6 ting der fremskynder starten på overgangsalderen

Selvom der er bestemte genetiske aspekter, som man ikke kan kontrollere, er der andre eksterne faktorer, som kan få overgangsalderen til at starte tidligere, og som man kan undgå.
6 ting der fremskynder starten på overgangsalderen

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Man kan gøre meget lidt for at ændre, hvornår ens overgangsalder vil begynde. I dag vil vi fortælle dig om 6 ting der fremskynder starten på overgangsalderen!

6 ting der fremskynder starten på overgangsalderen

Men der er bestemte eksterne faktorer, som kan fremskynde det. Selvom det ikke er en mulighed at ændre sine gener, så kan man beskytte sig selv og undgå bestemte skadelige vaner.

Man kan også forberede sig på at udleve ens nye fase i livet med et godt helbred og ro i sindet.

Globalt er den gennemsnitslige alder for hvornår, man kommer i overgangsalderen, mellem 50 og 51 år gammel. Kun én ud af 100 kvinder kommer i overgangsalderen i 40érne.

Dette kan ske, hvis man har dårlige livsstilsvaner og gør bestemte ting, som kan få overgangsalderen til at starte tidligere.

Læs videre for at finde ud af, hvilke genetiske faktorer og vaner, der kan have indflydelse.

1. Kromosomfejl

Genetiske problemer, som er forbundet med kromosomet X, der afgører kønnet, såsom Turners syndrom og fragilt X-syndrom, kan fremskynde starten på overgangsalderen.

Disse tilstande rammer ofte kvinder, som har defekte æggestokke fra fødslen. De indeholder færre sunde follikler, og mange af dem svinder ind.

Genentiske årsager er typisk diagnosticeret, når kvinderne er meget unge. Det sker oftest længe før puberteten.

Der er måske nogle tilfælde, hvor kvinder udvikler sig på normal vis. Her vil de begynde puberteten i den rigtige alder, men ende op med at gå igennem overgangsalderen tidligt.

Af disse årsager bør man altid gå til sin gynækolog og blive undersøgt.

2. Strålebehandling og kemo kan fremskynde starten på overgangsalderen

Kvinde med hedetur

Disse to behandlinger har til hensigt at forebygge udviklingen af celler. De rammer ikke blot de ondartede celler, men også dem, der er sunde.

Derfor har behandling af kræft nogle bivirkninger. En af dem er, at det kan føre til et tidligt tab af produktivitet i æggestokkene.

På den anden side er der former for medicin, som kan sætte gang i overgangsalderen uanset hvilken alder, man har. Et eksempel på dette er en slags medicin, som ofte anvendes til voldsomme tilfælde af endometriose.

Husk, at hvis man har spørgsmål eller oplever et af symptomerne på overgangsalderen, så bliver man nødt til at snakke med sin læge. Man bør spørge dem for at forstå alle bivirkningerne ved alle slags medicin, man tager.

3. Operation for at fjerne æggestokkene eller livmoderen

Fjernelse af begge æggestokke ved en operation får en til at begynde overgangsalderen med det samme. En kvindes cyklus stopper efter en operation og hormonniveauet sænkes drastisk.

Normalt vil man opdage voldsomme symptomer ved overgangsalderen, såsom hedeture og en mindsket lyst til sex.

Nogle kvinder går igennem en hyseterektomi for at få fjernet livmoderen, men beholder sine æggestokke.

Disse patienter går ikke ind i overgangsalderen med det samme. Det skyldes, at æggestokkene fortsætter med at producere hormonerne. Den eneste ting, man vil opdage, er, at man vil stoppe med at få sin menstruation, og man vil ikke være i stand til at blive gravid, fordi livmoderen ikke længere er der.

4. Alkohol og toksiner

Alkohol roeg og piller

Den mest almindelige årsag til, at overgangsalderen begynder tidligt, er et overforbrug af alkohol og andre toksiner. P esticider, alkohol og tobaksprodukter kan skade æggestokkene.

Kvinder, som har disse vaner, har en større risiko for at komme i overgangsalderen tidligt.

I gennemsnit går disse kvinder ind i denne fase to år tidligere end kvinder, der ikke ryger og ikke drikker alkohol.

Af den grund er det meget vigtigt, at man stopper med at ryge og mindsker sit indtag af alkohol. At få fysisk motion hjælper også ens æggestokke til at opretholde et normalt niveau af hormoner.

P-piller påvirker dog ikke hvor tidligt, overgangsalderen begynder, så dem kan du roligt blive ved med at tage.

5. Epilepsi

Kvinder, som har epilepsi, vil måske opleve en mindsket lyst til sex og problemer med frugtbarhed.

Denne sygdom indebærer konstante forandringer i forholdet mellem østrogen og progesteron. Så patienter med epilepsi vil komme i overgangsalderen tidligere.

Epilepsianfaldende kan påvirkes af den del af hjernen, som regulerer de reproduktive hormoner. Østrogen fremmer anfaldene, samtidig med at progesteron beskytter en mod dem.

En logisk forklaring er derfor, at øgede niveauer af østrogen i forhold til progesteron finder sted, når anfaldene opstår.

6. Autoimmune sygdomme

Fremkomsten og udviklingen af autoimmune sygdomme får ens krop til at producere antistoffer, som angriber dets egne væv og æggestokke, samt østrogenreceptorerne.

Alt dette udløser en degeneration af æggestokkene og kan få overgangsalderen til at starte tidligere.

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen og diabetes er tilstede ved 20% af tilfældene af tidlig overgangsalder. Hvis man døjer med en af disse, er det vigtigt, at man følger sin behandling nøje.

Der er også en sammenhæng med autoimmune sygdomme i det endokrine system såsom vitiligo, anæmi, lupus, Sjögrens sydrom og kronisk hepatitis blandt andre. Underlivsinfektioner, som angriber æggestokkene, kan også være en årsag.

Forbered dig selv på starten på overgangsalderen

Kvinde der spiser salat

Overgangsalderen er slutningen på ens reproduktive år. Vi har allerede nævnt seks faktorer, som kan få det til at ske hurtigere end normalt.

Nogle af dem kan kontrolleres, nogle er uundgåelige. Det vi anbefaler er, at man følger en sund livsstil og plejer sit helbred.

Fokuser på de ting, du kan kontrollere, og arbejd på dem.

Det kan interessere dig ...
5 naturlige produkter til at håndtere overgangsalderen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 naturlige produkter til at håndtere overgangsalderen

Selvom det varierer, oplever mange frustrerende hedeture, problemer med at sove og lav energi. Her er nogle råd til at håndtere overgangsalderen.  • Gold E. B. (2011). The timing of the age at which natural menopause occurs. Obstetrics and gynecology clinics of North America, 38(3), 425-40.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285482/

  • Ceylan, B., & Özerdoğan, N. (2015). Factors affecting age of onset of menopause and determination of quality of life in menopause. Turkish journal of obstetrics and gynecology, 12(1), 43-49.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5558404/
  • Jehan S, et al. (2017). Sleep, melatonin, and the menopausal transition: What are the links? DOI:
    10.5935/1984-0063.20170003

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.