9 fakta om myg, som du bør kende

Myg har en forkærlighed for mennesker med blodtype O og for personer, der drikker øl. For at bekæmpe dem naturligt anbefales det at påføre et par dråber æterisk olie af citron og eukalyptus på huden.
9 fakta om myg, som du bør kende

Sidste ændring: 26 august, 2022

Myggene lurer, hvor vi mindst venter dem, og mange mennesker lider på grund af reaktioner på deres stik. Her er nogle fakta om myg, som du måske ikke kendte!

I dag findes der mange produkter i form af lotion, spray, armbånd m.m., som lover at forhindre myg i at stikke os og give os de irriterende allergier.

Det har dog vist sig, at disse insekter i stigende grad udvikler resistens over for mange af disse produkter. Dette får os til at konkludere, at de ikke er så effektive.

Det mest bekymrende ved myggestik er, at de ud over at forårsage hudallergi også er bærere af parasitter og virussygdomme som f.eks:

  • Denguefeber.
  • Chikungunya-virus.
  • Forskellige typer hjernebetændelse.

Med tanke på, at der bør lægges mere vægt på disse insekter, der virker så ubetydelige, er her nogle fakta om myg, som du bør kende til.

Fakta om myg

Blodtype

Når myggene stikker os, forsøger de at optage proteinerne i vores blod. I den forstand mener man, at folk, der har blodtype O, er mere tilbøjelige til at blive stukket af disse insekter. Der er dog ingen videnskabelige beviser for dette.

Fakta om myg: Kuldioxid

Myg har evnen til at lokalisere deres bytte takket være deres evne til at registrere kuldioxid, der udledes ved vejrtrækning. Takket være et organ kaldet maxillary palp, som er placeret i deres kæbe, kan de lokalisere et stort pattedyr, der endda er 50 meter væk.

Personer, der har en stærk kropsbygning eller er fysisk aktive, bør forsøge at beskytte sig mere. Det skyldes, at de ved at udånde mere kuldioxid vil tiltrække flere myg.

Kropslugt

Kvindes armhule
Myg kan opdage mennesker gennem deres kropslugt.

Ud over kuldioxid kan myg også lettere finde deres ofre på grund af den kropslugt, der afgives, når de sveder. Disse lugte kan være mælkesyre, urinstof og ammoniak.

De mest modtagelige personer i dette tilfælde er dem, der:

  1. Har en høj kropstemperatur.
  2. Har feber.
  3. Har dyrket sport.

Forskellige undersøgelser viser også, at visse arter har en forkærlighed for forskellige typer pH-værdier (basisk eller sur).

Ølforbrug

En person, der drikker en enkelt dåse øl, kan øge tiltrækningen af insekter. Man mener, at denne tiltrækning skyldes tilstedeværelsen af ethanol (alkohol) i øllet, men dette er ikke bevist.

Fakta om myg: Tøjets farve

Selv om det kan virke absurd for mange, er myg ikke kun i stand til at finde deres bytte via lugten, men også via farven.

Kvinde står imellem en masse tøj

Derfor foreslås det, at når en person bærer tøj, der kolliderer med omgivelserne, som f.eks. sort, marineblå eller rødt, kan myg lettere tiltrækkes.

Graviditet

Undersøgelser har vist, at en gravid kvinde tiltrækker dobbelt så mange myg. Det skyldes følgende:

  • De producerer 21 % mere kuldioxid.
  • Deres temperatur er også højere end normalt.

Bakterier

Bakterier studeres, da fakta om myg siger, at myg tiltrækkes bakterier

Myggene tiltrækkes til områder af kroppen, hvor der er flere bakterier. Derfor er det ikke overraskende, at de ofte foretrækker at stikke på fødder og ankler.

Immunforsvarets reaktion

Mange mennesker tror, at størrelsen af et stik afhænger af, hvor længe myggen har brugt på at suge blod.

Sandheden er dog, at det afhænger af immunsystemets reaktion på den gift, der kommer ind i huden efter stikket.

Naturlige midler

Selv om virksomhederne stadig forsøger at udvikle produkter, der er helt effektive til at afvise myg, er det hele stadig på forskningsstadiet i øjeblikket.

  • American Mosquito Control Association (AMCA) foreslår dog at bekæmpe dem naturligt ved at påføre et par dråber æterisk olie af citron eller eukalyptus på huden.
  • Et andet naturligt alternativ er at påføre hvidløgsessens på huden. På grund af den ubehagelige lugt er dette alternativ dog ikke så udbredt.
Det kan interessere dig ...
11 krydderurter, der er naturligt myggeafvisende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 krydderurter, der er naturligt myggeafvisende

Myg kan være meget irriterende, især hvis man bor tæt på søer eller skove. Her får du 11 urter, der er myggeafvisende på en sund og naturlig måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.