Fordelene ved æblemos

Når du kan, bør du lade skrællen være på, fordi den er rig på pektin og fremmer god fordøjelse.
Fordelene ved æblemos

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Når du var syg som barn, fik din mor eller bedstemor dig sandsynligvis til at spise æblemos. Det er en almindelig ting at give børn, der lider af fordøjelsesproblemer eller tarmproblemer.

Måske har du ikke haft denne æblemos i lang tid, men det har mange gavnlige egenskaber, som du bør kende til.

I dagens artikel vil vi fortælle dig, hvad nogle af fordelene ved æble mos er, så vær opmærksom!

Æblemos: Hvad er det?

Æbler er blandt de sundeste frugter i verden, så det er en god idé at spise dem i almindelighed. Udover at nyde et råt (med eller uden skræl, afhængigt af din præference) eller stegt, er der næsten helt sikkert en opskrift, der er gået videre i arv hos din familie i generationer: Æblemos.

Denne typiske ret for børn er let at lave, og det bedste er, at det bevarer alle fordele og næringsstoffer i æblet. Det er spækket med antioxidanter, flavonoider og vitaminer.

Æblemos er for eksempel i stand til at reducere din risiko for hjerte-kar-sygdomme eller kræft (herunder kroniske sygdomme). Det er derfor, det også er en god idé for voksne at spise det.

Aeblesovs
 • Forskning har vist, at fruktosen i denne velsmagende frugt favoriserer fjernelsen af toksiner.
 • Når du tilføjer honning og kanel til blandingen, gør det ikke kun smagen bedre, men tilføjer faktisk fordele.
 • Denne ret er virkelig lækker og gavnlig for dit helbred.

De vigtigste fordele ved æblemos

Æbler er blandt de vigtigste kilder til næringsstoffer i naturen. De kan hjælpe med at:

Reducere cellulær aldring

Æbler er en fantastisk kilde til C-vitamin (som forbedrer dit immunforsvar), og et æble om dagen indeholder 11% af hvad du behøver, for at holde dig sund og stærk.

Æbler har også vist sig at reducere de skadelige virkninger af frie radikaler til dine celler og organer. Dette er et almindeligt problem for ældre mennesker.

Forbedrer din fordøjelse

 • Æblemos indeholder en masse uopløselige fibre, men for at opnå dem, er du nødt til at beholde skrællen på i opskriften.
 • Det fremmer god tarmbevægelse og sund afføring.
 • For optimal fordøjelses- og tarmfunktion behøver mænd i alderen 19 til 50, 38 gram fibre om dagen. Kvinder i samme aldersgruppe behøver 25 gram om dagen.
Aeblesovs og kanel

Denne ret er perfekt til folk, der lider af forstoppelse, men for at maksimere dens virkninger, bør du også drikke en masse vand.

Genskab din appetit

Enhver der er syg og i bedring ved, at æblemos er en god måde at genskabe lysten til at spise. Det er ofte givet til ældre, som ikke kan tygge eller synke maden ordentligt.

Det er også brugt til folk, der lider af spiseforstyrrelser som bulimi og anoreksi.

Tilfredsstil sult

Hvis du ønsker at tabe dig, kan æblemos hjælpe dig.

En kop usødet æblemos indeholder kun 100 kalorier. For en masse mennesker er det nok til at gå et par timer uden at spise eller fristelsen til noget usundt.

Når du tilføjer en spiseskefuld skrællede mandler eller rosiner, bliver det en dessert, der er spækket med sunde fedtstoffer, proteiner og kulhydrater. Og din følelse af tilfredshed vil også stige.

Aeblesovs

Hvordan laver du æblemos?

Nu hvor du ved, hvor god denne lækre ret kan være, er det en god idé at lære at lave det derhjemme. Dette er en nem og hurtig opskrift.

Nyd alle de næringsstoffer og del det med din familie efter frokost eller middag.

Ingredienser

 • 3 røde æbler
 • 1 teskefuld stødt kanel (5 g)
 • 2 spiseskefulde honning (50 g)

Tilberedning

 • Vask æblerne godt og skær dem i kvarte.
 • Fjern stilk, hjerte og frø.
 • Læg dem på en bageplade og bag i 40 minutter ved 175° C.
 • Fjern fra ovnen og lad det køle af, før at mose dem med en kartoffelmaser, indtil du har en tyk puré.
 • Rør kanel og honning i (mængderne ovenfor er cirkamængder, og du kan bruge mere eller mindre som ønsket).
 • Opbevar i individuelle beholdere i køleskabet.
 • Du kan nyde æblemos varm eller kold. Det hele afhænger af, hvad du foretrækker.
 • Du kan også inkludere en kombination af frugt til denne opskrift: Figner og pærer er gode supplementer til æbler.
Aeblesovs

Er der nogen grunde til ikke at spise æblemos?

Hvis du giver æblemos til ældre, børn eller nogen som er syg og undervægtig, anbefaler vi at tilføje en spiseskefuld olivenolie til puréen for at maksimere fordelene.

Folk der ikke kan tåle fruktose bør undgå denne ret. Prøv i stedet at bruge jordbær, hindbær eller ananas og bland med lidt ris.

Kurv med roede aebler

Hvad er forskellen mellem puré og æblemos?

En masse mennesker stiller dette spørgsmål, og tænker det er det samme.

Men der er en vigtig forskel: Æblemos er lavet ved hjælp af tilberedte æbler, mens æble puré laves når æblerne er rå. I sidstnævnte tilfælde skræller du dem og river dem og tilføjer kanel, honning eller rosiner.

Det kan interessere dig ...
Find ud af hvilke frugter, der fremmer vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Find ud af hvilke frugter, der fremmer vægttab

Vidste du, at der er frugter, du kan spise, der vil hjælpe dig med at tabe dig? Lær hvilke frugter, der fremmer vægttab så du mister kiloerne hurti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • James, J. S., Rickard, B. J., & Rossman, W. J. (2016). Product Differentiation and Market Segmentation in Applesauce: Using a Choice Experiment to Assess the Value of Organic, Local, and Nutrition Attributes. Agricultural and Resource Economics Review. https://doi.org/10.1017/s1068280500009618
 • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
 • Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.12.001

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.