5 grunde til at bananer er bedre end piller

Bananer indeholder tryptofan, der er en essentiel aminosyre, som kroppen omdanner til serotonin, hvilket kan forbedre humøret.
5 grunde til at bananer er bedre end piller
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Bananer er en tropisk frugt som giver energi, vitaminer og mineraler. De er en sund tilføjelse til enhver kost, inklusiv diæter som fokuserer på vægttab. Bananen er ikke kun en af verdens mest spiste frugter, den er også en af de sundeste.

Bananer er bedre!

Folk vil ofte vælge at gå uden om bananer, især når de er i gang med at prøve at tabe sig. De har et dårligt rygte om, at være den frugt med det næsthøjeste kalorieindhold næst efter avocado. Men en banan indeholder faktisk kun 90 kalorier per portion (en portion er cirka en halv banan). Hvis man inkluderer dem i sin kost i de rigtige mængder, vil de ikke forhindre vægttab men til gengæld kan de forbedre helbredet på mange måder. Læs med her for at finde ud af, hvorfor bananer er bedre end piller!

Hvilke sundhedsfordele kan man få fra bananer

Bananer er en vigtigt kilde til sukker og mineraler såsom kalium, magnesium, jern og betakaroten. De indeholder også gode fibre og en stor mængde vitaminer såsom folsyre, B-vitaminer, vitamin C og vitamin E.

Bananer har et højt indhold af kulhydrater og er en af de bedste kilder til energi for kroppen. På grund af disse egenskaber, anbefales banan især til børn.

Med deres høje indhold af kalium, kan bananer også hjælpe kroppen med at komme af med overflødigt væske, hvilket hjælper med at holde kroppen i balance og behandle tilstande som forhøjet blodtryk og gigt.

Forhøjet blodtryk

Blodaare

Når man indtager for meget natrium og ikke nok kalium, er det meget sandsynligt at blodtrykket vil stige. Det er vigtigt at give kroppen adgang til nok kalium og bananer er en fantastisk kilde til dette vigtige mineral. Vi anbefaler at man spiser en banan hver morgen. Denne sunde vane vil holde blodtrykket på sit optimale niveau.

Depression

Mange mennesker som lider af depression, har rapporteret at de følte sig bedre tilpas efter at have spist en banan. Undersøgelser har vist at dette skyldes det faktum at banan indeholder tryptofan, som er en essentiel aminosyre. Da kroppen ikke selv kan syntetisere denne i tilstrækkelige mængder, er det meget vigtigt at få nok af den i vores kost.

Tryptofan bliver omdannet til serotonin, en neurotransmitter som er ansvarlig for følelserne velbehag og lykke. Bare en enkelt banan er nok til at man kan nyde denne fordel. Inden for få minutter vil man føle sig mere afslappet og bedre tilpas, både fysisk og mentalt.

Stress

Kvinde med stress

Stress kan ændre på stofskiftet og sænke niveauet af kalium i kroppen. Derfor er det at spise bananer en god måde at genoprette niveauet af dette mineral fordi de, som vi allerede har nævnt, er en af de bedste kilder til kalium, der findes. Men fordelene ved banananer er mange flere end bare det at være en god kilde til kalium. De kan også hjælpe os med at føle os bedre tilpas og falde til ro.

Forstoppelse

Banan er en af de bedste madvarer til at forbedre fordøjelsen på grund af dens indhold af pektin. Pektin er en kostfiber som accelererer fordøjelsen og hjælper med at fjerne giftstoffer fra kroppen. Disse egenskaber gør banan til den ideelle frugt til at bekæmpe forstoppelse eller langsom fordøjelse.

Ud over dette, er banans probiotiske egenskaber rigtig gode for fordøjelsessystemet, da de lindrer smerten fra luft i tarmene, kramper og tryk.

PMS – præmenstruelt syndrom

Kvinde med PMS

Med deres høje indhold af vitamin B6, har bananer har en positiv effekt på blodsukkerniveauet. Generelt hjælper gruppen af B-vitaminer med at lindre nogle af de symptomer på PMS som rammer kvinder.

Hvis man spiser bananer hver dag, kan det hjælpe med at reducere kramper og den væskeophobning i kroppen, som ofte associeres med PMS. Det er en ekstra fordel at bananer kan forbedre humøret og berolige nerverne. Da man godt kan være lidt anspændt når man oplever præmenstruelt syndrom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Geleijnse, J. M., Kok, F. J., & Grobbee, D. E. (2003). Blood pressure response to changes in sodium and potassium intake: a metaregression analysis of randomised trials. Journal of human hypertension17(7), 471-480. Available at: https://www.nature.com/articles/1001575. Accessed 27/03/2020.
  • Lara-Espinoza, C., Carvajal-Millán, E., Balandrán-Quintana, R., López-Franco, Y., & Rascón-Chu, A. (2018). Pectin and pectin-based composite materials: beyond food texture. Molecules23(4), 942. Available at: https://doi.org/10.3390/molecules23040942. Accessed 27/03/2020.
  • Dreher, M. L. (2018). Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients10(12), 1833. Available at: https://doi.org/10.3390/nu10121833. Accessed 27/03/2020.
  • Someya, S., Yoshiki, Y., & Okubo, K. (2002). Antioxidant compounds from bananas (Musa Cavendish). Food chemistry79(3), 351-354. Available at: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00186-3. Accessed 27/03/2020.
  • Higgins, J. A. (2014). Resistant starch and energy balance: impact on weight loss and maintenance. Critical reviews in food science and nutrition54(9), 1158-1166. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2011.629352. Accessed 27/03/2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.