Endolaser mod åreknuder: Hvad er det, og hvad er fordelene ved det?

Udforsk, hvad endolaser består af, og hvad dets fordele er. Hvis du lider af åreknuder, vil du måske nyde at læse denne artikel.
Endolaser mod åreknuder: Hvad er det, og hvad er fordelene ved det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Endolaser er en procedure til behandling af problemet med åreknuder. Til dette formål anvendes et apparat, hvormed der tilføres varme til det indre af de syge vener for at forsegle dem.

Det siges at være effektivt, minimalt invasivt og kræver ikke indlæggelse på hospital. Desuden er der ingen risici og relativt få bivirkninger. Næste afsnit vil vi beskrive denne teknik nærmere.

Åreknuder: Årsager og behandlinger

Åreknuder er unormale dilatationer af venerne. Selv om de almindeligvis ses i benene, forekommer de også i andre dele af kroppen. Der findes endda vulva- og spiserørsvaricer.

Årsagen til dette problem har at gøre med svaghed i venernes vægge og ventiler, hvilket resulterer i en uregelmæssig blodgennemstrømning mod hjertet. Venerne bliver således udvidede og deformerede.

Læge undersøger en patient med åreknuder

Før der foretages en operation, markeres åreknuderne.

Til gengæld er der flere risikofaktorer i forbindelse med forekomsten af åreknuder. Blandt disse finder vi:

 • Graviditet.
 • Overvægt eller fedme.
 • En stillesiddende livsstil.
 • Stående eller siddende i lange perioder.
 • Bivirkningen af præventionsmidler.
 • Jo ældre du er, jo større er risikoen.
 • Køn: Ifølge forskning er denne tilstand hyppigere hos kvinder.
 • Genetiske faktorer, blandt andet.

På trods af hvad man kunne tro, har undersøgelser ikke fastslået en klar sammenhæng mellem alkoholisme eller rygning og tilstedeværelsen af åreknuder.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Microfoam behandling af karsprængninger

Endolaser mod åreknuder

Når det kommer til behandling af åreknuder, er der flere muligheder, lige fra hjemmemidler til kosmetiske indgreb. I den forbindelse nævnes følgende:

 • Kirurgi (phleboekstraktion).
 • Skleroterapi.
 • Ultralydsbehandling.
 • Radiobølger.
 • Brug af kompressionsstrømper.
 • Grønt ler.
 • Cayennepeber, bl.a.

Derudover er der endolaser mod åreknuder. Dette er en procedure, der består i at indføre en diode laser på 300 til 600 mikron i venen.

Effekten af endolaser fremkommer på grund af, at blodet overfører energien, uden at ændre den, til de tilstødende strukturer. Når en temperatur på 85 °C er nået, opstår der en fotokoagulationseffekt inde i venen, hvorved venen lukkes gradvist, og der opnås en endelig løsning på problemet med åreknuder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kom åreknuder og karsprængninger til livs med 7 naturprodukter

Hvordan anvendes endolaser mod åreknuder?

Når man overvejer at få endolaser til behandling af åreknuder, bør patienten gå til konsultation for at kende sin generelle sundhedstilstand. Især bør han/hun vurderes af den person, der skal stå for anæstesien.

Der er ingen forudgående forberedelse nødvendig. Proceduren følger en række trin, som er beskrevet nedenstående:

 1. Tegningen og markeringen af de vener, der skal behandles, foretages med en dermografisk blyant styret af ultralyd.
 2. Lokalbedøvelse: Lidocain påføres på injektionsstedet, og patienten venter på, at det virker.
 3. Inddampning: Venerområdet adskilles fra huden ved at injicere saltvand i det subkutane væv.
 4. Indføring af anordningen: Der foretages et lille snit for at indføre det fiberoptiske kateter.
 5. Energiafgivelse: Laseren udsendes ind i venen.
 6. Okklusionen kontrolleres ved hjælp af Doppler-ultralyd.

Disse sidste trin gentages på de forskellige vener, der skal behandles. I nogle tilfælde, især hos personer med fedme, overvåges det punkt, hvor fiberen er placeret, med et ekko for sikkerhed inden udsendelse.

