Sådan renser du din tyktarm naturligt

Din tyktarm hjælper din krop med at genoptage væsker, bearbejde affaldsstoffer og forberede udskillelsen af dem. Det er vigtigt at være sikker på, at ens tyktarm er ren for at sikre dens funktion. Lær om to måder at rense din tyktarm på i denne artikel.
Sådan renser du din tyktarm naturligt

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Flere og flere personer døjer med problemer med deres tyktarm. Naturligvis er dette ofte på grund af de fødevarer, som vi spiser. Eftersom tyktarmen er en del af de større tarme, så passerer fødevarer igennem dette område. Læs mere og lær hvordan du renser du din tyktarm naturligt!

Tyktarmens rolle

Tyktarmen har en simpel funktion. Den ligger i enden af de større tarme, og det er det sidste, som affaldsstoffer skal igennem, før de bliver udskilt fra kroppen. Problemet ligger dog i vores spisevaner og livsstil.

Hvorfor er det? Vi svækker vores tyktarm og får den til at arbejde hårdere dag efter dag. Dette resulterer i, at tyktarmen ikke er i stand til at udføre dets ene og vigtige opgave. Dette kan gøre, at vi lider af sygdomme og andre problemer.

Affaldsstoffer og toksiner ophober sig i væggene af vores tyktarm. Dette forårsager alle former for problemer,  inklusiv forstoppelse, manglende fordøjelse, smerter i led og endda hovedpine.

Kroniske tilfælde kan endda resultere i seriøse sygdomme i nyrerne og leveren.

For at opretholde en sund tyktarm bliver vi nødt til at se på det, vi spiser. Først og fremmest bør vores kost være fuld af fibre.

Det er også klogt at drage nytte af en udrensende kost flere gange om året for at komme af med ophobede affaldsstoffer i ens tyktarm.

Vi anbefaler, at du gør dette i weekenderne, en ferie eller på en fridag. Det vigtige er, at man gør det, når man er hjemme.

Sådan renser du din tyktarm med æbler

Roede aebler

At udrense eller detoxe ens tyktarm kan være et besværligt forløb. Dette skyldes, at det indebærer at anvende toilettet flere gange om dagen.

Den gode nyhed er dog, at hvis ens tyktarm er ren og sund, så vil man have det meget bedre. Man vil også undgå nogle ubehagelige sygdomme og tilstande.

I løbet af udrensningen af tyktarmen vil man blive nødt til at drikke en masse vand. Dette holder en hydreret og hjælper med udskillelsen af affaldsstoffer. Vi anbefaler, at man drikker mellem 6 og 8 glas eller omkring 3,8 liter vand om dagen.

Hvis man ønsker, kan man starte dagen ud med et glas lunkent vand med nogle få dråber citronsaft i. Dette vil sætte gang i ens stofskifte.

Æbler er et af de bedste midler til at rense tyktarmen

På grund af dette anbefaler vi, at man tilføjer en stor del æbler til sin kost i tre dage. Man bør være sikker på at anvende forskellige opskrifter, så man ikke bliver træt af dem.

Æbler er perfekte til at fjerne toksiner. De gør dette med eller uden skrællen, hele eller pressede. Her er, hvad man bør gøre:

 • Efter at have drukket vandet med citron er det næste, man skal gøre, at drikke et glas friskpresset æblejuice.
 • Drik derefter et glas vand.
 • Gentag denne proces i løbet af dagen. Til slut skal man have drukket fire glas æblejuice og fire glas vand.

Bevægelse i tarmene begynder at finde sted takket være det pektin, der er i æbler. Dette stof ødelægger toksiner og fremmer udskillelsen af dem.

Man kan gå på denne kur enhver weekend som en begyndelse på en udrensende kost. Man vil dog blive nødt til at gøre det i 72 timer.

Her er trinene:

 • Spis alle de æbler, du ønsker. De bør være rå og uden noget tilsat.
 • Spis en spiseskefuld olivenolienår du står op, og når du går i seng.
 • Drik mindst 2,8 liter vand i løbet af dagen.
 • Spis ikke noget andet i de tre dage. Når du er færdig på kuren, kan du begynde at tilføje lette fødevarer til din kost igen. Det er også bedst, hvis de indeholder en god mængde fibre. Dette indebærer supper, rå frugter og grøntsager osv.
 • Glem ikke at drikke en masse vand hver dag!

Eftersom dette er så stærk en behandling, bør man kun gøre det tre eller fire gange om året. Dette betyder hver tredje til fjerde måned.

Sådan renser du din tyktarm naturligt med salt

Salt

Dette er endnu en af de behandlinger, som man kan anvende til at rense sine tarme. Man bør vide, at dette er en behandling, som ikke er anbefalet til personer, der døjer med højt blodtryk. Det er heller ikke en god idé, hvis man døjer med nyreproblemer.

Denne udrensning sker over en tidsperiode på én dag. I løbet af den dag bør man blive hjemme og ikke overanstrenge sig eller lave pludselige bevægelser.

Sådan renser du din tyktarm naturligt med salt:

 • Når man står op, koger man en kop vand og tilsætter en spiseskefuld havsalt. Lad det køle af, så du ikke brænder dig. Drik det langsomt.
 • Hvis du får hovedpine eller føler kvalme, så er det almindeligt.
 • Hvis du har brug for det, så læg dig ned og massér din mave blidt.

Hvil dig i nogle få minutter eller måske endda en time på din sofa eller i sengen. Du kan læse eller se fjernsyn, indtil du føler, du skal på toilettet. Gentag dette forløb flere gange i løbet af dagen.

I løbet af dagen bør du kun spise lette madvarer: Grøntsagssuppe, naturlig juice og urtete. Spis ikke stegt mad, kød, mel eller sukker.

Drik blandingen af saltvand igen ved middagstid og igen om aftenen. Prøv at blive hjemme hele weekenden. For du vil få brug for at gå på toilettet ofte.

Disse to udrensninger vil hjælpe dig til at holde din tyktarm ren og sund. Husk dog, at det altid er vigtigt at drikke masser af vand og følge en kost rig på fibre.

Nu ved du hvordan du renser du din tyktarm naturligt, giv det et forsøg og mærk forskellen!

Det kan interessere dig ...
Fem sunde salater til din tyktarm
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem sunde salater til din tyktarm

Dit fordøjelsessystem har stor indflydelse på dit velvære, så det er vigtigt at behandle det godt. Disse fem sunde salater er gode for din tyktarm.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • The colon: What it is, what it does. (n.d.)
  fascrs.org/patients/disease-condition/colon-what-it-what-it-does
 • Eating for a healthy colon. (n.d.)
  rush.edu/health-wellness/discover-health/eating-healthy-colon
 • Increasing fiber intake. (n.d.)
  ucsfhealth.org/education/increasing_fiber_intake/
 • Picco, M. (2015). Is colon cleansing a good way to eliminate toxins from your body? Retrieved from
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.