Kold lungebetændelse og coronavirus

21. maj 2020
Kold lungebetændelse opdages som regel ved at måle blodets iltmætning eller ved hjælp af røntgenbilleder af brystkassen. Det kan være en mulig komplikation grundet COVID-19-infektionen.

Coronavirussen er en virus, der er skyld i den pandemi, der har rystet hele verden. Den brede vifte af symptomer betyder, at det ofte er svært at identificere, om en person er smittet er ej. En af disse symptomer er kendt som kold lungebetændelse.

Kold lungebetændelse betyder, at de, som er smittet med virussen, ikke mærker åndenød, selvom kroppen får mindre og mindre ilt. Dette er en stor risiko, da det gør det vanskeligere at opdage infektionen.

Den nye coronavirus udfordrer alle forskere og sundhedsmyndigheder. Vi skal være opmærksomme og holde os informerede om alle de ting, som forskere og læger opdager. I denne artikel ser vi nærmere på kold lungebetændelse.

Vi anbefaler, at du læser: Coronavirus kan forårsage slagtilfælde hos unge

Hvad er en coronavirus-infektion?

Coronavira er faktisk en familie af vira. Den nye coronavirus dukkede op i december 2019 i den kinesiske by Wuhan. Det er en virus, der er blevet dannet grundet en mutation. På trods af, at der lige nu udføres mange undersøgelser, så er der stadig lang vej endnu.

Virussen spreder sig via luftvejsdråber, som vi udskiller, når vi hoster, nyser eller taler. Disse dråber kan nå en anden person eller endda forblive på overflader i et stykke tid.

Problemet med denne virus er, at den er yderst smitsom. Sandheden er, at mange mennesker ikke oplever symptomer, men dødeligheden blandt de ældre og kronisk syge er meget høj.

Corona kan spredes via nys og hoste

Hvad er kold lungebetændelse?

Kold lungebetændelse er et af de største problemer, som coronavirussen forårsager. Det sker, når personer ikke oplever problemer med vejrtrækningen, på trods af, at de har coronavirus og meget lave iltniveauer i blodet.

Når en person har lave iltniveauer eller har brug for at blive tilsluttet maskiner for at hjælpe med deres vejrtrækning, så er de normalt i en choktilstand. I disse situationer er det normalt at have vejrtrækningsproblemer, eller at kroppen aktiverer mekanismer for at beskytte sig selv.

Men det modsætte er tilfældet, hvad angår kold lungebetændelse. På flere hospitaler i New York og Brasilien har man observeret, at der var mange patienter med kold lungebetændelse, der så ud til at have det fint. Det viste sig dog, at de havde kold lungebetændelse, da man målte iltniveauerne i blodet, eller da man tog røntgenbilleder af brystkassen.

Problemet er, at denne situation med hypoxi (iltmangel) skrider frem, uden at patienten er klar over det. Dette har medført, at mange er døde pludseligt af coronavirus. 

Læs om: Alt om, hvordan coronavirus påvirker nyrerne

Røntgenbilleder kan være med til at opdage kold lungebetændelse

Hvad er forklaringen?

Sandheden er desværre, at læger og forskere endnu ikke har fundet en forklaring på kold lungebetændelse. Nogle læger mener, at coronavirussen, ved at angribe lungecellerne, forårsager visse ændringer, der stadig får lungen til at frigive kuldioxid, men ikke opnå ilt.

Det er de høje koncentrationer af kuldioxid, der får hjernen til at mærke denne “mangel på luft”. Når personen udskiller det relativt normalt, så modtager hjernen ikke advarsler om, at der er mangel på ilt.

En anden hypotese er, at alle har forskellige tolerancer for iltniveauer i blodet. Dette kan betyde, at det i nogen mennesker måske ikke er muligt at detektere, at deres iltmætning er lavt naturligt, før end det er langt under det rette niveau og har nået farlige niveauer.

Eksperter tror endda, at dette kan være forbundet med virussens evne til at skabe trombose.

Det vigtige er at huske på, at kold lungebetændelse eksisterer. Hvis du derfor mistænker, at du måske har coronavirus, så anbefaler vi, at en læge måler dit iltmætningsniveau og tager røntgenbilleder af din brystkasse. Dette er særligt vigtigt, hvis du har været i kontakt med en, som er smittet.