Den samlede varighed af proceduren er normalt mindre end en time. Efter en kort genopretningsperiode bliver patienten udskrevet og kan vende tilbage til sine daglige aktiviteter.

Fordelene ved endolaser

Åreknude behandles med endolaser

Endolaser er en meget effektiv til behandling af utilstrækkelige venøse sektorer og bidrager til en endelig fjernelse af de behandlede åreknuder . I de fleste tilfælde er kun én behandling tilstrækkelig.

Som det er blevet påpeget, er der tale om et minimalt invasivt indgreb, som ikke kræver indlæggelse på et hospital. I modsætning til konventionel kirurgi foretages der derfor ingen snit eller sting, og der påføres ingen bandager.

Desuden er genopretningen øjeblikkelig. Den kræver ikke hvile og påvirker heller ikke patientens efterfølgende daglige aktiviteter, som straks kan vende tilbage til arbejdet.

Som det sidste forbedrer behandlingen med endolaser hæmodynamikken i ekstremiteterne og hjælper med at forebygge eventuelle komplikationer, der kan opstå som følge af åreknuder, f.eks. sår eller tromboflebitis.

Risici og kontraindikationer ved endolaser

Dette er en ikke-aggressiv procedure, og da den udføres under bedøvelse, er den smertefri. I nogle tilfælde, meget få, kan der dog forekomme en let følsomhed samt blå mærker, som forsvinder efter kort tid.

I øjeblikket kan den anvendes på alle typer åreknuder, selv hos personer, der tidligere er blevet opereret for dette problem. Det anbefales dog især, når der er ostial insufficiens i saphenusvenen.

Endolaser indebærer ikke nogen større risiko, så længe den udføres af en professionel med erfaring i håndtering af denne teknik, og den udføres under de rette betingelser.

Et problem, der kræver omfattende behandling

Åreknuder kan behandles med forskellige procedurer, som er ganske effektive. Når først venen er forseglet, bliver den ikke længere funktionsdygtig. Men da venesystemet er meget komplekst, er det muligt, at der selv efter en operation kan opstå uforudsete forgreninger.

I denne henseende skal vi være opmærksomme på, at behandlingerne fjerner de eksisterende åreknuder på det tidspunkt. Men især hos personer med en disposition for denne tilstand kan problemet dukke op igen i andre områder – dvs. i vener, der ikke blev påvirket.

Derfor er det vigtigt både at følge op efter indgrebet og at træffe nogle foranstaltninger for at forhindre en gentagelse. Blandt dem anbefales det bl.a. at dyrke regelmæssig motion, spise en sund kost, undgå overvægt, bære kompressionsstrømper og undgå stramt tøj samt undgå at bære højhælede sko.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651.
 • Espinóla C, Bernal M, Aucejo M, Villalba J. Prevalencia de varices en miembros inferiores en el personal del Hospital de Clínicas. Rev Chil Cir. 2007;  59(5): 342-347.
 • Silva M, Vallejo J, Castrillón R, Calero A, Sañaicela G, Orellana P. Estudio clínico comparativo de los efectos indeseables de los anticonceptivos orales. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 22(1): 33-35.
 • Sánchez B, Moreno M, Soriano P, et al. Tratamiento estético de las várices mediante esclerosis y escleromicrocirugía. Rev Mex Angiol. 2006; 34(2): 63-69.
 • Martínez Sanz R, De la Lana R, Marinero González A. Láser endovenoso: tratamiento de las varices por termoesclerosis. Revista Española de Investigaciones Quirúrgicas. 2005; 3(2): 79-82.
 • Vásquez R. Varices y sus complicaciones. Bol. Hosp. San Juan de Dios. 1983; 30(2): 108-111.
 • Martinessi V, Sánchez Carpio C, Dibenedetto N, Canavoso L, Gerónimo S. Insuficiencia ostial de la safena interna: tratamiento ambulatorio mediante ligadura con preservación de la safena in situ. Rev. Fac. Cienc. Méd. 2007; 64(2): 34-39.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.