. Det vil sige at ved at åbne op og stille dine egne forudindtagelser til side, så promovere du et sundt forhold.

Samtidig, så tillader det at være følelsesmæssigt intelligent ikke blot at opleve og styre dine følelser ordentligt, men det hjælper dig også med at udtrykke dem klart.

6. Følelsesmæssigt intelligente mennesker er stærkt motiverede til at opnå deres mål

Det er vigtigt at kunne se vores frygt i øjnene. Det betyder ikke, at vi ikke er bange, men at vi kan overkomme frygten.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker er klar til at tage chancen. De ved, at det kan forbedre deres liv, og få dem et trin nærmere deres mål.

Udover dette, så kan de grundet deres følelsesmæssige intelligens, tolerere høje niveauer af frustration og forsinket tilfredsstillelse, eftersom de afventer langvarig tilfredsstillelse.

7. Følelsesmæssigt intelligente mennesker er ansvarlige for deres eget liv

At acceptere dig selv og at have selvtillid kan gøre dig mere klar over, hvordan du dedikere dig til ting. De vil sige at du bliver mere ansvarlig for dine glæder og fejltrin, hvilket gør byrden af det at løse problemer din egen, og kun din egen.

Information om følelsesmæssigt intelligente mennesker.

Hvordan kan du forbedre din følelsesmæssige intelligens?

”Der er intet forhold imellem din IQ og din følelsesmæssige intelligens. Disse kontrolleres af forskellige dele af din hjerne.”

Daniel Goleman

Der er heller ingen forbindelsee imellem det vi kalder akademisk intelligens og følelsesmæssig intelligens. En person kan være yderst veluddannet, og klare sig godt i skolen, men ikke i livet.

Følelsesmæssigt intelligente mennesker har bedre liv.

Det er derfor der er flere ting du kan prøve i dit daglige liv, så du bedre kan forstå dine følelser:

  • Lær dig selv bedre at kende. Stil spørgsmål, tænk over din opførsel og kend dine egne værdier. Lidt daglig selv-reflektion kan hjælpe dig markere før eller efter din følelsesmæssige udvikling.
  • Kontrollér dine følelser. Dette er ingen let opgave, men det er det værd at forsøge at kontrollere dine følelser. Hvis du føler at du reagere på noget på en barnlig facon, så fjern dig selv fra situationen i et øjeblik. Glem ikke, at det kun er dig der har kontrol over dit liv og hvordan du har det.
  • Føl empati med andre. Sæt dig selv i andres sted, selv på tidspunkter hvor det kan forårsage dig smerte. Det vil hjælpe dig med at forstå, at alle har deres egen historie, og at erfaringen vil hjælpe dig med bedre at håndtere sværere situationer.
  • Find din daglige motivation. Vågn op hver morgen med det håb at udvikle din følelsesmæssige intelligens. Store resultater kommer fra små successer – glem ikke det.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.