Betændt bugspytkirtel: Det bør du vide

Et klart signal på en betændt bugspytkirtel er en akut følelse af smerte lige efter et måltid, når din krop fordøjer maden eller når du ligger på ryggen.
Betændt bugspytkirtel: Det bør du vide

Sidste ændring: 28 september, 2018

En betændt bugspytkirtel er relativt normalt nu til dags, og ifølge lægerne bliver kvinder ramt oftere end mænd. Derfor vil vi i dagens artikel fokusere på at give dig masser af information omkring pancreatitis, også kendt som kronisk betændelse i bugspytkirtlen.

1. Hvorfor får man en betændt bugspytkirtel?

Laege med plastikmodel af bugspytkirtlen

 

Som du måske allerede ved, er bugspytkirtlen det organ, som sidder lige bag mavensækken. Den har en meget speciel og vigtig funktion, nemlig produktionen af enzymer og kemikalier, som letter fordøjelsesprocessen. Bugspytkirtlen er desuden en essentiel del af produktionen af insulin i kroppen.

Det er sandt, at der er mennesker som i dag lever et ret normalt liv uden en bugspytkirtel, men de er dog under konstant behandling for at gøre op for manglen på den naturlige syntetisering af hormoner og enzymer, som normalt kommer fra bugspytkirtlen, og som er meget vigtig for nogle af kroppens kernefunktioner.

Det er klart bedst aldrig at nå til et punkt, hvor man er nødt til at fjerne bugspytkirtlen, og derfor bør du passe på den altid. Men hvad kan fremprovokere en kronisk betændt bugspytkirtel?

 • Galdesten er en tilstand som nemt kan udløse kronisk betændelse i bugspytkirtlen, og du bør derfor altid være opmærksom på dette, hvis du lider af galdesten.
 • Dårlige kostvanter og en generelt usund livsstil
 • Et dårligt immunforsvar
 • Stofskifteproblemer
 • For store mængder af triglycerider i blodet
 • Langvarig brug af visse slags medicin
 • Hvis du tidligere har haft skader på bugspytkirtlen
 • Forskellige andre former for sygdomme, som for eksempel Reyes syndrom eller Kawasakis syndrom kan også udløse kronisk betændelse i bugspytkirtlen, men det er dog relativt usædvanligt.

2. Symptomer på kronisk betændelse i bugspytkirtlen, som du bør kende

Vær opmærksom på disse smerter

Smerter kan komme pludseligt eller lidt efter lidt. Du skal være mest påpasselig, hvis smerterne er nået det punkt, hvor de forhindrer dig i at udføre dine daglige aktiviteter, eller hvis du også oplever andre symptomer. Vær på vagt, hvis:

 • Du har svære mavesmerter, som giver en brændende fornemmelse koncentreret i venstre side under ribbenene, og som spreder sig ud i hele maveregionen som en brændende stråle.
 • Smerten er mere intens efter et måltid eller under fordøjelsesprocessen.
 • Smerten når om til ryggen og skuldrene. Når den gør, vil den ofte være fulgt af kvalme.
 • Smerten er værre, når du ligger på ryggen, fordi maven trykker ned på den betændte bugspytkirtel.

Kvalme og opkast

Kvalme og opkast sker oftest efter du har spist. Det er det tidspunkt hvor din bugspytkirtel begynder at syntetisere enzymer samtidig med at du begynder at fordøje din mad, men syntetiseringen blokeres af betændelsen.

I de tidlige stadier af pancreatitis, forveksles symptomerne ofte med almindelige problemer med fordøjelsen. Når smerterne og utilpasheden bliver ved, er det dog tid til at reagere på advarselslamperne og gå til lægen.

 

Kvinde med hovedpine

Daglig hovedpine

Husk på, at når du har en betændt bugspytkirtel, svækkes hele dit immunsystemHvis du mærker nogle af de følgende symptomer, bør du reagere:

 • Hovedpiner, som måske ikke er så voldsomme, men er konstante fra dag til dag. De kan resultere i blandt andet tør mundhule og svimmelhed.
 • Træthed er også meget normalt. De tilstande, som giver dig en betændt bugspytkirtel, påvirker også resten af kroppen: Det bliver sværere at fordøje maden, kroppen absorberer ikke nok vitaminer og næringsstoffer og dit immunsystem svækkes. Der er altså stor risiko for, at du får en infektion eller en sygdom.

 

Kvinde med kraftig hovedpine

3. Sådan holder du din bugspytkirtel sund og rask

 

Hvis bare du passer lidt mere på din krop hver dag, kan det hjælpe dig med at undgå at få kronisk betændelse i bugspytkirtlen eller andre problemer. Gør du det, passer du også bedre på hele din krop og din sundhed generelt, og du vil opnå en højere livskvalitet.

Forslag til nedskæringer:

 • Sig nej til tobak. Hvis du stadig bruger tobaksprodukter, er det tid til at sige stop. Du får både et bedre overordnet helbred og forebygger samtidig nogle meget seriøse sygdomme, samtidig med at du passer på din bugspytkirtel. Så sig farvel til cigaretterne i dag!
 • Sig nej til raffineret sukker og mel. De er nogle af bugspytkirtlens største fjender – og resten af kroppen med. Selvfølgelig gør de din mad sødere, og gør måltiderne mere lækre, men med tiden ødelægger de langsomt din krop. Det er bare ikke det værd.
  Groentsagsjuice

Gode tilføjelser til kosten:

 • Sig ja til at spise lidt bedre. Det er aldrig en god idé at indtage store mængder af mad på én gang. Del dine måltider op i fem portioner om dagen. Prøv at undgå at spise for meget rødt kød og forarbejdede fødevarer, og husk på at grøntsager som kål og broccoli er fantastiske til at forebygge betændelsestilstande i bugspytkirtlen.
 • Sig ja til naturlig frugt- og grøntsagsjuice. Der er ikke noget bedre end dette til at booste din daglige kost. Papaya, aloe vera, artiskok, mango, kål, gulerod og endda rødbede giver en fantastisk juice. Hvorfor ikke prøve det?
 • Sig ja til fiber. Mad, som er rig på fiber, er den perfekte måde til at starte dagen på.
 • Sig ja til at passe på din vægt. Overvægt gør ikke nogen noget godt. Det er ikke fordi, du skal have den perfekte figur uden et eneste gram fedt, men prøv på at opretholde en god, sund og balanceret kost. Sådan undgår du de risici som er forbundet med overvægt. Det betaler sig at gøre en indsats i disse små daglige ting for at få et bedre helbred.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.