De 7 tegn på hjerteanfald, der ofte ikke bliver bemærket hos kvinder

Da symptomerne på hjerteanfald hos kvinder kan forveksles med hverdags smerter, er det absolut nødvendigt at være opmærksom på dem. Få mere at vide i denne artikel.
De 7 tegn på hjerteanfald, der ofte ikke bliver bemærket hos kvinder
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Et hjerteanfald er en tilstand, der er forårsaget af manglende blodgennemstrømning i et område af hjertemusklen. Det er næsten altid forårsaget af en obstruktion i en af kranspulsårerne. I denne artikel vil vi snakke om de 7 tegn på hjerteanfald, der ofte ikke bliver bemærket hos kvinder!

Blokeringen forårsager til at begynde med en tilstand kendt som angina, der, hvis den forbliver ubehandlet, udløser hjertesvævsdød.

Almindelige symptomer omfatter en knugende smerte i midten af brystet, som kan stråle ned i en eller begge arme, og nogle gange mod ryggen.

Men for kvinder har det tendens til at have atypiske tegn, der ofte går ubemærket hen, da de ligner andre sygdomme.

Problemet er, at ikke mange mennesker kender til dette.

Det er derfor, at vi i dag dedikerer denne artikel til de 7 tegn på hjerteanfald, som du bør huske på.

1. Søvnløshed

Kvinde med soevnloeshed

Søvnløshed og vedvarende søvnforstyrrelser kan være en konsekvens af ting som for meget arbejde, stress og overdreven brug af elektroniske enheder.

Men hos kvinder kan søvnløshed forekomme på grund af ændringer i de hormonelle aktiviteter og de indledende stadier af hjertekar-sygdomme.

Blandt tilfældene med kvindelige hjerteanfald i de sidste årtier havde over halvdelen af de berørte kvinder dette symptom.

2. Åndedrætsbesvær

Kvinder der pludselig får hoste og åndenød uden at lide af nogen form for åndedrætssygdom, skal straks konsultere en læge.

Fremtoningen af dette symptom er almindeligt hos personer med risiko for hjerte anfald, især når de bare laver daglige aktiviteter.

3. Halsbrand og sure opstød

Kvinde med halsbrand

En overskydende produktion af syre i maven samt sure opstød har en tendens til at udløse en brændende følelse i den øverste del af maven og brystet, svarende til hvad der sker under et hjerteanfald.

Ikke alle tilfælde fører til denne alvorlige tilstand. Men hvis det er tilbagevendende, bør det bestemt undersøges, fordi det kan være et af de første tegn på hjerteanfald hos kvinder.

4. Unormal træthed

Træthed eller en tilbagevendende følelse af træthed er normalt relateret til søvnproblemer, indtagelse af visse lægemidler eller stress.

Men når det er tilbagevendende eller sker uden tilsyneladende grund, kan det advare dig om kredsløbs- eller hjerteproblemer.

Kranspulsårehindringer forhindrer korrekt blodgennemstrømning fra hjertet, hvilket gør iltningsprocessen af cellerne, hjernen og musklerne vanskeligere.

Derudover, da hjernen skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt, så er der større risiko for forhøjet blodtryk og hjerte anfald.

5. Koldsved og svimmelhed

Kvinde der er svimmel

Koldsved under ens dagligdage aktiviteter eller under hvile er et af de første tegn på hjerteanfald hos kvinder.

Ligesom de andre symptomer kan det skyldes mange andre problemer. Det er dog vigtigt at overveje muligheden for et hjerteanfald, især i høj risiko scenarierne.

Koldsved dukker op, fordi kroppen arbejder på at opretholde en ordentlig temperatur. Dybest set arbejder din hjertemuskel for hårdt.

Blodgennemstrømnings problemer hindrer også den cellulære iltningsproces, hvilket forårsager svimmelhed og generelt får dig til at føle dig utilpas.

6. Pludselig angst

Uforklarlig angst er et symptom, der bør tages alvorligt, især når det ledsages af smerter i brystet eller svimmelhed.

I mange tilfælde hos kvinder, der lider af et hjerteanfald, fremtræder dette symptom i timerne før anfaldet.

Samtidig er det vigtigt at huske på, at både angst og stress øger risikoen for højt blodtryk og dermed hjerteanfald.

Tjek denne artikel: Har du stress eller en angst?

7. Smerte i dine arme eller nakke

Kvinde med smerter i nakken

Smerter i dine led, hals og kæbe er almindeligt hos kvinder med hjertekar-problemer, som direkte kompromitterer hjertemuskulaturen.

Det er mere almindeligt hos kvinder end mænd, selv om mænd også kan have disse symptomer i mindre grad.

Smerten kommer gradvist og pludseligt og kan aftage lige før anfaldet.

Alle de ovennævnte symptomer er forbundet med forskellige former for lidelser. Det er dog altid nødvendigt at blive undersøgt af en læge for at udelukke alvorlige problemer eller komplikationer.

At vedtage en sund livsstil og kontrollere dit kolesterol og blodtryk er vigtige skridt til at reducere risikoen for hjerteanfald.

Det kan interessere dig ...
Hvordan man skelner mellem et hjerteanfald fra et angst anfald
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan man skelner mellem et hjerteanfald fra et angst anfald

Lær hvilke symptomer du skal være obs på for at skelner et hjerteanfald og et angst anfald fra hinanden i denne artikel og hvad du skal gøre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Abdi, A., & Basgut, B. (2016). “An Evidence-Based Review of Pain Management in Acute Myocardial Infarction”, Journal of Cardiology & Clinical Research, 4 (4): 1067.
  • Boie, E. T. (2005). “Initial evaluation of chest pain”, Emerg Med Clin North Am, 23 (4): 937-57.
  • Erhardt, L.; Herlitz, J.; Bossaert, L., et al. (2002). “Task force on the management of chest pain”, Eur. Heart J., 23 (15): 1153-76.
  • McSweeney, J. C.; Cody, M.; O’Sullivan, P.; Elberson, K.; Moser, D. K., and Garvin, B. J. (2003). “Women’s early warning symptoms of acute myocardial infarction”, Circulation, 108 (21): 2619-23.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.