Hvad er betingede fysiske kapaciteter?

De betingede fysiske kapaciteter er hastighed, styrke, udholdenhed og fleksibilitet. De kan forbedres med træning.
Hvad er betingede fysiske kapaciteter?
Andrés Felipe Cardona

Skrevet og kontrolleret af lærer og uddannet i idræt Andrés Felipe Cardona.

Sidste ændring: 08 marts, 2023

Fysisk kondition er en afgørende faktor, når det drejer sig om at opnå vores bedste sportspræstationer. Ved at forbedre vores evner opnår vi desuden også sundhedsmæssige fordele. Læs videre for at finde ud af, hvad betingede fysiske kapaciteter er, og hvad de består af.

De defineres som de kvaliteter, som et menneske besidder, og som udføres i forbindelse med fysisk aktivitet. De er hastighed, styrke, fleksibilitet og udholdenhed.

Desuden er de betinget af kroppens energisystemer og kan opnås eller forbedres med specifikke træningsmetoder. Derudover involverer de motoriske handlinger, der anvendes i forbindelse med fysisk aktivitet, alle muskelgrupper og led. Jo mere vi udvikler vores fysiske kapacitet, jo bedre bliver vores præstationer.

De betingede fysiske kapaciteter én for én

Der findes fire betingede fysiske kapaciteter:

 • Hastighed.
 • Styrke.
 • Udholdenhed.
 • Fleksibilitet.

De er knyttet til den enkelte persons fysiske præstation og træning. Ved at anvende dem i praksis udfører vi således handlinger bevidst og frivilligt.

1. Hastighed

Hastighed er den fysiske kapacitet, der gør det muligt for os at udføre bevægelser eller handlinger på kortest mulig tid. Det er også en af de vigtigste kvaliteter, som en atlet skal udvikle til mange øvelser.

Det kræver en god fysisk forberedelse. Dette er nogle typer af hastighed:

 • Translationel: Det er evnen til at tilbagelægge en afstand på kortest mulig tid.
 • Reaktionshastighed: Det er den tid, det tager atleten fra det øjeblik, hvor han/hun modtager en stimulus, til handlingen udføres. F.eks. når et fløjt lyder, og atleten foretager den første bevægelse for at starte konkurrencen, f.eks. starten på et maratonløb eller springet i vandet i en svømmekonkurrence. Dette er refleksernes hastighed.
 • Udholdenhed: Det er kroppens evne til at modvirke træthed i den tid, som træningen eller konkurrencen varer. Det har at gøre med evnen til at opretholde præstationen i en længere periode.
 • Acceleration: Gradvis stigende hastighed, indtil man når det maksimale punkt.
 • Maksimal hastighed: Består i at udføre en bevægelse på kortest mulig tid. Den bestemmes i forhold til den enkeltes fysiske kapacitet.
 • Mental hastighed: Det drejer sig om koordination. Det er evnen til at ændre retning på kortest mulig tid. For at gøre dette skal man have kontrol over lemmerne for at bevæge dem hurtigt.
Kvinde gennemfører et løb

2. Styrke

Styrke er den fysiske evne til at udføre et arbejde eller en bevægelse eller anvendelsen af denne evne på noget. Gennem den kan vi overvinde eller modvirke en bestemt modstand.

Øvelser til muskeludvikling giver os mulighed for at øge styrken og forbedre vores kondition. Det er derfor vigtigt at inddrage dem i træningsrutinen.

Der findes 3 typer styrke i fysisk aktivitet:

 • Styrke-udholdenhed: Dette er kroppens evne til at modstå træthed. I vægtløftning vil f.eks. den anvendte belastning, intensiteten og varigheden blive målt i cyklusser med maksimal gentagelse.
 • Maksimum: Dette er den maksimale vægt, vi kan løfte i en enkelt bevægelse. Med maksimal styrketræning kan vi opnå muskelhypertrofi, forbrænde kalorier og forbedre sportspræstationer.
 • Hurtig: Denne styrke udvikles med høj hastighed, selv om den ikke er maksimal, for at overvinde ydre modstand og kontrollere muskelsammentrækningsfaserne. Cykling, maratonløb eller burpees kræver brug af hurtig styrke.

3. Fleksibilitet

Fleksibilitet er evnen til at strække musklerne for at opnå et større bevægelsesområde. Denne evne går tabt med tiden, men der kan foretages specifik træning for at bevare eller forbedre den.

Yoga, rytmisk gymnastik eller brydning er eksempler på øvelser, der kræver stor fleksibilitet. En undersøgelse viste, at styrketræning kan bidrage til udvikling og vedligeholdelse af ledbevægelighed, selv uden yderligere udstrækning.

Der findes to typer fleksibilitet:

 • Dynamisk: Den udvikles ved aktiviteter, der kræver ledbevægelighed. Den forekommer i opvarmningsøvelser, hvor musklerne øger temperaturen, aktiveringen, styrken og hastigheden i deres sammentrækning. Idrætsudøveren er den, der udfører dem, og har ikke brug for hjælp udefra.
 • Statisk: Når en ekstern hjælp letter bevægelsesområdet. Dette kan ske ved samarbejde med en partner eller tyngdekraften. Også når vi fastholder en udstrækning i en længere periode.

4. Udholdenhed

Udholdenhed er evnen til at yde en fysisk indsats i længere tid i en given øvelse. Det er også grundlæggende for at reducere træthed og øge præstationen.

En artikel med titlen udholdenhedstræning er medicin hævder, at fordelene ved udholdenhedstræning bl.a. omfatter bevægelseskontrol, ganghastighed, funktionel uafhængighed, kognitive færdigheder og selvværd.

Udholdenhed kan være aerob eller anaerob, og en kombination af begge dele er det bedste, når man træner:

 • Aerob: Det er den, der gør det muligt at udføre en aktivitet så længe som muligt. Den er tydelig i øvelser af moderat intensitet, såsom jogging, dans eller cykling.
 • Anaerob: Når en intens aktivitet udøves i korte perioder, f.eks. ved kropsvægtløftning eller sprint.
Mand styrketræner med kettlebell

Løft af en vægt mod tyngdekraften er en øvelse til forbedring af styrke og anaerob udholdenhed.

Forbedr dine evner med betingede fysiske kapaciteter!

Udviklingen af fysiske betingede kapaciteter er en nøglefaktor for at forbedre sportspræstationer, så det er tilrådeligt at inkludere varierede øvelser i vores rutine. Selvfølgelig er det nødvendigt at opretholde en regelmæssighed for at opnå udvikling.

Vi skal også ledsage rutinerne med en god kost og andre sunde vaner. Husk under alle omstændigheder, at overtræning kan være skadeligt, så det er nødvendigt at konsultere en professionel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.