8 sundhedsproblemer forårsaget ved at sove med vådt hår

At tage et bad før sengetid er en fantastisk måde til at hjælpe dig med at slappe af og gøre dig klar til at sove. At sove med vådt hår kan dog på den anden side skade dit helbred. Lær hvordan i denne artikel!
8 sundhedsproblemer forårsaget ved at sove med vådt hår
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

At tage et bad før sengetid er en god måde til at hjælpe med at afslappe kroppen og opnå bedre søvnkvalitet. Men det er ikke godt at sove med vådt hår.

Det giver dig mulighed for at reducere muskelspændinger og stress fra en trættende arbejdsdag.

Fordelene strækker sig dog ikke til fugtning af dit hår, da dette kan føre til udviklingen af nogle sundhedsmæssige problemer.

Selv om det tilsyneladende er harmløst, kan det forårsage uønskede reaktioner på et kapillær niveau såvel som i musklerne og immunsystemet.

Mange er uvidende omkring disse konsekvenser. Vi vil dele nogle af de mulige negative effekter, så du kan være sikker på at undgå dem.

1. Hovedpine

Vådt hår i sengen

At gå i seng med vådt hår kan øge antallet af alvorlige hovedpiner, du får, da fugt forårsager en pludselig ændring i kropstemperaturen.

Indpakning af dit hår i et håndklæde kan gøre problemet endnu værre, da fugten holdes inde i længere tid.

Dette påvirker blodcirkulationen i hovedbunden, og når spændingen stiger, forårsager det smerter, der kan afbryde søvn.

2. Hårbrud på vådt hår

Hvis du bekymrer dig om at holde håret stærkt og sundt, bør du undgå at vaske dit hår i brusebadet før sengetid så meget som muligt.

Dette bevirker en alvorlig svækkelse i trådene, som med tiden øger risikoen for brud og at håret falder af.

3. Hudinfektioner

Hudinefektioner

At have fugtigt hår, mens du sover, øger risikoen for hudinfektioner, fordi mikroorganismer har det ideelle miljø til at reproducere sig selv.

I modsætning til når du vasker dit hår om dagen, er der ikke nok tid til at tørre dit hår om aftenen. Varmen i din seng skaber derfor det perfekte klima for svampe og bakterier til at vokse i.

Som følge heraf kan irritation og endda svampeinfektioner forekomme i hovedbunden og den omgivende hud.

4. Kløe og hævelse

Svampe, der vokser på huden på grund af vådt hår, kan forårsage ubehagelig kløe og betændelse, selv efter at dit hår er blevet tørt.

Dette kan blive et tilbagevendende problem, og det tager ofte flere dage om at forsvinde, hvis det ikke behandles ordentligt.

5. Allergier og forkølelse

Forkølelse pgå vådt hår

Ændringer i kropstemperaturen, der opstår, når du sover med vådt hår, kan svække immunsystemet og udløse tilstande som allergier og forkølelser.

Fugt beholdes i flere timer, hvilket får dine forsvarsmekanismer til at svækkes, så nogle vira og bakterier kan angribe.

6. Fedtet hår

Sove i flere timer med fugtigt hår har tendens til at øge overskydende fedt og producerer en klæbrig tekstur.

Dette skyldes de ændringer, som talgkirtlerne medfører, hvilket igen fører til et ubalanceret pH-niveau i hovedbunden.

Som følge heraf vil du vågne op med hår, der har et ubehageligt, sammenflettet og rynket udseende.

7. Muskelsmerter

Masser skuldrene

Selv om dette kan skyldes flere faktorer, må du ikke udelukke, at fugtigt hår er en potentiel udløser.

Ændringer i temperaturen, som kroppen genererer forårsager ikke kun kredsløbsproblemer, men øger også muskelspasmer og spændinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Albers, L. N., Maley, A. M., & MacKelfresh, J. B. (2017). Blowing Bubbles: Dermoscopy of Bubble Hair. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_11_17
  • Grimalt, R. (2007). A practical guide to scalp disorders. In Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/sj.jidsymp.5650048
  • Kaya, Abdullah & Calışkan, Halil. (2012). Is wet hair in cold weather causes sinus headache and posterior eye pain? A possible mechanism through selective brain cooling system.. Medical hypotheses. 79. 10.1016/j.mehy.2012.08.017.
  • Park, H. K., Ha, M. H., Park, S. G., Kim, M. N., Kim, B. J., & Kim, W. (2012). Characterization of the fungal microbiota (mycobiome) in healthy and dandruff-afflicted human scalps. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0032847

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.